Over de grens

Over de grens: wonen in Antwerpen

feature over de grens

Het is weer zover: de eerste van de maand. Tijd voor een gastblog. Ditmaal schrijft Astrid hier. Astrid woont, net als de meeste andere gastbloggers die haar al voorgingen, in het buitenland. Waar? In België en wel in het (zo heb ik al vaak gehoord) mooie en leuke Antwerpen. In deze blog vertelt ze meer over wonen in Antwerpen.

wonen in antwerpen

Wonen in Antwerpen

Dank dank, Yvonne, dat je mij ook als gastlogger hebt gevraagd. Ik twijfelde wel even. Want tsja. Ik woon niet bepaald ver, exotisch of dynamisch. Maar inderdaad, ik woon in het buitenland. En wel in België (en in de winter deels in Frankrijk, waar ik nog eens over mag loggen, hoi!)

België dus. Nu moet ik eerlijk zeggen, tot mijn 25e waren mijn associaties met België: ‘iedereen spreekt er als Urbanus. Friet. Wafels. En vooral: daar kunnen we toch niet meer van bewoonde wereld spreken, daar dragen ze vast nog MAGS of van die leren schoenen met zo’n gevlochten bovenwerk die begin jaren 90 nog een soort van hip waren. Dus.”

Op mijn 26e echter eindigde ik in een niet nader te noemen ski-oord in een hele foute bar zoenend met een Belg. EEN BELG. Mensen, dit kan dus leiden tot het bezitten van een Belgische man en het krijgen van 2 prachtige kinderen. En tot wonen in België. En eigenlijk moet ik zeggen Vlaanderen (het overwegend Nederlandstalige deel van België) waar we wonen in Antwerpen.
Vergeleken met mijn vorige woonplaats Amsterdam is Antwerpen een heerlijk dorp. Echt. En hoewel ik Amsterdam nog wel eens mis heeft Antwerpen zeker een meerwaarde. Alleen al door de hier gebruikelijke apertitief-cultuur. De avond beginnen met een drankje, hapjes erbij. Het daadwerkelijke avondeten begint hierdoor vaak pas laat. Spreek je af met vrienden? Dan krijg je gegarandeerd een sms dat zij wel voor het aperitief zullen zorgen. Voordeel is ook nog eens dat het hier ‘in het zuiden’ gewoon sneller mooi weer is. Waardoor we in de zomer heel veel buiten aperitieven. Top. Terrassen spelen in op het meer zuiderse klimaat door altijd open te zijn en heel vaak dekentjes te voorzien voor als het toch afkoelt.

central-station-542142_1280

Antwerpen is uiteraard een echte stad, maar voelt voor mij dus toch dorps aan. Je fietst in maximaal 15 minuten van de ene naar de andere kant van het centrum en dan kom je ongetwijfeld bekenden tegen. Handig, want daar kun je dan later weer mee aperitieven. Winwin!

Het is een prachtige stad, met witte gotische gebouwen, verborgen pleintjes, fijne straatjes. En als je in een winkel iets vraagt is het personeel altijd beleefd. Zalig.
Antwerpen kan ook niet zonder mode. Geen Mags gezien dus, thank God. De invloed van grote ontwerpers sijpelt door in alle modelagen. Belgische kindermode is meer dan hot momenteel.

België. Ik worstelde in het begin met alle dialecten. Alleen al het Antwaerps was in het begin echt niet te volgen. Inmiddels kan ik het een beetje spreken. Maar ga naar Brugge, of Gent, of… en het dialect is weer finaal anders.
Land van de gekke woorden. Poep is je kont. Kaka is poep. Een deur doe je toe (dicht). En ik betrap mezelf meer en meer op het gebruiken van woorden als ‘vooraleer’. Volgens de Vlamingen spreek ik Hollands, volgens mijn moeder ‘Belgisch’.

België. Ik kan nog zoveel schrijven. de vreselijke bureaucratie, je hebt hier voor elke een beetje officiële handeling 250 formulieren en stempels nodig. Waar je altijd ellenlang op moet wachten. De gekke regels aangaande architectuur waardoor er midden in een rij prachtige herenhuizen soms ineens een modern spiegelpaleis gebouwd kan zijn.
Land waar je al kleuter bent als je 2,5 bent. Waardoor ik nu 2 schoolgaande kinderen heb. Land waar ik graag woon, mijn leven opbouwde, vrienden heb.

Oh 1 ding van mijn post-Belgische-beeld van België klopte wel trouwens. De friet. En de wafels. Overal te krijgen. En als je een beetje Vlaams spreekt krijg je de beste 🙂

Wil je ook gastblogger van de maand zijn? Stuur me dan een e-mail!

You Might Also Like

15 Comments

 • Yvonne
  Reply
  liefmeisje1988
  1 October, 2013 at 6:38 AM

  Wat een leuke gastbog. Leuk om te lezen hoe je anders bent gaan denken over belgen en vlamingen. Ben heel benieuwd waarom je in de winter in Frankrijk woont.

 • Yvonne
  Reply
  Fenny
  1 October, 2013 at 7:12 AM

  Leuk om te lezen en vooral fijn, dat je het in België naar de zin hebt.
  Antwerpen ken ik alleen van het vakantiedrukke verkeer, en 1x de stad in de omgeving van het station. Dat vond ik zo donker en vies, zelfs ons bezoek aan de diamanten konden geen fonkeling van de stad geven
  Nu kijken we graag naar 2 Belgische series, commissaris Witse en Code 37. En dan genieten we van de Vlaamse taal.
  En deze keer schijf ik ook vanuit het buitenland: op vakantie in Spanje!

 • Yvonne
  Reply
  Marlou
  1 October, 2013 at 7:18 AM

  Haha! Dit is echt geniaal om te lezen.
  Ik heb het afgelopen jaar in België gewoond – soit, in Brussel, maar studeerde wel op de Vlaamse uni tussen allemaal Vlamingen – en dit is zo herkenbaar. Die duizenden stempels, de Vlaamse woorden die er tussendoor schieten, en pffff jaaaaa die dialecten. Al mis ik ze – nu ik weer in Nederland woon – toch wel. Vooral West-Vlaams. Juist omdát het zo onverstaanbaar is. 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Ellen
  1 October, 2013 at 7:55 AM

  Hééé Astrid, leuk je hier te ontmoeten:) Mooi stukje. Ik zou het waarderen, om ooit ook eens leuke ervaringen met België te kunnen maken. Tot nu toe is België voor mij vooral: Frituur, stinkende toiletten, slechte wegen. Ik vind het opmerkelijk, dat er tussen NL en BE zoveel verschillen zijn, je zou toch denken dat die landen op elkaar lijken ook qua mentaliteit en scholen en zo.

 • Yvonne
  Reply
  Koen Schyvens
  1 October, 2013 at 8:00 AM

  Leuk om te lezen …. euh … ik bedoel natuurlijk ‘tof’ om te lezen. Geniet van ‘t stad. ‘t Scheld en de Sinjoren. Ik heb lang geleden de weg andersom gedaan … van Antwerpen naar Leeuwarden. En trof mezelf zoenend met een ‘Hollandse’ – wat later een Limburgse (uit Maastricht) vrouw bleek te zijn. En nu alweer een paar jaar in Mozambique – ook niks mis mee !!! Geniet van den aperitief vanavond als je al deze reacties zit te lezen.

 • Yvonne
  Reply
  Floor
  1 October, 2013 at 10:48 AM

  Leuk om te lezen, te meer omdat verhuizen naar Antwerpen momenteel tot een van mijn mogelijkheden behoort. De sad trekt me wel, heb alleen wat moeite met de afstand Noorden van Nederland-Antwerpen… Lastig!

 • Yvonne
  Reply
  Anne
  1 October, 2013 at 11:09 AM

  Wat een leuke gastblog, leest vlot weg. Zo zie je maar weer dat ook een land zo dicht bij Nederland nog heel boeiend en anders kan zijn. Leuk is dat he! Zoals je het beschrijft klinkt het heerlijk in Antwerpen. Ik ben er weleens geweest, mooie stad, maar misschien vind ik dat dorpse dan net weer niet zo leuk (heb ik ook bij Berlijn overigens, is ook best dorps ondanks dat het Veel groter is dan Amsterdam, waar ik vandaan kom).

 • Yvonne
  Reply
  Wanda
  1 October, 2013 at 7:51 PM

  Tof om te lezen! Wij komen regelmatig in België, meestal in Brugge of in de Ardennen en voelen ons er prima thuis.

 • Yvonne
  Reply
  Sas
  2 October, 2013 at 8:15 AM

  Super leuk artikel om te lezen 🙂
  Ik wil ook zeker weer eens naar België, tijd geleden dat ik er ben geweest (ja doorheen gereden, dat wel een aantal keren) Volgens mij was de laatste keer in 2010 dat ik er was…

 • Reply
  get out of my head | mamamontagne
  2 October, 2013 at 10:38 PM

  […] Daarnaast schreef ik voor Yvon een stuk. Over leven in België. Het wordt blijkbaar goed gelezen, de stats hier vliegen ook omhoog! Waarvoor dank Een linkje naar mijn stukje: https://goyvon.com/gastblog-astrid-uit-belgie/ […]

 • Yvonne
  Reply
  Louize
  3 October, 2013 at 8:13 AM

  Blij dat je het naar je zin hebt in Antwerpen… Nu ook mijn thuisstad (sinds 20 jaar intussen), mijn geboortestad is Brussel. Antwerpen is mooi en magisch… En van dialecten gesproken, toen ik gisteren een opa hoorde spreken over de ‘poalisse’ (politie), krijg ik toch ook nog altijd een glimlach op mijn mond. Hoe plat ook, het klonk als muziek in mijn oren.

 • Yvonne
  Reply
  Maai
  3 October, 2013 at 1:08 PM

  Leuk blogje. Ik heb juist het tegenovergestelde beeld. Belgie lijkt me zo fijn. En na het lezen van de rest van je blog helemaal 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Elise
  2 July, 2014 at 3:47 PM

  Wat een heerlijk logje !
  Ik heb een Limburger en herken wel wat dingen .. en ik zou zo “emigreren” naar Limburg !

 • Yvonne
  Reply
  corrie verkerk
  18 June, 2018 at 4:14 PM

  Hoi, leuke site! Even een vraagje. Voor het Nederlandse glossy magazine Zin ben ik op zoek naar Hollanders die in Antwerpen wonen. Misschien lezen die dit nu ook wel (haha). Specifiek ben ik op zoek naar een echtpaar/stel met opgroeiende kinderen (40 plus). Ik dacht dat dat een makkelijke zoektocht zou worden, maar dat valt nog tegen, En volgende week reis ik al af naar Antwerpen. Dus alle hulp is welkom!!!!! Alvast dank!

 • Yvonne
  Reply
  corrie verkerk
  18 June, 2018 at 4:15 PM

  En voor wie dit verder mocht lezen. Ik ben te bereiken via corrieverkerk3@gmail.com.

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares