Typisch Chinees

Typisch Chinees: baijiu (Chinese wodka)

baijiu chinese wodka

Afgelopen week was het onderwerp van de ‘typisch Chinees’ blog nogal heftig voor een aantal mensen, deze week was het behoorlijk heftig voor mijzelf. Ik offerde me namelijk op door een persoonlijke bijdrage te leveren aan deze rubriek door de alcoholische drank baijiu (bye-joe) te drinken én dit te filmen.

Baijiu – Chinese wodka

Baijiu is een populaire Chinese drank die al járen wordt gemaakt (op basis van tarwe) en gedronken. Er is niet één soort, maar er zijn meerdere soorten, in meerdere prijsklassen. Het flesje dat ik kocht is echt de goedkoopste (bocht) die je kunt krijgen: het kostte zo’n 6 yuan (€0.90). Er bestaat echter ook baijiu waar je een klein fortuin voor moet neerleggen. Zo is er het merk Wuliangye dat voor (een nog redelijk goedkope variant) een fles van 500ml omgerekend ruim €450,00 voor neer moet leggen.

De erguotou die ik dronk is ‘second distillation’ baijiu die vooral hier in Beijing erg populair is, maar ook in overige steden in het noorden en noord-oost China.
Nou dronk ik het zo uit de fles, maar dat is natuurlijk niet zoals het hoort. De Chinezen drinken de baijiu vaak bij de maaltijd en belangrijke diners. Het wordt dan in kleine glaasjes geschonken (wij zouden het shot-glaasjes noemen) en bij het proosten in één keer achterover geslagen.

Zelf heb ik nooit echt veel van dit spul gedronken, om meerdere reden. Ten eerste is het gewoon Echt. Niet. Lekker. Als je straks het filmpje bekijkt zul je aan mijn gezicht duidelijk kunnen zien wat ik er van vind. Zelfs gemixt met bijvoorbeeld sinaasappelsap ruik en proef je de geur van spiritus nog. Daarnaast is het echt wel verraderlijk spul omdat je niet zo snel in de gaten hebt hoe groot het effect is.

Zelf kan ik makkelijk een rondje afslaan, maar voor Chinezen is het een stuk lastiger om te weigeren. Tijdens diners drink je én werk je aan je guanxi (relatie) met mensen. Het niet willen drinken van de drankjes die je aangeboden worden komt dan niet vriendelijk over én kan er voor zorgen dat je de promotie waar je op hoopte op je buik kan schrijven (simpel gezegd).

Terwijl ik op zoek was naar wat meer informatie over dit drankje, kwam ik een filmpje tegen over binge drinking in China. Het is heel recent, ik wist niet dat het bestond.

En dit is hoe het er uit ziet wanneer ik baijiu drink…

Bedankt voor het kijken! En vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal! Thanks!

You Might Also Like

3 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Chantal
  5 April, 2015 at 8:44 AM

  moet ik manlief eens vertellen, die is Wodka fan

 • Yvonne
  Reply
  Fiona
  5 April, 2015 at 10:52 AM

  hahaha ik vond het ook echt niet lekker…BLEEGH!

 • Yvonne
  Reply
  Mrs. T.
  5 April, 2015 at 7:12 PM

  Wat doen mensen toch rare dingen!

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares