Azië Noord-Korea

Noord-Korea Plog #1: Arc of Triumph & stroomuitval

noord korea leiders

De eerste plog uit een serie van 5 plogs over mijn reis naar Noord-Korea staat online!  Plogs leken me de beste manier om veel foto’s te kunnen delen in combinatie met korte beschrijvingen van wat ik zoals gedaan en gezien heb. Behalve de plogs zal ik nog een uitgebreid verhaal schrijven met mijn ervaringen en zal ik een budgetpost delen over de kosten die je ter plekke kunt verwachten. Dat later, nu eerst foto’s!

MIjn reis boekte ik via een reisorganisatie in China omdat dat voor mij het makkelijkst is. Wil je vanuit Nederland naar Noord-Korea reizen, dan heb je diverse opties.

Noord-Korea Plog #1: Arc of Triumph & stroomuitval

vliegen naar noord korea

Met een bus van de reisorganisatie reed ik naar Terminal 2 van het vliegveld in Beijing. Het inchecken ging vrij soepel en al snel was ik bij de gate. Stiekem vond ik het té grappig dat ik de keus leek te hebben uit twee vliegtuigen. Links een KLM-vliegtuig, rechts (achter de slurf) zie je de staart van het Koryo Air vliegtuig waar ik uiteindelijk aan boord ben gegaan.

Vliegen met Koryo Air

Het vliegtuig waar ik mee vloog was niet het allernieuwste. Ik zou het eerder wat aan de oude kant willen noemen. Blijkbaar had ik toch genoeg vertrouwen in het vliegtuig, want nog voor vertrek sliep ik al. Op zich niets geks, want dat overkomt me altijd wanneer ik ga vliegen, maar in dit geval keek ik er wel van op toen ik wakker werd.
Wakker werd ik van de take off die werd ingezet. Het was niet de soepelste take off die ik ooit heb meegemaakt. In eerste instantie dacht ik (en de rijen met andere reizigers naast en voor mij) dat het aan het vliegtuig lag, maar al snel bleek het lichte turbulentie te zijn.
Halverwege de vlucht kreeg ik een burger geserveerd, maar die liet ik aan me voorbij gaan. Dit overigens op aanraden van mijn gids, zij beschreef hem de avond vooraf (tijdens de briefing), als ‘dodgy’ en het leek me geen goed idee om de reis met een voedselvergiftiging te beginnen.
Helaas heb ik geen foto van de burger. De strenge regels omtrent fotograferen weerhielden me ervan om een foto te maken.

Douane

De douane het land in is behoorlijk strikt. Zo dien je aan te geven wat voor elektronica je mee het land inneemt en in welke hoeveelheden. Wanneer je een laptop of iPad meeneemt moet je er rekening mee houden dat je deze aan moet zetten en dat de douaniers willen zien wat je er zoal op hebt staan. Op deze manier voorkomen ze dat bepaalde zaken (Zuid-Koreaanse boeken, bijbels) het land in komen.

Het duurde vrij lang voor ik mijn bagage had, voornamelijk vanwege de vele bagage die de Koreanen mee hadden genomen vanuit China. Zo’n anderhalf uur nadat het vliegtuig geland was stapte ik dan in de tourbus, samen met 16 anderen, een cameraman, twee Koreaanse gidsen en een gids van Koryo Tours.

Arch of Triumph

bezienswaardigheden Pyongyang

Vol trots vertelde gids Khang over de Arch of Triumph, een poort gebouwd ter ere van het Koreaanse verzet tegen Japan van 1925 tot 1945. Trots zijn ze om meerdere redenen. Ten eerste omdat deze poort hoger is dan de Arch of Triump in Parijs, maar voornamelijk omdat met de poort President Kim Il-sung zijn rol in de strijd om onafhankelijkheid geëerd wordt.

plog-dprk-2

Miguel & mijn hotelkamer in Pyongyang. In totaal sliepen we 3 nachten op deze kamer, maar wel steeds met een nacht ergens ander ertussen. De kamer was prima; een werkende douche & toilet en warm. Over het feit dat de stroom geregeld uitviel heb ik het maar niet… Eigenlijk mag ik daar niet over klagen, want op de verdiepingen die niet gebruikt werd was helemaal geen stroom.
Wij sliepen, net zoals alle anderen van onze groep, op de 38e verdieping en hadden een fraai uitzicht over de stad. De andere verdiepingen werden door een paar andere groepen gebruikt, maar veel verdiepingen van dit luxe hotel in Pyongyang worden niet of nauwelijks gebruikt.

eten in noord korea

Na snel onze spullen op de hotelkamer gedropt te hebben was het tijd voor het avondeten. Tsja, wat valt hier van te zeggen? Het ziet er vrij karig uit, toch? Gelukkig waren mijn verwachtingen niet al te hoog en viel me het heel erg mee dat ik 4 gangen kreeg.

plog noord korea

Na het diner was het tijd om het hotel te verkennen. Onder de begane grond bevond zich een lang gangenstelsel met daarin allerlei deuren die toegang gaven tot verschillende soorten van vermaak. Op de foto zie je de karaokekamer (waar je de te zingen nummers op een papiertje diende te schrijven en het boek met liedjes alleen titels van nummers bevatte), maar er was ook een tafeltennishal, een zwembad met sauna, een kapsalon en een ruimte met pooltafels.

Na een rondje gelopen te hebben vond ik het mooi geweest en besloot ik naar mijn hotelkamer te gaan. Ten eerste omdat het die dag al vroeg dag was en de heenreis vermoeiend was vanwege alle indrukken, en ten tweede omdat de dag vroeg (8.00am vertrek) zou beginnen.

Binnenkort lees en zie je de plog van de eerste volle dag in Noord-Korea met daarin onder andere een bezoek aan het Kumsusan Memorial Palace of the Sun (waar de lichamen van Kim Il-sung en Kim Jong-il zich bevinden) en het ‘Victorious Fatherland Liberation War Museum’.

Stay Tuned!

 

You Might Also Like

18 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Sandra
  16 February, 2016 at 8:00 AM

  Bijzonder om te zien Yvonne. Ergens zo onwerkelijk, maar de foto’s zijn echt haha! En… Al dat eten? Dat was de hele maaltijd? Wauw, wat een hoeveelheid! Ik kijk uit naar je andere plogs!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   17 February, 2016 at 2:50 PM

   Ja, de foto’s van het eten was alles wat we voor het avondeten kregen. Gelukkig werd het naarmate de reis vorderde steeds beter.

 • Yvonne
  Reply
  Stéphanie | Expeditie Aardbol
  16 February, 2016 at 8:22 AM

  Waaaaah, wat bizar dat je hier bent geweest. Enerzijds denk ik nu: DAT WIL IK OOK! Anderzijds, het blijft Noord-Korea ;).

 • Yvonne
  Reply
  Joost
  16 February, 2016 at 11:06 AM

  Wat bijzonder dat je daar geweest bent. Ik ben benieuwd naar de volgende foto’s!

 • Yvonne
  Reply
  Yvonne
  16 February, 2016 at 2:12 PM

  Wow, echt bijzonder om daar geweest te zijn Yvonne! Ben benieuwd naar meer foto’s!! 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Insoon
  16 February, 2016 at 2:29 PM

  Wat leuk om de eerste foto’s van Noord-Korea te zien! Grappig ook dat KLM vliegtuig 😉 En dat is vast wennen dat je niet overal spontaan een foto kunt maken… Ben benieuwd naar je volgende plog!!

 • Yvonne
  Reply
  Karen
  16 February, 2016 at 5:14 PM

  Wat ontzettend cool dat je hier geweest bent. Dat land intrigeert me zo. Echt bijzonder om zo even mee te kunnen kijken.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   17 February, 2016 at 2:51 PM

   Mij ook, daarom wilde ik er graag heen. Bijna een week later kan ik nog steeds niets de juiste woorden om te beschrijven hoe ik het vond.

 • Yvonne
  Reply
  Matthijs
  16 February, 2016 at 5:24 PM

  Wat een bijzondere reis moet dit geweest zijn. Na de eerste foto’s van je reis gezien te hebben ben ik benieuwd naar meer. Mocht ik naar Noord-Korea gaan dan is al die controle op je digitale apparatuur een reden om veel thuis te laten 😛

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   17 February, 2016 at 2:53 PM

   De controle viel echt wel mee. Ik had het veel strenger verwacht, zeker bij het verlaten van het land.

 • Yvonne
  Reply
  Mrs. T.
  16 February, 2016 at 8:05 PM

  Wat leuk om te lezen zeg. Moet een zeer bijzondere reis geweest zijn

 • Yvonne
  Reply
  Sabine
  16 February, 2016 at 9:43 PM

  Echt interessant! Ben benieuwd naar de rest!

 • Yvonne
  Reply
  TravelersMagazine.nl
  19 February, 2016 at 4:17 PM

  Dat vliegtuig viel toch wel mee van de Air Koryo? Dat is een TU-204, nog geen 10 jaar oud. Die KLM Jumbojet die op je foto staat is zeker 18 jaar hoor 😉

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   24 February, 2016 at 2:53 PM

   Ja, het vliegtuig viel heel erg mee gelukkig 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Tikva
  21 February, 2016 at 7:49 AM

  Wat een aparte bestemming, leuk om zo mee te lezen.

 • Yvonne
  Reply
  tea
  2 March, 2016 at 10:46 PM

  gaaf hoor! En vergeleken met een Chinese maaltijd met 30 bijgerechten was dit wel wennen? Hoe smaakte het?

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   4 May, 2016 at 9:59 AM

   Tja, hoe smaakte het…? Het was flauwtjes, de vis smaakte wat naar zand, maar het best te eten.

 • Reply
  Personal Peaks 14
  13 December, 2017 at 5:36 PM

  […] interessant. Yvonne woont in China en heeft sowieso een hele interessante blog, maar haar plog 1 en plog 2 over Noord-Korea vond ik waan-zin-nig interessant om te zien. Vooral ook omdat Yvonne […]

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares