Over de grens

Over de grens: Ellen uit Zwitserland

feature over de grens

Het is weer zover: de eerste van de maand. Tijd voor een gastblog. Ditmaal schrijft Ellen hier. Ellen woont, net als de meeste andere gastbloggers die haar al voorgingen, in het buitenland. Waar? In Zwitserland!

Ellen uit Zwitserland

Mijn vader is als Zwitser in Nederland geboren. Net als zijn 13 broers en zussen ook. En net als zijn vader. De opa van mijn vader, mijn overgrootvader dus, was in 1890 van Zwitserland naar Nederland gekomen, omdat hij als schoorsteenveger in Nederland werk kon krijgen.
Precies 90 jaar later maakte mijn vader de omgekeerde reis van Nederland naar Zwitserland. Samen met mijn moeder, mijn zusje en mij. Mijn vader had in 1980 tijdens de zomervakantie in Zwitserland een baan aangeboden gekregen en een paar weken later gingen we verhuizen. Het was een drama, ik wilde niet zonder mijn vriendinnen en ik weet nog dat ik wegloop-en ontvoeringsplannen had.Ik was bijna 14, het was eind september en de dag na de verhuizing moest ik in Regensdorf naar school. Ik kon slechts een paar woordjes Zwitsers en een paar woordjes Duits.
Ik zie me nog staan met mijn lichtbruine Piedroschoenen. 17 paar ogen keken me nieuwsgierig aan. “Dit is Ellen uit Nederland”, zei de leraar en hij sprak mijn naam zo uit, dat het leek op de achternaam van Woody Allen.

De eerste nieuwe woorden, die ik in het Zwitsers leerde waren “lueg mal diä Schuäh!”
Kijk eens, die schoenen!

Ik wende heel snel, kreeg ook stoere Adidas Rome schoenen en het leven in Zwitserland vond ik leuk. Natuurlijk gaf ik dat thuis nooit toe, maar eigenlijk voelde ik me in Zwitserland geheel op mijn gemak.
Op school was het enorm rustig en netjes. School betekent hier echt hard werken, maar dat vond ik juist fijn.

koeien in zwitserland

Inmiddels woon ik 33 jaar in Zwitserland, ben getrouwd en mama van 3 al bijna volwassen kinderen. Ik zou nooit meer in Nederland willen wonen, maar er zijn nog wel dingen (en vooral mensen!) die ik mis. Mijn lieve omaatje, mijn lieve vriendinnen, de Libelle, Sinterklaas en af en toe een frikandel speciaal en patat met satésaus. Zwitserland en Nederland zijn allebei west-Europese landen, maar het leven in deze landen verschilt enorm.
Nederlanders zijn inderdaad spontaner en misschien ook wel ietsje brutaler. Pittiger. Zwitsers zijn over het algemeen iets voorzichtiger, iets meer verlegen en veel diplomatischer.

Wat ik aan Zwitserland zo fijn vind is, dat alles zo goed – ja zeg maar zoo perfect!- ge-regeld is. Er zijn hier inderdaad overal wel regeltjes voor en veel Nederlanders, die hier komen wonen, vinden dat lastig.

Zwitserland is een heel schoon land. Een prachtig land met veel mooie meren, rivieren, bergen en steden. Hier voel ik me helemaal thuis, we hebben fijne vrienden en een druk leventje. Ik werk als zelfstandige corrector.

In de Nederlandse taal, ooit mijn moedertaal zou ik dat niet kunnen. Ik denk, droom en reken in het Zwitsers. Altijd. Door mijn blog en het lezen van andere blogs houd ik mijn moedertaal een beetje bij. Nederland en de Nederlandse taal blijven een belangrijk deel van mijn leven.

You Might Also Like

16 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Sylvia Kuijsten
  1 November, 2013 at 9:03 AM

  Leuk blogje! Ik zou alleen hier en daar even een witregel toevoegen, dat leest fijner 😉

  • Yvonne
   Reply
   Yvon
   2 November, 2013 at 3:56 AM

   Ik heb het geprobeerd aan te passen, maar dat wil om een of andere reden niet lukken…

 • Yvonne
  Reply
  Chantal
  1 November, 2013 at 9:53 AM

  Leuke blog vandaag

 • Yvonne
  Reply
  Birgitte aka Bietje
  1 November, 2013 at 10:07 AM

  Ik kwam hier vanwege Ellen, die ik van haar eigen blog kende. Maar ben wel nieuwsgierig naar Yvon in China geworden. Dus lees zo meteen ook even meer verhaaltjes.

  • Yvonne
   Reply
   Yvon
   2 November, 2013 at 3:54 AM

   Welkom hier Birgitte! Leuk dat je Ellen haar gastblog hebt gelezen een berichtje achter laat. Dat wordt erg gewaardeerd.

 • Yvonne
  Reply
  Mammalien
  1 November, 2013 at 10:37 AM

  Leuk Ellen!

 • Yvonne
  Reply
  liefmeisje1988
  1 November, 2013 at 4:41 PM

  Leuk om iets te lezen over Zwitserland. Lijkt mij inderdaad ook een erg mooi land om eens te bezoeken.

 • Yvonne
  Reply
  Mrs. T.
  1 November, 2013 at 4:47 PM

  Ha, bekend verhaal. 😉

 • Yvonne
  Reply
  Harriët
  2 November, 2013 at 9:04 AM

  Leuk blogje! En wel herkenbaar wat Ellen schrijft. Mijn schoonzusje woont inmiddels geloof ik een jaar of 25 in Zwitserland en is met een Zwitser getrouwd. Zij zou ook nooit meer naar Nederland willen. Zelf vind ik Zwitserland een geweldig vakantieland, maar zou er niet willen wonen.

 • Yvonne
  Reply
  Floor
  2 November, 2013 at 4:20 PM

  Leuk om te lezen Ellen!

 • Yvonne
  Reply
  Wanda
  3 November, 2013 at 12:11 AM

  Leuke gastblog! Ik ga in ieder geval even een kijkje op haar eigen blog nemen, vooral omdat ik Zwitserland zelf een fantastisch mooi land vind!

 • Yvonne
  Reply
  iliveformydreams
  3 November, 2013 at 3:26 PM

  Wat een leuk stukje om te lezen!

 • Yvonne
  Reply
  marian
  5 November, 2013 at 3:59 AM

  Zelf woon ik sinds ruim anderhalf jaar in Thailand, en ben via via op dit blog gekomen. Leuk om een ander te volgen die ook in Azie woont. Ben nooit in Zwitserland geweest, leuk om te lezen. Ga je volgen Yvon:)

 • Yvonne
  Reply
  Sanne
  6 February, 2014 at 9:20 AM

  Erg leuk!

 • Yvonne
  Reply
  Chantal
  1 May, 2015 at 11:09 AM

  Wat leuk dat blogs je helpen je taal een beetje bij te houden

 • Yvonne
  Reply
  tombeijedaizymedia
  15 June, 2017 at 11:39 AM

  Echt supercool. Ga dit jaar ook naar Zwiterland. Heb je nog tips? Wij zitten in de buurt van Chezjan.

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares