studeren in finland

Studeren in Finland: de eerste schooldag

Wat een lieve berichtjes heb ik mogen ontvangen, vooral op het bericht dat ik ga studeren in Finland. Zo leuk! Inmiddels ben ik gearriveerd in Jyvaskyla, heb ik de sleutel van mijn kamer en probeer ik die een beetje in te richten.

Met de trein naar Jyvaskyla

Na een nacht in een hostel geslapen te hebben is het de volgende ochtend tijd om naar Jyvaskyla te gaan. Met een koffer van ruim 20 kilo, een zware rugzak én een laptop loop ik met mijn studiegenootje naar het metrostation. Daar zullen we de metro pakken naar het treinstation waar we de high speed trein naar Jyvskyla zullen nemen.
Het is een mooie reis. Ondanks de hoge snelheid (ruim 200 km/uur) kan ik van het uitzicht genieten. Een groot deel van het landschap gaat schuil onder een laagje sneeuw en de vele meren die ik onderweg zie zijn allemaal bevroren.

studeren in finland

Mijn nieuwe onderkomen

Na aankomst in de stad neemt mijn tutor me mee naar mijn nieuwe onderkomen voor de komende vijf maanden. Wat ik aantref is nogal een verschil met waar ik vandaan kom. Mijn huis in Nijmegen is luxe in vergelijking met de studentenkamer waar ik in terecht kom. Het bed is te kort, het matras is van schuimrubber en er ligt een heel dun dekentje op.
De keuken is cosy; je moet er één voor één. Samen koken gaat daar niet lukken!

Introductie

Wat is er leuker dan een intro te hebben als verse Erasmusstudent?! Een groot deel van de studenten verzamelt zich de volgende ochtend bij de universiteit voor een dagprogramma. Hoewel we veel leuke dingen doen is het toch ook vermoeiend. Ik krijg ontzettend veel nieuwe informatie, alles gaat in het Engels en het met de nieuwe mensen omgaan kost me ook energie.

Morgen heb ik mijn eerste lessen, ik vind het stiekem best spannend!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

6 thoughts on “Studeren in Finland: de eerste schooldag”

 1. Haaa Yvonne!!

  Wat een verhalen zeg… en al die studenten hier maar klagen:P…. Na een lekker lange en vast vermoeide reis ben je dan eindelijk op je ‘stekkie’….. ik zal je op de voet volgen:P….

  Geniet er lekker van!!

  Liefs Juul

 2. Opzich ziet het er best netjes uit als ik dat zo zie. Je kamer is idd een beetje kaal. Hopelijk kun je het wat gezelliger maken. In wat voor taal krijg je alle informatie?

 3. Jemig 200 km/h

  Dat trekt mijn twingo niet zo goed meer ben ik bang..
  Voor de rest tof dat het zo mooi is.. Echter je bedje :s:s nou misschien kan nog een matrasje op sturen maar ben bang

  Gr

  Wouter

 4. Hey lief Finland-reisgenootje/medestudentje/ vriendinnetje,
  Hierbij even een berichtje uit mijn kamertje (zo’n 3 minuten van jou vandaan). Ik heb ook gemerkt dat je muren een beetje kaal zijn. Misschien heb je nog lieve vrienden die een paar foto’s thuis hebben liggen en kunnen opsturen. Dat maakt het een stuk vrolijker.
  Zo dat was even een onopvallende hint, ofnie ;).
  Verder gaat het volgens mij prima met ons. Wel wat slaaptekort natuurlijk, hoewel we dat aardig aant inhalen zijn. Zou het door de sauna of door de gluhwein komen dat ik zo goed geslapen heb:P.
  Nou ben benieuwd naar je nieuwe verhaaltjes. kusje

 5. Hee Yvonne!
  Ik ben al een keer eerder op je site geweest, maar voel me nu toch wel verplicht om een berichtje achter te laten! Wat klinkt het allemaal leuk zeg! Nu is alles nog even wennen, maar ik weet zeker dat je er de komende maanden helemaal thuis gaat voelen!
  Geniet er van en ik ga je zeker volgen vanuit Nederland waar ik alweer druk bezig ben met mijn DPF, stage, lessen voorbereiden etc!
  Kusje,
  Marloes

 6. Hallo Yvonne,
  Een meeltje van de Rottumerplaat 7. Kregen je adres van je ouders.Hebben met interesse je eerste indrukken van Finland gelezen. Jammer dat de muren van je kamer wat kaaltjes zijn.
  Tip: plak een gedeelte vol met al je meeltjes, dat vult dat alvast.
  Met ons straat je hebben we hier nieuwjaar gehad, was erg gezellig! Maar dat weet je vast al wel. Het weer is hier “prut” regen en veel wind. Geeft mij de winter maar die je nog in Finland ziet. Hoop dat je een mooie en gezellige tijd daar door mag brengen. Geniet ervan!
  Liefs van ons beiden,
  Tammo&Marty
  N.B: we mailen je nog wel eens een keertje. Doeiiii

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares