reizen in china

Waarom Reizen in China tijdens Feestdagen een Slecht Idee is

Echt waar. Ben je een reis naar China aan het plannen? Doe dit dan het liefst om de grote, nationale feestdagen heen. Reizen in China is dan namelijk alles behalve een pretje; enorme mensenmassa’s, lange rijen voor het kopen van een kaartje om de Verboden Stad in te kunnen, treinkaartjes die uitverkocht zijn en met 1000 anderen een goede en mooie foto van de Chinese muur proberen te maken. In deze blogpost leg ik je uit waarom je China beter kunt vermijden tijdens de Chinese feestdagen.

reizen in china

China kent geen vakantiespreiding

In Nederland is er vakantiespreiding; het noorden, midden en zuiden van Nederland hebben tijdens de grotere vakanties allemaal op een andere moment vakantie. Een goede regeling, want zo voorkom je dat iedereen op hetzelfde moment naar die ene leuke camping gaat of dat half Nederland op dezelfde dag naar de Efteling besluit te gaan.
In China is er geen vakantiespreiding. Zomervakantie of een nationale feestdag; iedereen heeft in dezelfde periode vrij en gaat tegelijkertijd op vakantie. Dit betekent dat iedereen op hetzelfde moment op de trein of het vliegtuig pakt om op reis te gaan. Tel daar de buitenlandse toeristen die in China aan het reizen zijn bij op en je kunt je voorstellen hoeveel mensen dat zijn.

Reizen in China en de feestdagen

China heeft een paar grotere, langere vakanties. Het Chinees Nieuwjaar wordt uitgebreid gevierd en men heeft in de eerste week van oktober vrij. Dit zijn de enige langere periodes (tijdens de overige feestdagen heeft men vaak maar 3 aaneengesloten dagen vrij. Het Chinees Nieuwjaar wordt gebruikt om familie te bezoeken en eventueel naar toeristische hotspots af te reizen.
De week in oktober wordt hier ook voor gebruikt. Ik weet dat er in Beijing mensen zijn die voor dat deze week begint eten & drinken voor een week inslaan en de hele week binnen blijven omdat Beijing tijdens deze vakantie nog mensen ‘bevat’ dan normaal.
De meeste Chinezen gebruiken de trein om van A naar B te reizen en de stations zijn dan ook enorm druk. De trailer van de film ‘Last train home‘ geeft een goede indruk van hoe het Chinees Nieuwjaar beleeft wordt.

 

Daarnaast zijn er nog een aantal andere feestdagen. Zoek voor het plannen van je reis even op wanneer de feestdagen zijn, zodat je er rekening mee kunt houden. Ik kan hier geen exacte data geven; in China gebruikt men de ‘lunar calender’ en de datum hangt hierdoor af van de stand van de maan.

Wat doe ik zelf tijdens de feestdagen in China?

Wanneer het mogelijk is probeer ik China te ontvluchten tijdens het Chinese Nieuwjaar. In 2011 reisde ik samen met Miguel door het land tijdens het Nieuwjaar en dat was geen pretje. Het was vrijwel onmogelijk om treinkaartjes te krijgen en in sommige gebieden was er zelfs geen openbaar vervoer beschikbaar. We moesten een aantal keer sta-kaartjes kopen voor nachttreinen, op stations werden we plat gedrukt en we namen noodgedwongen de duurdere minibusjes omdat er geen gewone bussen reden.

In 2012 ‘vluchtten’ we het land uit en vlogen we naar Zuid-Korea om daar 3 weken rond te trekken. Dit jaar zaten Miguel en ik midden in een verhuizing waardoor we in Beijing bleven. Gelukkig loopt Beijing tijdens deze periode leeg, dus dat was mooi. Plannen voor 2014 zijn er ook al; we willen heel graag naar Cambodja.

Geloof je me niet?

Bekijk deze foto’s dan maar eens. Hier zie je goed hoeveel mensen er overal zijn als iedereen gaat reizen in China. Ontzéttend veel!

reizen in China
Dit is al best druk, maar het kan nóg drukker.

reizen in china

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

8 thoughts on “Waarom Reizen in China tijdens Feestdagen een Slecht Idee is”

 1. Wat verschrikkelijk! Wij hebben er dit jaar ook een feestdag meegemaakt. Wat een drama! Mijn advies als je er dan toch zit: boek je hotel van tevoren voor tot minimaal 2 dagen na het festival. Wij maakten de fout om niet gelijk alle dagen te boeken. Gevolg: het hotel zat vol en wij konden op zoek naar een nieuw hotel. Zie dat dan maar eens te vinden… alles was overvol en als je dan wat vond, was het belachelijk duur. Maar we hebben het gelukkig overleefd 🙂

  1. Bedankt voor je goede advies, dat is echt een goede tip. Want niet alleen treinen zitten tjokvol tijdens deze periodes, ook de hotels & hostels lopen over.

 2. Hey Yvonne, thanks voor je blog! Helaas lezen een vriendin en ik dit soort berichten pas nadat we alles geregeld hadden (vrij op het werk en tickets). Dus we gaan er wel gewoon voor. We hopen wel echt rond Yinchuan te zijn rond die tijd. We hebben namelijk drie weken waarvan de eerste week van oktober, precies in het midden valt. Handig, not!

  Heb je tips voor ons waar we op voorhand alvast treintickets kunnen boeken? Is dit überhaupt mogelijk vanuit Nederland?

  Thanks voor de tips!

  1. Hoi Michelle,
   Je kunt via C-trip treinkaartjes boeken en ook via treinkaartjeschina.nl.
   Succes met het kopen / vinden van treinkaartjes en veel plezier in China!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares