Pingyao

Reizen in China: is Pingyao de Moeite Waard?

Na het bezoek aan de Yungang grotten van Datong reizen we verder. We willen graag naar Xi’an of Luoyang, maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. We reizen immers tijdens het Chinees Nieuwjaar en een treinkaartje kopen is dan alles behalve gemakkelijk. Daarom gaan we naar Pingyao.

Is Pingyao de Moeite Waard?

treinreizen in China

Wanneer we bij het station een kaartje proberen te kopen is het vrijwel alleen mogelijk om naar Pingyao te gaan. We kennen de stad niet, maar nadat we even snel onze reisgids raadplegen besluiten we onze renminbi om te wisselen voor een treinkaartje. Een treinkaartje dat toegang biedt tot een staanplaats in de tweede klas. Met de gedachte dat de reis ongetwijfeld een unieke ervaring gaat worden bereiden we ons voor op de 7 uur durende nachtelijke treinreis.

treinreizen in China

TIP.
Kom op tijd naar het station wanneer je een kaartje voor een staanplaats hebt. De coupes hebben vaak bankjes en wanneer je vroeg (een paar uur vooraf) in de rij staat kún je een bankje bemachtigen.

Lege & verlaten straten in Pingyao

Pingyao

De straten van Pingyao zijn leeg en verlaten wanneer we aankomen, maar ik kan me voorstellen dat het hier druk kan zijn tijdens een vakantie. Zelfs zo vroeg in de ochtend ademt de stad een bepaalde sfeer uit, een gevoel dat ik niet goed kan beschrijven.

Na onze rugzakken in het guesthouse gedropt te hebben trekken we er op uit. We lopen door de ommuurde stad, dwalen door steegjes en stuiten geregeld op het ‘typisch Chinese straatbeeld’. Pingyao is fotogeniek, het lijkt alsof de tijd er even stil heeft gestaan.

Pingyao

Pingyao

Wanneer je de oude stad binnen wilt dien je een kaartje te kopen; hiermee kom je de stad in én mag je de meeste musea binnen.

Pingyao
Mannen spelen mahjong op straat.

Pingyao

Pingyao

Overal smalle doorkijkjes en poorten.

Pingyao
Met zijn muilezel brengt deze mannen kolen rond.

Het is goed te merken dat het Chinees Nieuwjaar er aankomt. Net buiten de stadspoort wordt alles in gereedheid gebracht voor het feest en ook binnen de stadsmuren maken de bewoners zich klaar door versieringen en rode enveloppen te kopen.

Pingyao

We blijven noodgedwongen langer dan we willen in Pingyao. We zijn totaal onvoorbereid op pad gegaan en dat merken we maar al te goed aan het feit dat we geen treinkaartjes kunnen krijgen.
Twee dagen is wat je maximaal in Pingyao zou moeten besteden. Langer zou kunnen, maar dat is jammer omdat er nog zoveel meer prachtige plekken in China zijn.

Pingyao

Met hulp van het hostel lukt het uiteindelijk aan tickets te komen en nemen we een trein die ons in ruim 15 uur van Pingyao naar Xi’an zal brengen.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares