zuid korea

Het museum dat me kippenvel bezorgde: de Seodaemun Gevangenis

Eén van de meest indrukwekkende plekken die ik bezocht tijdens mijn reis naar Zuid-Korea is toch wel de Seodaemun Gevangenis in Seoul geweest. Deze gevangenis werd gebouwd tijdens de Japanse bezetting die van 1910 tot 1945 duurde. Terwijl ik door de verschillende ruimtes liep liepen steeds weer de rillingen over mijn lijf.

De Seodaemun Gevangenis: de geschiedenis

Op het moment dat de Japanners Korea binnendrongen begonnen ze meteen, in 1907, aan de bouw van de gevangenis. Het duurde tot 21 oktober, 1908 tot de Seodaemun gevangenis klaar was. In eerste instantie kreeg het de naam ‘Gyeongseong Gamok’, wat een traditionele naam is voor een gevangenis is in het Koreaans.
Tot de bevrijding van Korea op 15 augustus 1945 werden hier mannen en vrouwen die voor hun vaderland opkwamen opgesloten en mishandeld. Er werden veel mensen gedood en velen kwam om door de brute mishandelingen.

seodaemun gevangenis

Sinds 1995 is de gevangenis een museum dat bezocht kan worden.

seodaemun gevangenis

De gevangenis

Het bezoeken van de gevangenis was iets dat we pas later planden. We hadden een aantal trekpleisters op onze lijst gezet van dingen die we wilden zien. Na aankoop van de kwam ik bij het lezen de gevangenis tegen en was ik al meteen onder de indruk van het verhaal.

seodaemun gevangenis
seodaemun gevangenis

De gevangenis zelf is indrukwekkend. Het is koud, kil en door de foto’s van slachtoffers gaan de verhalen die ik op de bordjes lees leven. Het wordt allemaal zo ‘echt’. Door er rond te lopen en de informatie tot me te nemen besefte ik me hoe groot de gevangenis was en hoe bruut de Japanners waren. Het is je bijna niet voor te stellen hoe de Koreanen gemarteld werden. Lange gangen met veel, kleine cellen, kleine hokjes waarin je amper kunt staan en je niet in kunt bewegen en een ruimte met aan alle vier de muren foto’s van de slachtoffers.

seodaemun gevangenis

Als ik terug denk aan het bezoek aan de Seodaemun Gevangenis, maar ook aan het bezoek aan de ‘Nanjing Massacre Memorial Hall‘ in Nanjing, dan kan ik niks anders zeggen dat de Japanners toch wel heel erg bruut zijn geweest tijdens de oorlogen die zij voeren.

Reisinformatie

Wil je ook de Seodaemun gevangenis bezoeken? Neem dan lijn 3 naar Dongnimmun en neem uitgang 5. Een kaartje kost 1500 won, dat is omgerekend €1,04. Het museum is dagelijks geopend van 8.30 – 17.00, van maart tot oktober is het een uur langer open en sluit het om 18.00 uur.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares