eten op reis

Heerlijk eten op reis

Eén van de meest geweldige dingen aan reizen vind ik het feit dat ik me overal tegoed kan doen aan heerlijk eten. Althans, bíjna overal. Tijdens mijn laatste verre reis was ik niet zo enthousiast over het eten. Dat was echter een uitzondering, want ik lust bijna alles en wil bijna alles wel proberen. Het eten op reis is voor mij altijd erg belangrijk, het hoort bij reizen! Vandaag een aantal foto’s van wat ik zoal eet op reis.

Heerlijk eten op reis

Pekingeend

Niet alleen wanneer ik op reis ben houd ik van lekker en veel eten, ook dichter bij huis sla ik een goede maaltijd niet over. Ik ben echt wel een lekkerbekje, houd van lekker eten en kan flink wat op (vraag maar aan m’n moeder).
Deze Pekingeend at ik, uiteraard, in Beijing. Ik weet ook nog precies wanneer en waar: samen met mijn ouders die vorig jaar op bezoek waren in november / december. Het restaurant is op loopafstand van ons huis; ideaal! Ik vind vooral het knapperige deel van de eend lekker, mmm.

eten op reis
Nasi lemak uit een bakje.

Misschien geen foto van het allerlekkerste eten dat ik ooit at, maar wel een foto met een mooie herinnering. Deze foto werd gemaakt op een bootje die mij en mijn familie naar Taman Negara bracht. Ik weet de details van de reis niet meer precies: het is 9 jaar geleden dat ik in dit bootje zat. We voeren met een bootje naar de jungle en liepen daar twee dagen doorheen. ‘s Nachts sliepen we in een grot. Een geweldige ervaring!
Ik houd van dit simpele op reis, de eenvoud, geen poespas.

eten in de filipijnen
Een kaneelbroodje, pindabroodje en bukocake (kokosnoot) als ontbijt.

Ik houd van zoet. Ik houd van broodjes, cakejes en minitaartjes. Wanneer ik op reis ben moet ik altijd lokale lekkernijen proberen. Soms ga ik dan wel eens de mist in, vooral als het iets met een vulling is. Of wanneer er geraspt vlees over gestrooid is (in China). Gelukkig gaat het meestal wel goed en kan ik heerlijk genieten van al het lekkers dat er in een land te verkrijgen is. Zo smulde ik van het pindacakeje, de cinnamon roll en het kokosnootcakeje die ik op de Filipijnen at.

eten op reis
Een goede kop koffie, daar zou je me ‘s nachts voor wakker kunnen maken.

In 2008 ging ik van de kou naar de warmte toen ik vrij direct na terugkomst uit Finland naar Malta vloog om daar mijn broer op te zoeken. Op zijn kleine kamer had hij geen koffiezetapparaat, daarom was ik vaak in cafeetjes te vinden om koffie (in allerlei soorten) te drinken. Een goede kop cappuccino of een ijskoude frappuccino gaan er bij mij altijd wel in.
En nee, koffie drinken is niet echt typisch voor op reis, maar ik vind het wel leuk om toffe koffietentjes te ontdekken wanneer ik op reis ben. Dat deed ik onder andere al in Qingdao en Hohhot en in de toekomst hopelijk nog in meer plaatsen.

eten op reis
Lunch tijdens een trekking in Laos. Vlak voor het raften.

Eigenlijk was ik op zoek naar een andere foto, maar die had ik niet. Blijkbaar had ik geen foto genomen van de heerlijke vis die ik op de markt in Vientiane at. Jammer, want die was me toch lekker! Bij het vallen van de schemering struinde ik de plaatselijke markt af op zoek naar avondeten. Al lopend tussen de locals keek ik m’n ogen uit naar wat er allemaal verkocht werd. Uiteindelijk streek ik neer op een muurtje aan de rand van de markt met twee heerlijke gegrilde vissen en wat sticky rice.

bijzonder bangkok
Een goddelijk lekker toetje; mange sticky rice with coconut milk. Je kunt het ook als maaltijd eten, daar is het zwaar genoeg voor. 🙂

Krijg je al trek? Bij mij loopt het water al wel m’n mond in wanneer ik terug denk aan al dat lekkers. Niet in de laatste plaats wanneer ik weer denk al die porties mango sticky rice die ik afgelopen jaar in Bangkok at. Noem me saai, noem me standaard, maar ik vind het zó lekker!

eten op reis
Baozi bij een van de stalletjes in Wangfujing Xia Chi Jie.

Het cirkeltje is rond. De eerste foto was van Chinees eten en ook op de laatste foto zie je Chinees eten. Je ziet baozi; gestoomde broodjes met daarin een vulling. En die vulling kan van alles zijn: van varkensvlees tot red bean paste en van groenten tot zoete custard. Vooral de laatste vind ik erg lekker.

Ja, zonder enige twijfel is het kunnen eten van bijzonder en ‘anders’ eten voor mij één van de leukste aspecten van het reizen!

Van welke foto loopt het water jouw in de mond? Wat wat het lekkerste dat jij ooit op reis at?

Ik heb nog veel meer foto’s van lekker eten, misschien zijn die leuk in een vervolgblog?

eten op reis

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

11 thoughts on “Heerlijk eten op reis”

 1. Wat mis ik het eten van Azië na het lezen van deze post! Als je het thuis maakt smaakt het net wat anders…

  Zucht, kon ik maar naar Azië dit jaar.

  Heb jij zelf wel eens pekingeend geprobeerd te maken?

 2. Oja…heerlijk! Als wij in het buitenland zijn wil ik ook proeven van de lokale gerechten! “Doorsnee” eten kan je overal wel krijgen, en juist datgene wat een land te bieden heeft, dát wil ik proeven! Maar soms wil ik dat ook niet hoor….cavia, hond ed…dat lijkt mij dus helemaal niks! Maar ja, deze dieren associeer je met je eigen dieren, en die eet je toch niet? Maar soms moet je ook gewoonweg niet weten wat je op je bord krijgt….Die Baozi, worden die ook dumplings genoemd, of is dat net wat anders?

 3. Wat lekker allemaal! Morgen ga ik naar Thailand voor een week, ik heb nu al zin in het al het lekkers daar.
  Als je zelf kookt, kook je dan Aziatisch of westers?

 4. Zonder lekker eten is voor mij een vakantie dus niet compleet. Ooit eens in Cuba geweest waar ik het eten eentonig vond. Ga er daarom niet nog eens heen. Zie daarentegen… 🙂

 5. Oh heerlijk! Ik kan ook echt uitkijken naar het eten op reis. Voordat ik vertrek zoek ik ook altijd op wat de specialiteiten zijn en wat ik echt niet mag missen. Zo leuk, lekker eten is echt een belangrijk deel van reizen wat mij betreft.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares