Beijing

Scams in Beijing; theeleuten en bezoekjes aan kunstgalerijen

China is een geweldig land om door te reizen en voor mij ook een mooi land om te wonen. De mensen zijn over het algemeen heel aardig en behulpzaam. Er zijn echter situaties waarin je te maken kunt krijgen met ‘bedrog & bedriegerij’, oftewel, met een scam. Dit zijn een aantal scams in Beijing waar je mee in aanraking kunt komen.

Verschillende soorten scams in Beijing

Nu ik in Beijing woon, maar ook tijdens mijn eerste bezoek aan Beijing in 2010, ben ik een aantal keer benaderd door mensen die hun Engels willen oefenen met mij of die me uitnodigen om met hen mee te gaan. Vaak zijn dit niet ‘gewoon’ vriendelijke mensen, maar zijn deze mensen uit op jouw geld. Op welke manieren doen deze mensen dit? Ik vertel het je zodat jij niet voor deze scams valt!

De ‘ga je mee naar een traditionele theeceremonie’ scam

Soms zullen mensen je aanspreken en vragen of ze hun Engels met je mogen oefenen. Ze vragen hoe lang je al in China bent en wat je er van vindt. Na een kort gesprekje stellen ze vaak voor om naar een theehuis te gaan dat ze kennen. Op het moment dat dit gebeurt weet je dat het een scam is!
Ga je er op in, dan wordt je meegenomen door een theehuis waar je allerlei verschillende theesoorten te proeven krijgt. De menukaart krijg je niet te zien. Wanneer ze deze aan je zouden laten zien, dan zou je van schrik weglopen! Aan het eind van je middag zul je de rekening gepresenteerd krijgen. Aangezien de mensen die jou meenamen ‘studenten’ waren, zullen ze aangeven weinig geld te hebben en jouw de rekening laten betalen. Deze kan soms wel oplopen tot 1000RMB!! Mocht je in een theehuis belanden en de rekening krijgen, ga in onderhandeling om de schade zo beperkt mogelijk te houden.

De studenten van de kunstacademie

Dit is een soortgelijke scam als de vorige. Je wordt op straat benaderd door meestal 2 mensen die zeggen te studeren aan de kunstacademie van Beijing en hun werk in de buurt tentoongesteld te hebben. Ze nodigen je uit om mee te gaan naar hun galerie en wat van hun werk te bekijken. In de galerie zullen ze proberen je ‘hun’ werk te verkopen voor een paar 100 yuan. Niet doen. In de galerie 2 gebouwen verderop hangen precies dezelfde kunstwerken.

Goedkope tours naar de Chinese Muur / Goedkope tickets voor acrobaten show

Je kent ongetwijfeld de uitdrukking ‘als het bijna te mooi is om waar te zijn…’ Dat is absoluut van toepassing op deze vorm van bedrog. Wanneer je op de drukkere toeristische plekken in Beijing komt zul je ze ongetwijfeld tegenkomen; de mensen met visitekaartjes met daarop een foto van een minivan en de Chinese Muur. Voor een paar 100RMB bieden ze je een tour aan naar de Chinese Muur, het Vogelnest en wellicht nog een andere attractie.

de chinese muur

Ja, je zult naar de Muur gebracht worden, maar daarnaast ook nog langs een stop bij een restaurant maken, 3 souvenirwinkeltjes bezoeken en een bezoek brengen aan een silk factory.
Nee, het is niet een echte scam, want je krijgt uiteindelijk wel waar je voor betaalt. Houd er alleen rekening mee dat wanneer je een hele goedkope tour boekt waarschijnlijk de hele dag onderweg zult zijn en slechts maar 2 uur op de Muur zal staan.

Taxi scam

Wanneer je met het vliegtuig aankomt en met de taxi naar de stad wilt bestaat er een grote kans dat je wordt aangesproken door een chauffeur die je naar de stad wilt brengen. Dit zijn de zogenaamde ‘zwarte taxi’s’. Zij zullen je voor het vijfvoudige naar het centrum van Beijing brengen. Wanneer je met de taxi wilt, volg de bordjes en ga in de rij voor de echte taxi’s staan. Een ritje vanaf het vliegveld naar het centrum kost je ongeveer 120RMB. Sneller en goedkoper is het om de Airport Express te nemen.

De ‘zwarte taxi’s zul je behalve op het vliegveld ook bij metrostations en drukke, toeristische plekken tegenkomen. Mocht je toch zo’n taxi willen / moeten nemen, spreek dan vooraf de prijs af en onderhandel altijd. Ga nooit gelijk akkoord met de prijs die opgegeven wordt.
Er schijnt overigens een nieuw soort scam te zijn waarbij de taxichauffeurs er met je spullen vandoor gaan en jij achter blijft op straat. Recentelijk verscheen dit artikel.

Waar kun je benaderd worden?

Op het vliegveld als het om de taxi’s gaat. Voor de overige scams in Beijing zul je vooral rondom Tian’anmen Square (Plein van de Hemelse Vrede) en in Wangfujing benaderd worden. Wees ook op je hoede op andere toeristische, drukke plekken.

Hoe herken ik deze mensen, de scammers?

Op het eerste gezicht zien ze er heel gewoon uit. Aan het uiterlijk zul je niets opmerken. De mensen zijn daarnaast ook heel vriendelijk. Logisch, want ze willen geld aan jou verdienen. Je kunt deze scammers herkennen aan de vragen die ze stellen; “Can I practice my English with you?” “How long have you been in China / Beijing?” “Do you want cheap tickets?” “Would you like to go to drink tea / coffee?”

Wees niet bang

Wees na het lezen niet bang dat je het slachtoffer gaat worden van een scam wanneer je Beijing gaat bezoeken. Gebruik je gezonde verstand, wees niet naïef en volg je gevoel. Vertrouw je iets niet, ga dan niet mee met wat je aangeboden wordt. Je intuïtie heeft meestal gelijk!

Heb jij te maken gehad met scams in Beijing of andere landen? Laat het weten in een reactie en help andere reizigers.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

2 thoughts on “Scams in Beijing; theeleuten en bezoekjes aan kunstgalerijen”

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares