reis naar hainan

GoYvon naar de zon: op reis naar Hainan

Zo’n twee weken geleden reageerde ik spontaan op een tweet van het Tourisme Bureau voor Hainan. Er werd wat heen en weer getweet, en daarop volgden een paar e-mails. Afgelopen vrijdag was ik op het kantoor in Beijing, sprak ik de details door en ondertekende ik een samenwerkingscontract. Aankomende vrijdag ga ik op reis naar Hainan!

Reis naar Hainan

Zoals gezegd vertrek ik op vrijdag en de dinsdag er op kom ik terug. Het zijn 2 vliegdagen en drie dagen op het eiland. Tijdens de 3 dagen op het eiland zal ik, samen met nog een ander (een vlogger) Hainan verkennen. Dit zal gefilmd worden door een filmcrew. De beelden zullen uiteindelijk gebruikt worden in campagnes ter promotie van Hainan.

reis naar hainan

Het eiland Hainan

Hainan bestaat nog maar relatief kort als zelfstandige provincie; tot 1988 hoorde het bij de provincie Guangdong. Hainan bestaat uit zo’n 200 eilanden, verdeeld over 3 archipels. Het grootste eiland is het meest bekend, hierop bevinden zich de hoofdstad Haikou en de bekende strandstad Sanya.
De geschiedenis van het eiland is lang; de eerste mensen streken er zo’n 7000 jaar geleden (of nog eerder) neer. De ‘Li’ zijn de oorspronkelijke bewoners van het eiland, maar zij zijn al lang niet meer in de meerderheid. In de Song dynastie (vanaf 980) kwamen er namelijk grote groepen Han Chinezen naar het eiland om zich daar te vestigen.
Nog later, in de 16e en 17e eeuw, kwamen er nog meer Han Chinezen naar het eiland, waar de Li uiteraard niet blij mee waren. Ze kwamen in opstand. In de 18e eeuw, ten tijde van de Qing regering kwam deze opstand tot een hoogtepunt en daarop reageerde de Qing regering met het sturen van huurlingen vanuit het gebied op het vasteland waar de Miao woonden.
Ook de meer recentere geschiedenis is niet zo goed geweest voor het eiland; er werden veel communisten naar toe gestuurd en ten tijde van de WOII bezetten de Japanners ook dit deel van China.

reis naar hainan

Op Reis naar Hainan

Het eiland zelf is (sub)tropisch en heeft een afwisselend landschap. Je vindt er prachtige stranden maar ook dichte jungle en bergen. Net iets voor mij, want ik houd wel van die afwisseling. Verder vind je er heel wat dieren, waaronder aardeekhoorns, gibbons en bijzondere vogels. De campagne waar ik aan mee zal werken (en die later op het YouTube Channel van Hainan Tourism te zien zal zijn), heet Sunshine & Cuisine en dat past precies in mijn straatje. Ik houd van eten!

reis naar hainan

Een groot deel van de trip staat dan ook in het teken van eten. Zo zal ik naar een night market gaat voor typische barbecue, krijg ik een Hainan koffieproeverij, staan de lokale WenChang kip en Jiaji-eend op het programma en zal ik naar een seafood night market gaan.
Hainan is met haar ruim 8 miljoen inwoners en meer dan 33.000km² geen klein eiland en ik zal dan ook maar een klein deel van het eiland kunnen gaan zien. Wel zal ik naar het Yanuo Tropical Rain Forest Resort gaan, de Nanshan Tempel, een ‘duik’ nemen in een hot spring, de mangroves bezoeken en naar het ‘Demarcation Islet’ gaan. Genoeg om te bekijken dus! Niet op het programma staan een strandwandeling en een duik in de zee, maar stiekem hoop ik daar wel even tijd voor de hebben, dat lijkt me heerlijk!

reis naar hainan

Met me mee op reis naar Hainan

Wil je met me mee op reis naar Hainan? Volg me dan op Facebook en Instagram, daar zal ik updates plaatsen tijdens de reis, zodat jij kunt meegenieten en ook wat zonnestraaltjes mee kunt pikken.
Ik vermoed dat ploggen niet zal lukken met het volle programma, maar als jullie het leuk vinden kan ik dat na afloop alsnog doen. En… ik twijfel of ik mijn videocamera mee moet nemen om te vloggen. Zouden jullie het leuk vinden om bewegende beelden te zien? Laat het weten in een reactie.

Foto’s beschikbaar gesteld door Tourism Hainan

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

10 thoughts on “GoYvon naar de zon: op reis naar Hainan”

  1. Zo, dat ziet er prachtig uit! Dat is nog eens boffen zo’n reis. Ben benieud naar je verslag daarover. Geniet ervan!

    1. Dankjewel Milou.
      Denk dat veel mensen niet van het bestaan van Hainan afweten. Tenminste; dat veel mensen niet weten dat China ook mooie stranden heeft.

  2. Wat een leuke samenwerking! Heb het even gegoogeld. Best een eindje vliegen nog voor jou! Ben erg benieuwd naar het promofilmpje, want ik wist inderdaad niet dat China dit heeft.

    1. Tof he? Ben heel benieuwd naar hoe het zal zijn 🙂 En het inderdaad nog wel even vliegen. Doet me nog maar weer eens realiseren hoe énorm groot China is.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares