venetie van suzhou

Suzhou: het Venetië van China én tuinenstad

“Huh, wat?!” Denk je misschien. “Wordt Suzhou het Venetië van China genoemd? Ja! En wel vlakbij Shanghai, in de provincie Jiangsu in de stad Suzhou (苏州). Het barst er van de kleine kanalen, je kunt met een gondel de stad ontdekken en in het voorjaar zorgt de bloesem aan de bomen voor een extra romantisch tintje.

venetie van China

Bezoek het Venetië van China

In de drie jaar dat ik in China woon ben ik twee keer in Suzhou geweest. De eerste keer was in mei 2011 en vorige jaar was ik er begin december. Twee keer een bezoek brengen aan een stad: dan moet er toch echt wel iets zijn dat me aanspreekt, of neit?
Dat is er zeker! Suzhou staat niet vaak hoog op de lijst van mensen die China gaan bezoeken, maar het is zeker een bezoekje waard. Daarom laat ik je graag wat leuke plekjes zien.

De Klassieke Tuinen

De tuinen en parken; dat is waar Suzhou beroemd om is. Twee van de vier beroemdste Chinese tuinen bevinden zich in Suzhou en mag je zeker niet missen wanneer je Suzhou bezoekt. Ik vond de tuinen echt prachtig! Vooral toen ik er aan het eind van het voorjaar was en alles prachtig in bloei stond en heerlijk rook.

venetie van china

De Tiger Hill is ook zeker een must see. Ja, het is een populaire bestemming en je zult er veel toeristen treffen, maar een bezoekje aan dit mooie groene park en de oude gebouwen die er in staan maakt dat meer dan goed. Van oorsprong vond men dat de heuvel op een crouching tijger leek, vandaar dat het de naam Tiger Hill kreeg. Een andere legende vertelt dat er tijdens een begrafenis, lang geleden, een witte tijger boven aan de heuvel verscheen en dat de naam daar vandaan komt.

venetie van china

Kanalen

Er zijn in Suzhou onnoemelijk veel kanalen te vinden, niet gek wanneer je je bedenkt dat Suzhou uit 42% uit water bestaat. Pingjiang is de bekendste straat die aan het water ligt en is een toeristische hotspot. Hoewel ik super toeristische plekken liever uit de weg ga, vond ik het (beide keren) toch wel leuk om door deze straat te slenteren. Enerzijds heb je het kanaal waar bootjes doorheen varen; anderzijds heb je allerlei winkeltjes, cafeetjes en restaurants. De winkeltjes verkopen in mijn ogen veel prullaria en apart souvenirs, maar in sommige vind je echt leuke dingen!

venetie van china

Het leukste aan de kanalen is dat je er ook doorheen kunt varen. Op meerdere plekken in de stad vind je opstapplaatsen waar je in een bootje kunt stappen en door de kanalen van de stad kunt varen met een gondelier. Een echte aanrader, want op deze manier zie je heel andere taferelen dan wat je zou zien wanneer je aan de voorkant van de huizen zou kijken. De kanalen bevinden zich aan de achterkant van de huizen en tijdens een boottocht krijg je (bijna letterlijk) een kijkje in de keuken.

venetie van china

Suzhou Museum

Tenslotte is het Suzhou Museum de moeite van het bezoeken waard. Het opende voor het eerst in 1960. In 2006 werd het opnieuw geopend en was het ontwerp van het museum stukken moderner. Het heeft een gevarieerde collectie; oude tekeningen & schilderijen, kalligrafie en allerlei potten en jade. Het museum is ruim opgezet, wat ik zelf altijd prettig vind. Ik heb er echt een hekel aan wanneer ik met heel veel anderen in een museum sta ik en ik de stukken amper kan zien.

venetie van china

Wanneer bezoek je het Venetië van China?

Ben je op reis in China en breng je een paar dagen een bezoek aan Shanghai, overweeg dan ook zeker een dagtrip naar Suzhou. Met de high speed trein is het maar een half uurtje, prima te doen dus!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

2 thoughts on “Suzhou: het Venetië van China én tuinenstad”

  1. Hai Yvonne. Ik zou graag Suzhou en Wuzhen willen bezoeken wanneer de kersenbloesem in volle glorie bloeit. Weet jij wanneer de beste periode is? Alvast bedankt voor je reaktie.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares