China Praktische tips Werken als TEFL leerkracht

Mijn visum voor China aanvragen met een velletje wc-papier

visum aanvragen

Geloof het of niet, maar het is mogelijk: je visum voor China aanvragen met een velletje wc-papier! Onlangs deed ik dat namelijk. Samen met een portie overtuigingskracht, want een visum voor China aanvragen is niet het gemakkelijkste om te doen.

visum voor China aanvragenVisum voor China Aanvragen I

Vorige week vond ik het tijd worden om m’n ticket te gaan boeken. Hoewel me was aangeraden om dit pas te doen op het moment dat ik m’n visum had, was ik weer eens lekker eigenwijs. De prijzen van de tickets stegen namelijk evenredig aan de afname van het aantal dagen voor vertrek.

Het leek of men in China af wist van mijn eigenwijze actie, want het boeken van een ticket ging nog niet zo eenvoudig als gedacht. Gedoe met securecodes die opeens ingevoerd moesten worden en wat niet lukte. Dagje later probeerde ik het nog een keer maar met een andere cc en toen lukte het gelukkig wel!

Nu heb ik dus een ticket naar Beijing! 😀

Visum voor China aanvragen II

De volgende stap werd het aanvragen van m’n visum. Het leek simpel, maar het werd uiteindelijk toch een avontuurlijke onderneming {is dit een voorteken??}.

viusm voor China aanvragen

Woensdag {28-7} reisde ik af naar Den Haag. Na eerst m’n trein gemist te hebben in Nijmegen :s, moest ik vervolgens omreizen via Den Bosch. In Utrecht aangekomen bleek de trein richting Den Haag ernstige vertraging te hebben. Shoot! De vertraging was zodanig dat ik voor een dichte ambassade stond… *zeg maar niks, ik weet het, een échte Yvo-actie*

Change of plans

Op naar A’dam! Het leek me handiger om daar een nachtje te slapen en van daaruit een tweede poging te doen dan om helemaal weer terug naar Nijmegen te gaan. Gelukkig was Diena mijn reddende engel en mocht ik bij haar komen slapen.
Omdat Diena nog in de speeltuin aan het spelen werk was , ben ik de stad maar in gegaan. Op zoek naar een Perry Sport. Die vond ik en met een tas vol spullen ging ik weer naar buiten.
Inmiddels was Diena klaar met werken in de speeltuin en konden we afspreken en bijkletsen. ‘s Avonds samen gegeten en lui op de bank gehangen.

De volgende ochtend was het vroeg opstaan om een tweede poging te doen voor het aanvragen van m’n visum. Bij de ambassade aangekomen schrok ik toch wel een beetje; de rij leek langer dan de rij voor de Python in de Efteling! Gelukkig was het droog en met m’n boekje stond ik ruim 1,5 uur later binnen.
Daar nog even moeten wachten, maar toen mocht ik toch echt naar het mevrouwtje achter de balie. Behalve het aanvraagformulier moest ik ook de officiële uitnodiging van China meenemen. En dit was dus een velletje wc-papier.

Krijg ik het visum wel of niet?

Hoe dat zat? Vanuit China had ik een gescand document gekregen als uitnodiging. Het was als jpeg-bestand verstuurd en bij het printen kwam het er blauw en smoezelig-uitziend uit. Ik vond het er al vreemd uitzien, maar op geen andere manier had ik het beter kunnen printen. De mevrouw van de ambassade had het nog nooit eerder zo gezien en volgens haar leek het dus op een stuk wc-papier… haha.
Even ontstond er lichte paniek {vooral bij mij}, want ze wist niet zeker of ze het zo konden accepteren. Ai… Na druk in het Chinees overlegd te hebben en na een paar smekende *geef me alsjeblieft dat visum!*-blikken van mij, kon ze het toch accepteren. *Pfieuw!* Wat een opluchting.

Nu kon ik niks meer doen behalve wachten. Vier werkdagen lang. Op de Chinese ambassade hier is zaterdag een werkdag, dus gisteren ging ik weer op reis. Nou hoop ik overigens wel dat de zaterdag in China géén werkdag is. Dan zou ik wel een heel kort weekend hebben daar… maar da’s allemaal voor latere zorg.
Dit keer verliep de reis zonder problemen en ook het afhalen van m’n paspoort ging supersnel. Ik kon zo naar binnen lopen en binnen 5 minuten stond ik weer buiten, mét m’n F-visum! Ik mag nu officieel voor 180 dagen China binnen. Jeej!

Tot zover het verhaal achter het het aanvragen van mijn visum voor China.
Het volgende echte avontuur zal uit China komen! Misschien dat ik vlak voor vertrek nog wel een berichtje plaats, maar misschien ook niet.

Voor degenen die benieuwd zijn naar mijn vluchtgegevens {of me willen uitzwaaien op Schiphol}, ik vlieg op donderdag 19 augustus, om 15.45 vanuit Schiphol naar Cairo. Daar moet ik overstappen op de vlucht die om 23.40 {lokale tijd} vertrekt naar Beijing.
Na een vlucht van een aantal uur zal ik om 14.20 Chinese tijd in Beijing landen.

You Might Also Like

6 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Ineke
  4 August, 2010 at 6:20 PM

  Prachtig verhaal! Gelukkig is het goed gekomen, als dat ook een voorteken is dan hoef je je nog niet zo druk te maken . Veel succes met afscheid nemen en de verdere voorbereidingen. En ik volg je verhalen graag in China!

  Groetjes Ineke

 • Yvonne
  Reply
  Gwenda
  4 August, 2010 at 7:00 PM

  Heey Yvonne, wat leuk dat je ook nog iets hebt gevonden in het buitenland! Ik zit momenteel al in Bonaire en geloof me, je gaat nog tegen veel dingen aanlopen, maar dat heet emigreren!
  Ga je daar werken?
  Succes met alles. Groetjes Gwenda

 • Yvonne
  Reply
  Juul
  5 August, 2010 at 3:23 PM

  Jeeeej, nu kon ik het wel lezen!
  Jammer dat het zo moeilijk was om een ticket te bemachtigen! Maar wel extra fijn als het dan lukt, jammer van die dag later anders had je een kleine prijsstijging minder gehad! Maar je hebt er eentje en je kunt gaan!
  Je vraagt je af of het een voorteken is: het zal vast een avontuurlijke onderneming worden! Wat fijn dat de Chinezen ook gevoelig zijn voor je smekende blikken, wie weet waar dat nog bij van pas komt! Ik wacht weer op je volgende verhaal en ga je zeker volgen vanuit Nederland!
  Liefs x

 • Yvonne
  Reply
  Wouter
  5 August, 2010 at 3:26 PM

  15.45 schiphol word krap voor mij!! Ik denk dat het 23.40 in cairo word dat ik je kom uitzwaaien.
  Maar super dat alles geregeld is yo! En mazzel dat Diena een plekje vrij had!

 • Yvonne
  Reply
  Eveline
  5 August, 2010 at 3:27 PM

  Een berichtje met zo’n mooie titel kun je niet ontlopen… Bizar verhaal met je visum! Veel succes en plezier in China!

  Groetjes Eveline Martens (Jyvaskyla, haha!)

 • Yvonne
  Reply
  Nicole Nijs
  18 August, 2010 at 3:28 PM

  Heeey Yvonne,

  ik wil je nog even heel veel plezier wensen zo vlak voordat je gaat! Ik ga je verhalen volgen. Enjoy and have fun!

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares