budget Parijs stedentrip naar Parijs

Sparen voor je reis: hoe doe je dat met een minimaal salaris?

Ik herinner het me nog goed; het jaar dat we in Shenyang woonden en per maand gezamenlijk maar 9000rmb (€1095,16)verdienden. Onze werkgever betaalde de huur, maar voor de rest moesten we alles zelf betalen. Echt geen vetpot dus, maar zeker ook niet te weinig om voldoende te kunnen sparen voor een reis naar Europa.

Sparen voor je reis: hoe doe je dat met een minimaal salaris?

Wanneer het over (verre) reizen gaat hoor ik vaak van mensen dat ze het niet kunnen betalen en het te duur vinden. Voor een deel ben ik het daar mee eens. Ja, een verre reis kan duur zijn en een hoop geld kosten, maar wanneer je iets echt graag wilt kan het. Zelfs met een krapper budget. In augustus van 2012 waren wij voor zo’n 3 weken in Europa en bezochten Parijs, Brussel en diverse steden in Nederland. En dat was na zo’n 5 maanden werken en sparen. Begin februari begonnen we met werken & sparen. We hadden nauwelijks spaargeld over, want eind januari / begin februari hadden we net 3 weken door Zuid-Korea gebackpackt. Toch lukte het om naar Europa te gaan. Hoe? Dat laat ik je zien.

Spaar automatisch

Mijn werkgever deed niet aan het openen van bankrekeningen voor haar foreign teachers en dus kreeg ik elke maand een bruine envelop met daarin 4500rmb. Hiervan stopten we zo’n 3000rmb in de ‘savings envelope’. De envelop met ons spaargeld, het geld waar we niet aan mochten komen.
Dat kun je in Nederland natuurlijk ook met je euro’s doen. Zodra je je salaris binnenkrijgt maak je een bedrag over naar je spaarrekening voor je reis. Een bedrag dat je kunt missen, maar niet zo groot is dat je er aan het eind van de maand weer wat vanaf moet halen omdat je anders nog 4 dagen op rijst en brood moet leven.

Spaar je restjes

Aangezien de inkomsten laag waren, mochten ook de uitgaven niet al te hoog zijn. Daarom hadden we een wekelijks budget voor de boodschappen. Hier moesten we alles van betalen. Aan het einde van de week gingen de restjes de spaarpot in. De ene week was het wat meer dan de andere week, maar bij het open maken van de spaarpot bleek dat we toch best een leuk bedrag bij elkaar hadden gespaard.

sparen voor je reis

Kleingeld gaat in de spaarpot

In dezelfde als waar de restjes gingen stopte ik ook elke dag mijn kleingeld. Dat is zelfs een beetje een gewoonte geworden. Er staat in huis nu ergens een grote schoenendoos en daar stop ik aan het eind van de dag al mijn kleingeld in. Om de paar weken ruil ik het om voor briefjes met een grotere waarde zodat ik niet weer bij de bank aankom met een kilo aan kleingeld.
Spreek met jezelf af welke muntjes er in gaan; alleen de 5 cent munten? Of ook de 10 & 20? Misschien zelfs de 50 cent munten?

Los al je schulden af

Vooruit, bijna al je schulden. Wanneer je schulden hebt is het belangrijk die eerst af te lossen. Gebruik een deel van je salaris (dat je automatisch spaart), om je schulden af te lossen. De rente die je betaalt over je schuld zal altijd hoger zijn dan de rente die je over je spaargeld ontvangt, dus van die schuld kun je maar beter af zijn.
Zelf heb ik alleen een studieschuld, maar die is voorlopig nog niet afgelost. Dat geeft ook niet zo veel, want de rente daarop is minimaal en zal weinig invloed hebben op hoeveel je kunt sparen. Zelf los ik elke maand het minimale bedrag af.

Eerst denken, dan kopen

Nou ben ik nooit zo’n grote spender geweest, maar soms kon ik wel eens uit de band springen en iets kopen dat ik achteraf gezien toch niet echt nodig had. Zonde van het geld, toch? Zeker wanneer je zo graag die verre reis wilt maken. Inmiddels denk ik eerst een paar dagen na of ik datgene wat ik wilde kopen wel echt nodig heb of dat ik er ook zonder kan. Vaak blijkt dat ik ook prima zonder kan.
En mocht je iets echt nodig hebben, dan kun je het altijd voor je verjaardag / aan Sinterklaas / voor kerst vragen.

budget zuid korea

Andere zaken waar je geld op kan besparen / mee kunt verdienen:

 • abonnementen (telefoon, tijdschriften, etc). Loop ze eens langs en kijk of het goedkoper kan en of je ze wel echt nodig hebt.
 • ga op een rommelmarkt staan. Verkoop alles wat je niet meer nodig hebt, vraag ook aan vrienden en familie of zij van spullen af willen.
 • ga minder vaak uit eten. Nodig familie & vrienden bij je thuis uit of ga alleen ergens wat drinken. Wanneer ze weten dat je aan het sparen bent voor een reis snappen ze dit ongetwijfeld.
 • doe mee aan online onderzoeken. TNS-Nipo heeft er veel, maar ook GFK heeft regelmatig onderzoeken waar je aan mee kunt doen. Je zult er geen goud mee verdienen, maar ik heb van het verdiende geld mijn videocamera kunnen kopen.

Heb jij nog goede tips om geld te sparen voor je reis?

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

3 thoughts on “Sparen voor je reis: hoe doe je dat met een minimaal salaris?”

 1. He Yvonne,

  Leuk verhaal en zo te horen ben je goed met sparen!! Trouwens, je website is leuk geworden (je hebt een nieuwe lay-out toch?)

  Groetjes Yessica

  1. Hey Yessica,
   leuk je berichtje te lezen! Mijn nieuwe lay-out staat al weer even online, fijn dat ie in de smaak valt 😉

   Sparen gaat me inderdaad goed af 😉

 2. Precies mijn gedachten, waar een wil is is zeker een weg!
  Een paar van mijn tips:
  Iets dikkere kleren aan thuis en dan kan de kachel een graadje lager.
  Meer de fiets pakken en minder met de auto gaan.
  Na het sporten dronk ik 1 drankje voor de gezelligheid en verder water (ook goed voor de gezondheid)
  Als je echt wilt kun je op zoveel dingen besparen. Zo spaarde ik ooit voor mijn eerste koophuis met twee kleine salarissen!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares