travel wishlist

Travel Wishlist ♥ Trans Siberie Express

Ken je dat, dat je een bepaalde bestemming of reis al heel lang op je verlanglijstje hebt staan, maar dat je je niet meer kunt herinneren hoe die daar terecht gekomen is? Daar heb ik in dit geval ‘last’ van. Tijdens het schrijven van dit blogje heb ik hard nagedacht hoe de Trans Siberie Express op mijn travel-wishlist is terecht gekomen en ik denk dat het ooit door Peking Express is gekomen.

Peking Express kennen we allemaal natuurlijk wel en in het eerste seizoen racete men van Moskou naar Beijing. Ik keek trouw elke aflevering en ik vermoed dat dit programma de veroorzaker is van het verschijnen van deze reis op mijn wishlist.
De reis van Moskou naar Beijing kun je via verschillende routes afleggen en eerlijk gezegd lijken ze me allemaal bijzonder.

Trans-Mongolie Express

Deze reis lijkt me het minst interessant; je start in Moskou en met de trein reis je naar Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Hier kun je dan een paar dagen verblijven en vervolgens reis je door naar Beijing. Het is waarschijnlijk de goedkopere optie omdat je voornamelijk in de trein ziet en weinig steden aandoet.

trans siberie express
jackmac34, Pixabay

Trans Siberie Express

De Trans-Siberie Express brengt je van Moskou naar Vladiwostok. Iets te ver van Beijing van vandaan als je het mij vraagt. Maar… er liggen wel heel veel steden op de route die ik zou kunnen aandoen en bezoeken, bijvoorbeel Baikalsk, Irkutsk en Ekatarinburg.
En ja, het is veel treinen (dagen achtereen), maar ik stel me zo voor dat ik uit het raam zit te kijken en me verwonder over het landschap en vooral de veranderingen daarvan. Want stel je voor; van een miljoenenstad als Moskou per trein naar enorme leegtes, en grote, uitgestrekte vlaktes. Dat lijkt me heel bijzonder.

Zijderoute

De zijderoute lijkt me ook fantastisch om te doen. Onlangs zag ik op National Geographic een reportage over de zijderoute en dat zag er indrukwekkend uit en deed me fantaseren over een reis langs de steden die Marco Polo ooit aandeed. Eerlijk gezegd had ik nog nooit eerder ‘serieus’ nagedacht over deze route, maar wat ik zag deed me denken aan 1001 nacht.
De trein komt onder andere door Urumqi, een stad in de Chinese provincie Xinjiang die me al langere tijd trekt.

trans siberie express
Angztl, Pixabay

Welke reis spreekt jou aan? Of heb je misschien een van deze reizen gemaakt? Dan ben ik heel benieuwd naar je ervaringen.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

7 thoughts on “Travel Wishlist ♥ Trans Siberie Express”

 1. Hallo Yvon, bij de trans-mongolie treinreis kan je ook op vele stations uitstappen, vergelijkbaar met de trans-sib. Alleen het laatste stukje is anders. Is overigens zeer de moeite waard en vijf dagen in de trein zitten is anders dan je zou verwachten, helemaal niet saai!

  Monique G.

  1. Hoi Monique,
   Dank je voor je reactie. Mooi dat je bij de Trans-Mongolië ook veel kan uitstappen, dat zou ik toch wel graag willen. En het in de trein zitten lijkt me mooi: door de tijdzones, het steeds verandere landschap aan me voorbij zien trekken…

 2. Het is inderdaad een hele mooie reis, de eerste twee dagen vanaf Moskou zie je vooral loofbomen, dan een dag naaldbomen, dag vier de steppe in Mongolie (die zou je missen als je de transsib doet), wilde paarden, roofvogels etc langs de spoorlijn. Het wisselen van het treinonderstel bij de Mongoolse grens omdat het spoor anders is.

  En dan de laatste dag China, dat was voor mij het meest gewoon, maar wel lekker omdat ik als enige van de buitenlandse reizigers ‘naar huis’ ging en wist waar ik terecht kwam bij aankomst op Beijing zhan. Ik was in 15 minuten thuis terwijl voor mijn mede reizigers de rondreis door China begon.

 3. Ik heb peking express nooit gezien, maar de transexpres zou ik ook heel graag een keer willen doen! Lijkt me fantastisch!

 4. Hi Yvon! Zeker een mooie voor op de bucketlijst! Maar eens met de anderen dat de transmongolië express zeker niet saai is! Je kan veel uitstappen en je ziet de mooiste landschappen onderweg. Ook zie je op het handige kaartje dat je hebt bijgevoegd dat de Transsiberië express en de Transmongolie express grotendeels dezelfde route volgen ;)! Zijderoute lijkt mij ook heel bijzonder overigens! Gr. M P.s. Ik heb ook een foto-essay over de TME op mij website Bunch of Backpackers staan :)!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares