trouwen in nederland

Trouwen in Nederland: gedachten & ideeën

Met minder dan een half jaar voor dé datum leek het me leuk om een korte update over onze bruiloft te delen. Zoals je weet gaan we trouwen in Nederland en dat blijkt toch wat minder gemakkelijk dan wanneer je gewoon in Nederland woont en allebei een Nederlands paspoort hebt. Want het feit dat Miguel een Amerikaans paspoort heeft maakt het allemaal nog lastiger. Gelukkig houd ik wel van een uitdaging, dus alles komt goed! In deze blogpost deel ik mijn gedachten en ideeën over onze bruiloft.

Trouwen in Nederland: gedachten & ideeën

Locatie

In oktober begonnen we met het kijken naar een locatie voor onze bruiloft. Wij dachten lekker op tijd te zijn door zo’n 9 maanden vooraf te beginnen met zoeken. Boy, I was wrong. Het was echt een drama! We hadden een hele leuke en vrij lange lijst van locaties, maar bijna allemaal waren ze op de betreffende datum al volgeboekt. Zo stond bijvoorbeeld het kerkje van Klein Wetsinge op onze lijst, maar ook Paviljoen Kaaphoorn, Piloersma en de Paalkoepel stonden er op.
Het is geen van deze locaties geworden overigens, maar we hebben gelukkig wel een andere mooie locatie gevonden. Althans, we gaan er vanuit dat het mooi is, want we hebben de locatie alleen nog maar op foto’s gezien. Waar we precies gaan trouwen houd ik nog even stil, dat vertel ik zodra de uitnodigingen de deur uit zijn. We vinden het wel zo leuk wanneer de gasten als eerste op de hoogte zijn.

trouwen in nederland

Papierwerk als je gaat trouwen in Nederland, maar in het buitenland woont

Wanneer je als partners beiden in Nederland staat ingeschreven, krijg je al met vrij veel papierwerk te maken, maar wanneer je beiden niet in Nederland woont én één van beiden geen Nederlands paspoort heeft krijg je er nog een hele stapel bij. Daarnaast kun je niet zomaar trouwen in de gemeente van je voorkeur (althans, je kunt het niet direct bij hun regelen, je kunt wel trouwen in de gemeente van je voorkeur). Om te beginnen moet ik ons huwelijk kenbaar maken bij de Gemeente Den Haag. Gelukkig hoeven we daarvoor niet naar Den Haag, maar kan dat digitaal. We hebben er wel een hele lading papierwerk voor nodig. Ten eerste natuurlijk de kopieën van onze paspoorten check. Vervolgens hebben we geboorteaktes en aktes van ongehuwdheid nodig, maar ook een ingevuld formulier ‘aankondiging huwelijk’ van wel 7 kantjes. Interessant aan dat formulier is trouwens dat het enkel in het Nederlands beschikbaar is; Miguel heeft technisch gezien dus geen idee wat hij invult en waar hij voor tekent.
Bij het invullen van het formulier stuitte ik overigens op een klein obstakel; op één van de 7 kantjes dien je de getuigen te vermelden. Laat ik, noch Miguel, daar nog helemaal niet over nagedacht hebben. Wie vraag je daar trouwens voor? Toch meestal je brus? Kan nog leuk worden, want Miguel heeft er 4, wie moet hij vragen? En mogen getuigen wel uit een ander land komen? Conclusie: het opsturen van het formulier moet nog even op zich laten wachten, eerst maar eens antwoord op deze vragen krijgen.

Trouwjurk

Waar ik nog meer vragen over heb, is dé jurk. Mensen die hier langer lezen en / of me in het echt kennen die weten wel dat ik niet van veel poespas en gedoe houd. Simpel en eenvoudig is goed genoeg. En hoewel je maar één keer in je leven trouwt en je trouwdag een bijzondere dag is, wil ik geen fortuin aan een jurk uitgeven die ik maar één dag draag. Of beter; maar een halve dag, want we trouwen pas laat in de middag, lol. Voor de mensen die mijn vader kenden; ja kind van d’r vader 😉 Geld dat ik op een jurk zou besparen geef ik liever uit aan meer goed eten en drinken op de dag, of ik zou er mensen mee sponsoren die naar Nederland moeten vliegen, maar het niet zo breed hebben. Liever heb ik alle mensen waar we om geven aanwezig dan een jurk van een paar duizend euro.
Jurken waarvan de stijl me wel aanspreekt? Nou deze bijvoorbeeld, of deze, maar deze vind ik ook wel mooi (affiliatelinks, want ja, trouwjurken zijn duur :p)

trouwen in nederland

Fotograaf

Deze moeten we ook nog vinden! Net zoals de locatie bekijken lastig is, is ook het vinden van een fotograaf niet zo gemakkelijk wanneer je in het buitenland woont. We kunnen immers niet afspreken om kennis te maken en te zien of het klikt. Want dat er een klik is tussen ons en de fotograaf vind ik wel belangrijk. Nog belangrijker vind ik dat de fotograaf foto’s kan maken in een stijl die wij mooi vinden en bij ons past. Dat betekent losjes, spontaan, een beetje gek en niet te serieus.

Mochten je suggesties hebben voor een fotograaf, laat het in een reactie weten of mail me!

De trouwambtenaar

Tenslotte de trouwambtenaar, nog zo’n belangrijk ‘onderdeel’ van je bruiloft. We hadden een tijd geleden iemand gevonden om ons te trouwen, maar helaas bleek bij navraag bij de gemeente dat het in de gemeente waar wij gaan trouwen niet mogelijk is om trouwambtenaren uit andere gemeentes dit te laten doen.
We moeten nu dus kiezen uit een lijstje van de gemeente. Op afstand. Als ik in het voorjaar naar Nederland vlieg hoop ik af te kunnen spreken met één of twee ambtenaren (als dat überhaupt kan), om te zien wie er geschikt zou zijn. Maar ja, dan is Miguel er niet bij en het is behoorlijk ver voor de bruiloft aan. Het lijkt me lastig voor een ambtenaar om een goede speech te schrijven over / voor het bruidspaar als je ze niet een paar keer hebt gezien. Een ander puntje is de taal; spreken de ambtenaren die ons aanspreken wel goed genoeg Engels? Miguel spreekt geen Nederlands, net zoals sommige van onze gasten dat niet kunnen.

Trouwen in Nederland = een klein beetje stress

En ja, dat is echt zo, haha! Het komt ongetwijfeld allemaal wel goed, maar we vinden het allebei nogal veel gedoe voor een papiertje. Want dat was / is het vooral: we willen voornamelijk trouwen omdat dat heel veel zaken gemakkelijker maakt.

Zoals gezegd zijn tips (op alle vlakken) welkom en binnenkort zal ik vast weer een trouwupdate schrijven.
Bedankt voor je reactie / tips alvast!

Je vind eerdere blogs over het trouwen, de verloving en verschillen tussen Amerika en Nederland onder de Trouwen Tag.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

23 thoughts on “Trouwen in Nederland: gedachten & ideeën”

 1. Hihi wat een gedoe allemaal hè? Ik weet nog dat wij er ruim een jaar mee bezig waren. En das al meer dan 25 jaar geleden.
  Wij hadden elk 2 getuigen. Ik had m’n broer en beste vriendin en Marco zijn zus en beste vriend. Verder alles goed geregeld. Alleen op het laatst:de.muziek zei af. De band werd opgeheven. Dus toen als een malle nog achter een nieuwe band aan. Dat was wel ff stress.
  Ja en jullie dan nog een hoop extra papierwerk en de taal waar je “mee zit” maar komt vast goed! Succes!

  1. Oh nee! Wat een drama moet dat geweest zijn, zo’n afzegging op het eind. Ook niet echt netjes van de band overigens dat ze gemaakte boekingen niet meer afmaakten.

 2. Tjemig…, alles plannen rond je trouwdag is bijzonder maar zeker ook een hele klus. Voor jullie helemaal als ik het zo lees! Voor de fotograaf moest ik direct denken aan een naamgenoot van de Pabo: Cindy Willems. Zij is hobbyfotograaf…, maar maakt prachtige foto’s, juist niet standaard. Als je interesse hebt, kan ik je misschien met haar in contact brengen of wat voorbeeldfoto’s opvragen. Heel veel succes met alle voorbereidingen en…., vergeet ook niet te genieten! ?

  1. Dat genieten doen we ook, zéker!
   En wat betreft de fotograaf die je kent, als je mij met haar in contact kunt brengen, dan zou dat super zijn. Het kan nooit kwaad om te kijken naar haar stijl en wat ze zou kunnen doen. Thnx!

 3. Hoi Yvonne,

  Ja wat een gedoe he, maar laat ik je dan een klein beetje op weg helpen met een fotograaf. Tina Lantink uit Winsum is een hele goede fotograaf. Die kan ik je zeker adviseren. Verder heel veel succes met de voorbereidingen en ben benieuwd waar je gaat trouwen. Nog een gelukkig en gezond 2016. Groetjes Minie Bosma

 4. Wat een gedoe. Ik ben 2 x getrouwd en kan mij echt niet meer herinneren dag het zoveel werk was. Ik ben nooit in zo’n jurk getrouwd, ook helemaal niks voor mij .. zonde van het geld haha

  Geen van deze jurken zou iets voor mij zijn. Ik wil graag mijn jurk nog eens kunnen dragen, niet 1-malig

  gr Elise

 5. Wij zijn op maandag om half 9 getrouwd. Geen kosten, geen gasten, geen gedoe, geem jurk en gene ringen. Ik kan er (gelukkig!) dus niet over meepraten 😉

 6. Interressant! Wij willen ook trouwen in Nederland dus zullen exact tegen dezelfde dingen aanlopen. Ik wil misschien mijn trouwjurk huren. Dat is goedkoper en dan zit je er ook niet mee. Maarja misschien denk ik er dan wel anders over hoor. Het scheelt dat Jimmy wel Nederlands spreekt, maar daar is dan ook alles mee gezegd haha.

  1. Haha, je brengt me op een idee. Misschien Miguel maar een spoedcursusje Nederlands geven. In een half jaartje tijd moet hij toch best wel wat kunnen verstaan?
   En Jimmy spreekt het wel, maar verstaat het niet? Of…?

   1. Haha ja hij verstaat het perfect, ik bedoelde het enige verschil tussen ons is de taal van onze mannetjes 😛 Ja zet Miguel maar op spoedcursus, moet lukken! 😀

 7. Leuk om te lezen!! Een jurk op Etsy, zou me ook best lijken, nummer twee is mooi simpel. (Of zo’n extravagante retro met petticoat 🙂 )

  Kun je vooraf niet een Skype gesprek met een ambtenaar aanvragen om hem of haar even te testen? Soms is het ook mogelijk je eigen ambtenaar (speciaal benoemd voor één dag) mee te nemen?

  1. En het leuke van de jurken op Etsy; ze zijn allemaal op maat gemaakt! Je kiest je jurk, geeft je maten door en hij wordt gemaakt 🙂
   We wilden een eigen ambtenaar, maar helaas staat de gemeente waarin we trouwen dat niet toe.

   1. Dat vind ik lief van je, dank je wel. Zo raar kan het leven lopen. Overigens ben ik geen schoolvoorbeeld hoor. Gelukkig loopt het niet vaak zo raar.
    Ik vond het leuk om het te lezen. Het bracht mij terug naar die tijd.

 8. Jeetje, zo reageer je op mijn root situatie rondom mijn huwelijk en vervolgens adviseer ik in aanloop van die van jou. Hoe raar kan het lopen!
  Wat betreft de foto’s raadt ik je Ed Geels aan. Een fotograaf die niet onze huwelijks foto’s heeft geschoten, maar wel die van mijn broertje afgelopen jaar. En nav die ervaring met hem op die dag ervoor gekozen om hem ook de fotoshoot te laten doen van onze kinderen. Wij zijn zeer positief over hem! Je vind hem op Facebook en op http://www.edgeelsfotografie.nl/

  Kleding was ik ook simpel in, maar ja, dit door je samen. Gevolg, ik heb mijn pak laten maken in HongKong, we waren er toch (2007 en in 2008 getrouwd). Mijn vrouw kocht haar jurk in Utrecht, maar dat is niet realistisch.

  Díe papierwinkel is het laatste waar ik heel kort over kan zijn: wat een drama…..

  1. Toen ik aan het schrijven van deze blog begon had ik net jouw reacties gelezen en er op gereageerd, kon het dus niet laten even aan je te denken toen ik schreef over jurken, locaties & fotografen.
   Bedankt voor de tip, ik ga zeker even kijken. Met de tips die ik vandaag allemaal heb gekregen moet het zeker lukken een fotograaf te vinden!

 9. Leuk dat je dit deelt! Ben heel benieuwd wat jullie uiteindelijke locatie gaat worden… en natuurlijk naar je jurk. Ga je een jurk laten maken in China?

 10. Haha ik snap dat er inderdaad NOG meer bij komt kijken dan bij een ‘normale’ bruiloft in Nederland. Pfff wat kunnen ze allemaal vermelden op 7 pagina’s over een aankondiging van het huwelijk? :p Hopelijk geniet je ook een beetje van de voorbereidingen, want het gaat ongetwijfeld een fantastische dag worden! 😉

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares