reizen zonder je partner

Waarom ik denk dat reizen zonder je partner goed voor je is

De meeste reizen die ik de afgelopen jaren maakte, maakte ik samen met Miguel. Vrij logisch; de meeste mensen die een relatie hebben brengen vakanties samen door. Het betekent echter niet dat wanneer je een relatie hebt je niet meer alleen op reis kunt gaan. Soms vraag ik me echter af of reizen zonder je partner sociaal geaccepteerd is of niet.

Reizen zonder je partner

zonder je partner op reis
Samen met een vriendin een weekendje weg naar de Bashang Grasslanden.

Een paar weken geleden vertelde ik mijn klasgenoten dat ik voor een paar dagen naar Seoul zou gaan. Ze weten dat ik een vriend heb (of moet ik nu verloofde zeggen?) en vroegen dan ook meteen of ik samen met Miguel zou gaan. Op mijn ontkennende antwoord kreeg ik verbaasde reacties. Mijn klasgenoten vroegen zich af of het wel veilig zou zijn en denken dat reizen zonder je partner maar eenzaam is.
De reacties zetten me aan het denken; want accepteert de maatschappij het wel wanneer je alleen op reis gaat wanneer je een relatie hebt? Volgens mij niet helemaal, wat ik maar gek vind. Ik denk dat het juist goed kan zijn voor zowel jezelf als voor je relatie om zo nu en dan apart op reis te gaan.

Waarom ik er voor kies soms alleen op reis te gaan

Hoe heerlijk is het om soms even met helemaal niemand rekening te hoeven houden? Hoe graag ik ook tijd doorbreng met Miguel, ik kan er echt wel van genieten om helemaal alleen te zijn, in mijn eigen wereld. Ik ben een introvert persoon en krijg energie van alleen zijn en een rustige omgeving.
Wanneer ik alleen op reis ga kan ik doen waar ik zin in heb, eten waar ik zin in heb, een hele middag in een park gaan zitten lezen of om 6 uur opstaan om de zonsopkomst te zien. Iets wat gewoon een stuk lastiger is wanneer je met z’n tweeën bent.

reizen zonder je partner

Daarnaast ben ik er van overtuigd dat het goed is om routines soms te doorbreken. Na al die jaren samen gereisd te hebben zijn we een goed geolied team geworden en weten we precies wanneer we écht even iets moeten gaan eten, wie het beste op de financiën kan letten en wie het hoofd koel kan houden in onverwachte situaties.

Boost voor mijn zelfvertrouwen

En met z’n tweeën je hoofd koel houden is makkelijker dan alleen, dus als ik dat dan moet doen wanneer ik alleen reis… Dan ben ik altijd wel trots op mezelf als dat lukt.
Wanneer ik alleen reis ben ik helemaal op mezelf aangewezen en door alles zelf te regelen en zelf te doen word ik me er weer bewust van dat ik al dit soort dingen ook prima zelf kan. Het zijn van die dingen waarvan je diep van binnen wéét dat je het alleen kunt, maar soms vind ik het gewoon fijn om dat weer even bevestigt te zien. Van bustickets regelen naar een volgende bestemming, die scam doorzien tot onderhandelen met de taxichauffeur over de ritprijs.

Gaat het wel goed tussen jullie?

Ik denk dat een groot deel van de mensen zich spontaan gaat afvragen of alles wel goed gaat tussen jou en je partner wanneer je ze vertelt dat je zonder partner op reis gaat. Ik merkte het aan de reacties om mij heen, niemand sprak het uit, maar ik voelde dat mensen zich afvroegen waarom ik dit deed, of alles wel goed gaat tussen ons én of Miguel het wel goed vindt dat ik alleen op reis ga.
Voor mij heel verrassend, want in een relatie kun je in mijn ogen heel goed je eigen dingen blijven doen. Móet je zelfs je eigen dingen blijven doen. Of dat nou elke maand een kookavondje is met je vriendinnen of dat hij een avond gaat pokeren met zijn vrienden.

Alleen reizen is niet eenzaam

Alleen reizen is absoluut niet eenzaam! Ik denk dat het reizen als koppel soms zelfs eenzamer kan zijn. Waarom? Simpelweg omdat je als koppel automatisch bijna alles samen doet. Wanneer je alleen reist ben je over het algemeen makkelijker bereikbaar voor andere reizigers (althans dat is mijn ervaring) en ontmoet je sneller andere reizigers waarmee je op pad kunt gaan.
Zelf ontmoette ik afgelopen zomer, toen ik alleen naar Kaifeng en Luoyang reisde, mensen die ook in China wonen en daar trok ik een dag en avond mee op. Jaren geleden, in Hong Kong ontmoette ik ook andere reizigers waar het goed mee klikte (en waar ik nu nog contact mee heb).

reizen zonder je partner
Alleen op reis in Hong Kong. Tijdens een dagtrip naar Macau maakte ik in de boot nieuwe vrienden 🙂

Een boost voor je relatie

Afzonderlijk van elkaar reizen kan goed voor je relatie zijn. Ik ben er van overtuigd dat wanneer je binnen een relatie wel eens apart van elkaar op reis gaat, het alleen maar aangeeft dat je relatie sterk is, je elkaar vertrouwt en de ander ervaringen gunt. Zéker wanneer de één wel van reizen houdt, maar de ander liever thuis blijft. Waarom zou je elkaar dan niet gunnen dat te doen wat je leuk vindt?

Als gevolg van alle ervaringen die je opdoet tijdens het alleen reizen, alles wat je leert en het elkaar missen dragen bij aan een sterkere relatie. In het alledaagse leven van werk en huishoudelijke taken realiseer je je misschien niet altijd wat voor moois en bijzonders jullie hebben. Ik althans niet, het is soms zo gemakkelijk elkaar voor lief te nemen… Wanneer je na een reis zonder je partner weer terugkomt besef je je weer wat je hebt.

Hoe zit het met de financiën als je zonder je partner gaat reizen?

Mijn klasgenoten waren niet alleen verbaasd dat ik alleen naar Seoul zou gaan, ze waren het er ook unaniem over eens dat ik wel heel rijk moest zijn (ze wisten op dat moment ook al dat ik naar Japan zou gaan) om twee reizen te kunnen betalen.
Persoonlijk denk ik dat het belangrijk is om duidelijke afspraken over de financiën te maken wanneer één van beiden alleen op reis gaat. Gebruik je je eigen spaargeld of gezamenlijk geld? En als degene die op reis gaat geld van de gezamenlijke rekening gebruikt, mag de ander dan hetzelfde bedrag gebruiken voor iets dat hij / zij wil doen?

Voor mijn reis naar Seoul gebruik ik mijn eigen spaargeld. Geld dat ik al had gespaard vóór Miguel en ik elkaar leerden kennen. Eerlijk gezegd vind ik dat niet meer dan logisch, aangezien ik dit jaar geen geld binnen breng. Studeren kost geld, het levert nu helaas geen geld op. Ik ben behoorlijk zelfstandig en onafhankelijk en het zou niet goed voelen om op reis te gaan van geld waar hard voor gewerkt is. Door een ander. Het zou wel kunnen hoor, maar ik voel me er zelf niet prettig bij.

Nog wat tips voor als jij ook zonder je partner op reis gaat

 • Communiceer voor vertrek. Hoe vaak hebben jullie contact? Wat wil jij graag en wat wil de ander? Respect de wensen van de ander en kom tot een compromis.
 • Dromen jullie er allebei van naar de Malediven te gaan? Ga dan niet in je eentje naar die droombestemming toe. Tenzij je ruzie wilt.
 • Ga niet al te lang op reis. Zelf vind ik een ruime week wel genoeg. Maximaal 2 misschien. Dan wordt het te lang. Het kan natuurlijk wel, er zijn genoeg mensen die 3 maand op reis gaan zonder partner, maar persoonlijk zou ik het niet te lang maken.
 • In een situatie waarin je niet helemaal zeker bent van jezelf kun je beter niet toegeven dat je alleen reist. Vertel louche types dat je partner / reisbuddy in jullie hotelkamer is en er zo aankomt.

Ik ben heel benieuwd naar jou ideeën over het reizen zonder partner. Doe je dat wel eens en waarom wel of niet?

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

35 thoughts on “Waarom ik denk dat reizen zonder je partner goed voor je is”

 1. 21 jaar geleden ging ik in mijn eentje op wereldreis, want mijn vriend houdt niet van reizen, maar hij wist al vanaf dat hij me leerde kennen dat ik wereldreis plannen had

  1. Wat gaaf zeg Margreet! Ik ben benieuwd hoe dat was, 21 jaar geleden op wereldreis. Ongetwijfeld compleet anders! Welke landen heb je toen gezien en hoe hielden jullie contact? Brieven schrijven en bellen?

   1. ik woonde toen in de VS en reisde naar Londen Nederland België Frankrijk Italië Griekenland Turkije Syrië Jordanië Israël Egypte Eritrea Ethiopië en we hadden inderdaad contact via post en telefoon
    helaas heb ik in Ethiopië een ernstig ongeluk gehad en ben toen met een rode kruis vliegtuig terug gevlogen naar Nederland en toen kwam mijn lieverd gelukkig ook naar Nederland
    voor mijn hele verhaal moet je mijn boek maar eens lezen

    Margreet

 2. O ja hoor dat herken ik wel. Ik reis al jaren regelmatig alleen. Vaak wel omdat ik een persreis heb of omdat ik werk heb in het buitenland, maar negen van de tien keer plak ik er een aantal dagen aan vast. Ik vind het leuk om alleen te reizen al vind ik ander gezelschap dan wel weer fijn.
  De reacties zijn inderdaad nog wel eens wisselend. De meeste mensen zijn er inmiddels aan gewend dat ik regelmatig alleen op pad ga maar ik weet zeker dat er een aantal vrienden zijn die het stiekem heel erg raar vinden. En een aantal die het stiekem ook wel zouden willen.. 😉

 3. Interessant artikel! Toevallig gaat mijn vriend aanstaande vrijdag 2 weken alleen op reis. Voordat wij een relatie kregen ging hij jaarlijks met zijn beste vriend op fiets- of hikevakantie. Sinds wij 3 jaar samen zijn hebben ze dat niet meer gedaan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem dit jaar ook wel een beetje gestimuleerd heb om weer op fietsvakantie te gaan. Natuurlijk ga ik m’n vriend enorm missen, maar ik weet ook dat hij het heel erg gemist heeft om dit soort vakanties te doen!

  1. Hallo Manon, welkom hier! Leuk dat je een reactie achterlaat.
   Wat goed dat je je vriend hebt gestimuleerd om te gaan zeg! Daar zal hij je ongetwijfeld dankbaar voor zijn. Hoe lang gaat hij op fietsvakantie?

 4. Mee eens! Ik ga vaak alleen op reis en vind dat ook fijn. Ook wel eens een maand of drie maanden studie in het buitenland. Maar goed, voor mij is het ook vaak werk (persreizen). Ik vind het normaal dat je ook dingen zonder elkaar doet, maar ik word toch wel eens raar aangekeken. Het is niet erg geaccepteerd..

  1. Hey Aniek,
   Welkom hier en bedankt voor je reactie. Altijd leuk wanneer nieuwe mensen reageren 🙂
   Vreemd is dat toch, dat het niet erg geaccepteerd is. Vooral omdat je in een gezonde relatie toch sowieso al dingen apart van elkaar doet.

 5. Heel interessant en informatief om te lezen! Ik snap je punt volledig, ik heb zelf geen relatie, maar zelfs al zou ik er één hebben, alleen reizen blijft zo belangrijk en je leert er enorm van bij. Een relatie hoeft helemaal ook niet op springen staan omdat één van de twee alleen op ontdekkingstocht gaat, integendeel, ik denk dat zo’n trips de relatie alleen maar sterker kunnen maken!

 6. Helemaal mee eens! Ik vind het eigenlijk een hele rare gedachtegang, dat het niet ‘normaal’ zou zijn. Je doet in het dagelijkse leven toch ook niet áltijd maar hetzelfde? Je hebt toch je eigen werk/studie, je eigen hobby’s en eigen vrienden, naast alle dingen die je gezamenlijk doet? Zo gek dat ‘op reis gaan’ dan kennelijk in je eentje reden is om aan te nemen dat er iets mis is… :s Anyhow, gefeliciteerd met jullie verloving! 🙂

  1. Dankjewel Fem!

   Het is ook vreemd, maar misschien omdat werk / hobby maar voor een paar uur is en het bij reizen meteen om langere tijd gaat?

 7. Heel goed geschreven Yvon! Ik kan me wel voorstellen dat mensen automatisch denken dat er iets niet helemaal goed zit, puur omdat het bij henzelf niet eens in ze op kan komen om alleen op reis te gaan. Ik vind het echt super tof dat je het doet, weet alleen niet of het aan iedereen besteed zou zijn :).

 8. Zolang je verloofde er geen probleem mee heeft zou ik het lekker doen (en anders een andere verloofd kiezen, haha). Soms is alleen gewoon fijner, soms met zijn twee, soms met een hele club. En afwisseling is het allerfijnst, toch?!

  Dat was in het algemeen gesproken. Ik ben natuurlijk een suf huismusje dat nauwelijks buiten Nederland komt, en dan ook altijd zwaar op manlief leunt 🙂 Kan me voorstellen dat het in sommige plekken op de wereld ook echt wel moeilijk kan zijn voor een vrouw alleen. Maar dat het een boost voor je zelfvetrouwen is kan ik me ook voorstellen.

  Veel plezier!

  1. Dat het in sommige landen moeilijk kan zijn voor een vrouw alleen, dat denk ik ook. Er zijn ook landen waarvan ik niet weet of ik er alleen zou reizen als vrouw. En ja, wellicht zijn dat vooroordelen omdat mijn mening door de media gekleurd is, maar toch…

 9. Eh, ik leun op manlief tijdens verre buitenlandse reizen (zoals het verre Londen of Italie, haha). Hier in Nl red ik me prima in mijn uppie, haha.

 10. Leuk verhaal! Ik vind alleen reizen echt heerlijk, maar heb het eigenlijk alleen gedaan toen in vrijgezel was. Mijn vriend moet wel regelmatig een aantal dagen ergens heen voor een congres waar hij dan een nieuwe stad bezoekt. Ik weet niet of ik nu alleen zou reizen, maar ik vind het idee eigenlijk best leuk 🙂 Misschien komt het er toch nog weleens van haha

 11. Sinds ik samen ben met mijn man ben ik slechts alleen op reis geweest wanneer het een persreis betrof, één keer een weekendje naar een vriendin die toen in Berlijn woonde en een weekendje met mijn moeder naar Barcelona. Toch is het niet zo dat we niet zonder elkaar op reis zouden kunnen gaan. Ligt ook een beetje aan het type reis dat je maakt. Kamperen vind ik met hem gewoon veel leuker, maar stedentrips zou ik ook prima zonder hem kunnen doen.

 12. Goed dat je aandacht aan dit onderwerp besteed. Ik ga al jaren zelf op een korte vakantie, heerlijk. Nou heb ik ook veel meer vakantiedagen. Geloof me als je eenmaal kinderen hebt gaat je omgeving ht nog raarder vinden als je alleen op pad gaat. Al die redenen die jij nu noemt zijn voor mij wel waarom ik het zelf zo fijn vind.

 13. Ja, ik ga regelmatig zonder mijn partner op reis. Ik heb een vast reismaatje waar ik om het jaar mee naar Azië reis, maar ook mijn moeder, mijn nichtje of een vriendin gaan mee in plaats van mijn partner. Wanneer ik voor mijn werk als freelance reisredacteur naar het buitenland ga, ga ik alleen en soms in een samengestelde groep. Het klopt wat Tikva zegt, mensen vinden het soms vreemd, maar reageren (inderdaad) heftiger wanneer ik laat weten onze kleine meid in Nederland achter te laten…. Ik zeg gewoon gaan!

 14. Iedereen moet dit voor zichzelf uitmaken natuurlijk, maar na een paar keer alleen op reis geweest te zijn met mijn broer weet ik nu toch wel dat als ik de keuze heb ik ALTIJD mijn verloofde zal meenemen. Omgekeerd is het anders, ik denk dat mijn verloofde het minder moeilijk heeft om alleen op reis te gaan. Denk dat dit gewoon van persoon tot persoon afhangt.

 15. Mijn vriend houdt helaas niet echt van reizen, dus ik ga regelmatig met vriendinnen op stedentrip of een weekje weg. Moet kunnen! Binnenkort ga ik zelfs helemaal alleen een paar dagen naar Riga..ben erg benieuwd of dat gaat bevallen.

 16. Leuk stuk! Ik denk dat het voor iedereen goed is alleen te reizen. Ik heb veel vriendinnetjes (mét of zonder partner) die dat niet durven, zonde! Want je mist echt iets in mijn ogen…

  1. Bedankt voor de link, sluit mooi aan.
   Misschien interessant voor een vervolg op dit artikel. Want reizen zonder partner is inderdaad ook reizen als vrouw alleen en dat is toch wel anders in bepaalde opzichten. Stof tot nadenken in elk geval 🙂

 17. Haha we waren vorige week 25 jaar getrouwd en vanaf het begin gaan we samen weg maar ook wel apart. Marco was eens naar de Malediven met z’n zus…dat hoefde voor mij niet, zo’n lange vliegreis is niks voor mij. Ik vind een paar uurtjes al wel genoeg. Ook is hij wel eens naar Zwitserland geweest, met mijn vader, alleen en met zijn ouders (en Jasper geloof ik) en ik net zo: vorig jaar met Fré naar Samos (Marco wilde het huis schilderen) en ook wel naar Zwitserland en in 2010 naar Italië (met Jasper) Allemaal prima gegaan hoor. Dat je meer mensen ontmoet als je alleen bent heb ik niet ervaren. Samen ook altijd veel nieuwe contacten tijdens vakanties. Zo ook vorige week op Zakynthos.

 18. Wat ben ik blij om dit artikel te lezen seg! Ik ontplof zowat van de reiskriebels terwijl mijn vriend zijn portie wel gehad heeft met een grote zomerreis en een citytrip op een jaar (ook niet slecht natuurlijk). Trekt ie weer grote ogen als ik weer met een “hier moeten we echt nu naar toe”-plan af kom. Ik vind ook dat er niets “verkeerd” aan is om alleen op reis te gaan, zeker als je dat liever doet dan de andere. Maar heb toch ook wel vaak een soort van schuldgevoel omdat ik heb “achterlaat”… Achja 🙂

  1. tijdens mijn studie had ik al besloten dat ik na mijn afstuderen op wereldreis zou gaan
   mijn laatste studiejaar werd ik verliefd op Pat
   we studeerden tegelijkertijd af en zijn toen gaan samen wonen in LA
   hij wist dat het van korte duur zou zijn voor mij ivm mijn wereldreis
   ik vroeg hem of hj mee wilde op wereldreis
   dat wilde hij absoluut niet, maar hij vond het prima dat ik wel ging
   dus ging ik in mijn eentje op reis en dat is juist ideaal, want dan heb je de ultieme vrijheid om je eigen leven te leiden
   je hoeft niks te overleggen
   je kunt gewoon fulltime gaan genieten

 19. Je brengt het mooi, echter gaat het om je alter ego , dat meisje dat na drie Wijntjes net even wat losser wordt. Het gaat om die man die in het vakantieklimaat de hinkende Antiloop in jou bespot en zichzelf in het licht gunstige licht zet , terwijl je man zich vermoeid van zijn werkdag naast je op de bank laat ploffen. Dat contrast is oneerlijk. Hoe kan je zo dan het hof houden. Ik ben zo vermoeid omdat ik met jou wil leven en dan ga je eenmans naar de zon en laat je mij in de schaduw achter, lijkt er meer op dat je niet zeker van ons bent. Nog even kijken wat het noodlot brengt. De onvoorwaardelijke relatie is een illussie

 20. mijn hele leven staat in het teken van reizen Ben er altijd mee bezig Toch een gezin gesticht omdat ik dacht dat het zo hoorde en ik in die tijd mijn drang om te reizen probeerde in te slikken. Nou dat heeft weinig zin gehad want dat gaat dus niet Mijn echtgenoot houd niet van reizen en heeft al 10 jaar chronische kanker en met onze kinderen heb ik , naatst onze jaarlijkse vakanties nsar Griekenland Tutkije en la Palma met hun ook verre reizen gemaakt Egypte, Marokko, Zuid Afrika, Costa Rica en Tailand. Nu zij vovolwassen zijn ga ik backpacken . Ik ben nu 56 jaar fit en gezond en ik boek een ticket en ga Eerst in mn eentje naar Vlieland Toen een paar weken La Gomera en nu ben ik net terug van ruim 3 weken Indonesie en Singapore. Eindelijk ben ik aangekomen waar mijn hart ligt. Vliegtuig pakken en gaan
  Ik zou mijni huwelijk met een zieke man nooit vol hebben gehouden zonder reizen en gelukkig gunt hij het mij. In mijn hart weet ik dat ik het liefst op een goedkoop kamertje zou willen wonen , werken en verder al mijn vrije tijd aan reizen zou willen besteden . Ik vind het ook heerlijk om dit alleen te doen
  Ik zie dat je altijd je eigen vragen moet beantwoorden en deze niet mag negeren Volg je hart Altijd

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares