Typisch Chinees

Typisch Chinees: Tegen een Pluimbal Trappen

Na de niet zo smakelijk blog van vorige week over spugen en rochelen vandaag weer een fatsoenlijke blog. Deze week vertel ik je meer over het populaire ‘pluimbal trappen’. Een spel dat veel Chinezen erg leuk vinden en fanatiek gespeeld wordt.

De pluimbal ~ pluimbal trappen

De pluimbal bestaat uit een verzameling gekleurde veertjes, een ‘houdertjes’ waar de veertjes inzitten en een aantal metalen rondjes om het houdertje. De laatsten zijn het gewicht dat er voor moet zorgen dat de pluimbal snel naar beneden komt vallen wanneer hij rond getrapt wordt. Want dat is wat men er hier in China mee doet.
In een groepje van zo’n 5-6 mensen wordt de pluimbal met de voeten hoog gehouden en wordt getracht de verzameling veren niet de grond te laten raken. Het zijn voornamelijk de voeten die worden gebruikt, maar soms, als het zo uitkomt, worden ook de knieën of de borst gebruikt.

pluimbal

Han Dynastie

Het pluimbal trappen (踢毽子 – tī jiànzi) ontstond ten tijde van de Han Dynastie (206 voor Christus tot 220 na Christus). Er zijn in China stenen gevonden met daarop tekeningen van mensen die een pluimbal hoog probeerden te houden. Sindsdien is het spel ongekend populair onder de Chinese bevolking, bij vrouwen, mannen en kinderen.
Van oorsprong is het overigens een militaire oefening, maar het werd zo leuk gevonden, dat de militairen het introduceerden bij familie en vrienden. Zo werd langzaam aan het hele land bekend met dit spel.

In de courtyard of in het park

Aangezien je er bijna niets voor nodig hebt om dit spelletje te kunnen spelen, wordt het op allerlei plaatsen gespeeld. In het eerste huis waar ik hier in Beijing woonde waren het de oude vrouwtjes uit de courtyard die elke middag in een cirkel de pluimbal omhoog aan het houden waren. Maar niet alleen in de courtyard zie je mensen dit spel spelen, ook in de wat grotere parken kom je mensen tegen die ‘een balletje aan het trappen zijn’. Wanneer je in Beijing bent en de Tempel van de Hemel in de ochtend bezoekt, zul je ongetwijfeld mensen tegen zo’n shuttle aan zien trappen.
Onderstaand filmpje maakte ik een paar jaar geleden in het Ritan Park, eind november. De mannen die je zie spelen zijn echt goed getraind! En eentje is er nogal optimistisch!

You Might Also Like

6 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Sabine
  12 October, 2015 at 12:22 AM

  Wat grappig weer! Had ik nog nooit gezien. Dat filmpje geeft ook echt goed weer hoe het is. Het lijkt me best moeilijk eigenlijk. Net als voetbal maar dan kleiner. Wat een uitvindingen hebben de Chinezen toch 🙂

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   12 October, 2015 at 2:12 PM

   Het is ook niet gemakkelijk. Ik kan het in elk geval niet, heb niet zo’n beheersing, haha.

 • Yvonne
  Reply
  Maaike
  12 November, 2016 at 10:36 PM

  Wat grappig om te zien!! Ik ben in 2012 met mijn vriend naar Beijing geweest en zag dit inderdaad veel in het park, en dan met name ouderen die er mee speelden. We hebben zelfs zo’n dingetje gekocht als souvenier, haha.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   13 November, 2016 at 3:38 AM

   Wat leuk om het als souvenir mee te nemen.
   Ik heb er een aantal van in huis; het is het favoriete speeltje van de poezen! 🙂

 • Yvonne
  Reply
  pieterjan
  18 August, 2019 at 11:35 AM

  Waar kun je dit pluimpje kopen?
  Mvg

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   25 August, 2019 at 3:14 PM

   Dit kun je in Beijing in veel kleine winkels in de hutongs kopen.

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares