Hainan Reizen in China

GoYvon naar de zon: op reis naar Hainan

reis naar hainan

Zo’n twee weken geleden reageerde ik spontaan op een tweet van het Tourisme Bureau voor Hainan. Er werd wat heen en weer getweet, en daarop volgden een paar e-mails. Afgelopen vrijdag was ik op het kantoor in Beijing, sprak ik de details door en ondertekende ik een samenwerkingscontract. Aankomende vrijdag ga ik op reis naar Hainan!

Reis naar Hainan

Zoals gezegd vertrek ik op vrijdag en de dinsdag er op kom ik terug. Het zijn 2 vliegdagen en drie dagen op het eiland. Tijdens de 3 dagen op het eiland zal ik, samen met nog een ander (een vlogger) Hainan verkennen. Dit zal gefilmd worden door een filmcrew. De beelden zullen uiteindelijk gebruikt worden in campagnes ter promotie van Hainan.

reis naar hainan

Het eiland Hainan

Hainan bestaat nog maar relatief kort als zelfstandige provincie; tot 1988 hoorde het bij de provincie Guangdong. Hainan bestaat uit zo’n 200 eilanden, verdeeld over 3 archipels. Het grootste eiland is het meest bekend, hierop bevinden zich de hoofdstad Haikou en de bekende strandstad Sanya.
De geschiedenis van het eiland is lang; de eerste mensen streken er zo’n 7000 jaar geleden (of nog eerder) neer. De ‘Li’ zijn de oorspronkelijke bewoners van het eiland, maar zij zijn al lang niet meer in de meerderheid. In de Song dynastie (vanaf 980) kwamen er namelijk grote groepen Han Chinezen naar het eiland om zich daar te vestigen.
Nog later, in de 16e en 17e eeuw, kwamen er nog meer Han Chinezen naar het eiland, waar de Li uiteraard niet blij mee waren. Ze kwamen in opstand. In de 18e eeuw, ten tijde van de Qing regering kwam deze opstand tot een hoogtepunt en daarop reageerde de Qing regering met het sturen van huurlingen vanuit het gebied op het vasteland waar de Miao woonden.
Ook de meer recentere geschiedenis is niet zo goed geweest voor het eiland; er werden veel communisten naar toe gestuurd en ten tijde van de WOII bezetten de Japanners ook dit deel van China.

reis naar hainan

Op Reis naar Hainan

Het eiland zelf is (sub)tropisch en heeft een afwisselend landschap. Je vindt er prachtige stranden maar ook dichte jungle en bergen. Net iets voor mij, want ik houd wel van die afwisseling. Verder vind je er heel wat dieren, waaronder aardeekhoorns, gibbons en bijzondere vogels. De campagne waar ik aan mee zal werken (en die later op het YouTube Channel van Hainan Tourism te zien zal zijn), heet Sunshine & Cuisine en dat past precies in mijn straatje. Ik houd van eten!

reis naar hainan

Een groot deel van de trip staat dan ook in het teken van eten. Zo zal ik naar een night market gaat voor typische barbecue, krijg ik een Hainan koffieproeverij, staan de lokale WenChang kip en Jiaji-eend op het programma en zal ik naar een seafood night market gaan.
Hainan is met haar ruim 8 miljoen inwoners en meer dan 33.000km² geen klein eiland en ik zal dan ook maar een klein deel van het eiland kunnen gaan zien. Wel zal ik naar het Yanuo Tropical Rain Forest Resort gaan, de Nanshan Tempel, een ‘duik’ nemen in een hot spring, de mangroves bezoeken en naar het ‘Demarcation Islet’ gaan. Genoeg om te bekijken dus! Niet op het programma staan een strandwandeling en een duik in de zee, maar stiekem hoop ik daar wel even tijd voor de hebben, dat lijkt me heerlijk!

reis naar hainan

Met me mee op reis naar Hainan

Wil je met me mee op reis naar Hainan? Volg me dan op Facebook en Instagram, daar zal ik updates plaatsen tijdens de reis, zodat jij kunt meegenieten en ook wat zonnestraaltjes mee kunt pikken.
Ik vermoed dat ploggen niet zal lukken met het volle programma, maar als jullie het leuk vinden kan ik dat na afloop alsnog doen. En… ik twijfel of ik mijn videocamera mee moet nemen om te vloggen. Zouden jullie het leuk vinden om bewegende beelden te zien? Laat het weten in een reactie.

Foto’s beschikbaar gesteld door Tourism Hainan

You Might Also Like

10 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Mirjam
  12 November, 2015 at 8:37 AM

  Zo, dat ziet er prachtig uit! Dat is nog eens boffen zo’n reis. Ben benieud naar je verslag daarover. Geniet ervan!

 • Yvonne
  Reply
  Milou
  12 November, 2015 at 11:17 AM

  WOW! Ik wist niet eens dat dit bestond.. wat ontzettend mooi. Heel tof en heel veel plezier gewenst!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   12 November, 2015 at 11:38 AM

   Dankjewel Milou.
   Denk dat veel mensen niet van het bestaan van Hainan afweten. Tenminste; dat veel mensen niet weten dat China ook mooie stranden heeft.

   • Yvonne
    Reply
    Katrin
    12 November, 2015 at 11:26 PM

    Wist inderdaad niet af van het bestaan van dit deel van China. Interessant!

 • Yvonne
  Reply
  Mellisa
  12 November, 2015 at 2:01 PM

  Wat een leuke samenwerking! Heb het even gegoogeld. Best een eindje vliegen nog voor jou! Ben erg benieuwd naar het promofilmpje, want ik wist inderdaad niet dat China dit heeft.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   13 November, 2015 at 1:35 AM

   Tof he? Ben heel benieuwd naar hoe het zal zijn 🙂 En het inderdaad nog wel even vliegen. Doet me nog maar weer eens realiseren hoe énorm groot China is.

 • Yvonne
  Reply
  Sabine
  12 November, 2015 at 2:36 PM

  Wat superleuk! Veel plezier!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   13 November, 2015 at 1:41 AM

   Dank je Sabine, gaat vast lukken!

 • Yvonne
  Reply
  Chantal
  12 November, 2015 at 3:50 PM

  Jaaaa! Ik vind je vlogs er leuk. Camera mee dus! 😉
  Veel plezier!

 • Yvonne
  Reply
  Kirsten | Travelaar.nl
  13 November, 2015 at 7:53 AM

  Wat een gave samenwerking! Klinkt als een hele fijne bestemming! En ja! filmpjes aub! 😉 Enjoy!

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares