Azië Japan

De 1200 herten van Nara en evenveel lantaarns

nara

Wanneer ik de gordijnen van mijn kamer in ‘The Deer Park Inn’ opendoe zie ik ze staan. Twee herten staan op hun gemak in het gras om zich heen te kijken. Ze nemen de omgeving in zich op, eten wat gras en kijken op wanneer ze een aantal soortgenoten aan zien komen lopen. Dit is fijn wakker worden zeg! Waar ik ben? In Nara! In dit artikel lees je over mijn ervaringen met de herten van Nara, in Japan, maar ook over de vele tempels en het proeven van sake.

De 1200 herten van Nara en evenveel lantaarns

nara

Nara, een stadje vol hertjes, tempels & lantaarns

Wanneer je Nara zegt, zeg je herten. Nara is een stadje, niet ver van Kyoto en aan de voet van berg Wakakusa en is voornamelijk bekend van de (meer dan) 1200 herten die er vrij rondlopen. De herten die hier rondlopen worden als heilig beschouwd nadat de god Takemikazuchi het stadje bezocht. Dat de herten heilig waren, was echt zo; als je ze doodde kreeg de dader daar tot in 1637 de doodstraf voor. Na de Tweede Wereldoorlog waren de herten overigens niet langer heilig, maar werden (en worden) ze tot nationaal ‘goed’ beschouwd.

Loslopend wild

nara

Ze eten uit je hand, lopen rustig overal rond en komen aan je tas snuffelen net wanneer je een foto aan het maken bent. De herten lijken mak en lief, maar ze blijven wild. Het kan dus zomaar zijn dat je, wanneer je niet oppast, opzij geduwd wordt door een nieuwsgierig of boos hert. Door het hele park zie je dan ook waarschuwingsborden die je vertellen dat ze kunnen bijten, schoppen, je omver kunnen gooien en hun kont tegen je aan kunnen gooien.
Overal waar ik liep zag ik ze; liggend voor de Kofukuji Tempel, zich verstoppend achter de vele lantaarns van Kasuga Taisha of gewoon, grazend op het grote veld. Het was bijna sprookjesachtig.

Sprookjesachtige lantaarns van de Kasuga Taisha

nara

Rondom de Kasuga Taisha was het alsof ik me in een sprookje bevond. De met mos begroeide lantaarns, de herten die zich zo nu en dan lieten zien, de zonnestralen die haar best deden om door het dichte bladerdek te komen, het was heel sereen. De Kasuga Taisha in Nara is vooral beroemd vanwege de vele bronzen lantaarns binnen en de stenen lantaarns buiten. Naar het schijnt staan er 3000 stenen lantaarns langs de laan die naar de tempel toegaat.

nara

De Kofukuji Tempel en haar pagodes

Wanneer je alleen voor de herten van Nara naar dit oude stadje toekomt doe je dit prachtige plaatsje tekort. De Kofukuji Tempel, die dateert van 710, behoorde vroeger toe aan de Fujiwara familie, een familie die ooit de machtigste in Japan was. De tempel is vooral bekend om haar pagode, die met 5 verdiepingen de twee na hoogste pagode van Japan is.  Het is er rustig en sereen, en hoewel de warmte bijna ondraaglijk is, kom ik er tot rust.
De tempelcomplex en je kunt het dan ook niet missen, zeker niet wanneer je op pad bent richting Nara-Koen Park. Het grootste deel van deze tempel kun je gratis bezoeken, maar voor de Oostelijke Gouden Hal en het Kofukuji National Treasure Museum moet je betalen.

nara

Sake proeven in Naramachi

Op het kaartje dat ik van het hostel had gekregen stond de straat Naramachi met daarin de woorden ‘sake tasting’. Woorden naar mijn hart, want ik lust zo nu en dan wel een borrel. Vaker niet dan wel, maar als ik de kans krijg om lokaal gemaakte sake te proeven, dan laat ik die niet aan me voorbij gaan. Voor een luttele ¥500 (€3,80) probeerde ik bij Harushika een vijftal sakes. Sommige waren erg lekker, sommige wat minder. Vooral de sakes met een wat fruitige smaak en de sakes met bubbels bevielen me wel. Terwijl ik dronk maakte Miguel een video, deze zul je later op YouTube kunnen zien.

nara

Praktisch naar de herten van Nara

Nara is een ontzettend leuke plek om te bezoeken tijdens je reis door Japan. Het is toeristisch, maar wanneer je de juiste plekken opzoekt én je vroeg op pad gaat, dan kun je de massa’s enigszins ontlopen.
Nara is zowel vanaf Osaka als vanaf Kyoto met de trein en binnen een uur te bereiken én je JR Pass is geldig op deze lijnen. Je kunt het als daguitstapje doen vanuit deze steden, maar er overnachten is ook een prima optie.
Zelf overnachtte ik er, ik verbleef er in The Deer Park Inn, een mooi hostel. Leuk is dat je vanuit je kamer herten kunt zien grazen. Een overnachting in een tweepersoonskamer huur je vanaf €32,00 per persoon, per nacht.

nara

Dit artikel bevat affiliate links.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

You Might Also Like

13 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Chantal
  24 December, 2015 at 7:47 AM

  Ook Nara staat op de lijst! We twijfelen nog of we Nara bezoeken als dagtrip vanuit Kyoto of er een nachtje blijven slapen. The Deer Park Inn is al helemaal vol als wij willen gaan zie ik net!

 • Yvonne
  Reply
  Stéphanie | Expeditie Aardbol
  24 December, 2015 at 8:37 AM

  Leukleuk! Ik ga Nara zeker bezoeken, en waarschijnlijk een dagtrip van Kyoto maken. Zin in!

 • Yvonne
  Reply
  Karlijn Travels
  25 December, 2015 at 11:24 AM

  Ah, Nara! Een van mijn favoriete plekken in Japan. Leuk dat jullie ook naar de sake-proeverij zijn geweest. Ik vond het leuk om die verschillende smaken te proeven, al is sake niet mijn favoriete drankje ooit 😉

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   25 December, 2015 at 1:03 PM

   De sake-proeverij kon ik niet overslaan 🙂 Het was wel wat vreemd hoor, om in m’n eentje sake te proeven, haha. Voor mij wordt het ook niet mijn favo drankje.

 • Yvonne
  Reply
  Jessica
  25 December, 2015 at 11:43 PM

  Wauw wat een bijzondere plek! Volgens mij een heerlijke plek om Kyoto even te ontvluchten 😉

 • Yvonne
  Reply
  Aniek - a girl around the globe
  27 December, 2015 at 6:08 PM

  “Herten, die zijn toch niet zo speciaal?” dacht ik nog voordat ik de post las. Maar met de lantaarns, de serene sfeer en de tempels….. dan zijn herten toch weer heel speciaal. 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Carolien
  28 December, 2015 at 8:04 PM

  Oh Nara hier heb ik eens over gelezen. Wat ziet het er sprookjesachtig uit met die lantaarns. Als ik naar Japan zou gaan dan zou ik dit plekje ook op mijn lijstje zetten. Wie weet ooit 😉

 • Yvonne
  Reply
  ivonne
  29 December, 2015 at 1:44 PM

  Ik heb me eerlijk gezegd nog nooit zo op Japan georiënteerd, dus dit zijn leuke nieuwe weetjes voor mij. Het ziet er mooi uit en het feit dat het zo goed te bereiken is vanuit de grotere steden is ook een handige plus! Japan komt steeds hoger op de bucketlist!

 • Yvonne
  Reply
  antonette
  29 December, 2015 at 9:29 PM

  Wij doen om en om dat we mogen “kiezen” wat de volgende bestemming wordt. Martijn wilde dit jaar kiezen voor Tasmanië of Japan … het werd die eerste. Japan gaan we zeker ook nog een keer naartoe, vooral omdat het zo anders is dan anders .. vooral Hokkaido lijkt me gaaf. Wakker worden met uitzicht op hertjes, heerlijk toch?

 • Yvonne
  Reply
  Jempi
  1 January, 2016 at 8:47 AM

  Wat een mooie plek. Ik denk niet onmiddellijk aan hertjes bij een reis naar Japan, maar de gehele omgeving etc maakt het inderdaad wel de moeite waard om te benadrukken. Japan is sowieso tot hiertoe nog een beetje een droom voor ons, ooit komt het er wel van dat we daar terechtkomen 🙂 Groetjes en een gelukkig 2016!

 • Yvonne
  Reply
  Jenny - ikreis.net
  2 January, 2016 at 9:42 AM

  Ik had nog nooit van deze plek gehoord, maar wat een schattige en sprookjesachtige bestemming!

 • Yvonne
  Reply
  Lotte
  2 January, 2016 at 5:41 PM

  Wat een bijzondere plek! Ik hoop in het najaar van 2016 naar Japan te gaan, wie weet kan ik zelf Nara bezoeken:-)

 • Yvonne
  Reply
  Yvonne
  3 January, 2016 at 7:13 AM

  Wat een gave plek zeg, niet iets wat als eerste in je opkomt als je aan Japan denkt, maar absoluut iets wat op mijn lijstje zou staan als ik er naartoe ging! Als ik die schattige hertjes op je foto’s zie kan ik me haast niet voorstellen dat ze je zouden bijten of omduwen of schoppen.

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares