Azië Laos

Wat te doen in Vang Vieng: groene velden, grotten & zwemmen

wat te doen in vang vieng

De titel van dit blog stond al lange tijd op mijn ideeënlijst. Er zijn namelijk nog zoveel plekken en avonturen waar ik over kan schrijven, dat kan ik niet onthouden en dus schrijf ik het maar op! Het was een hilarisch avontuur dat we beleefden, de dag dat we Vang Vieng per scooter ontdekten. Ik laat je zien wat te doen in Vang Vieng.

Wat te doen in Vang Vieng: scooter rijden, zwemmen en grotten verkennen

wat te doen in vang vieng

Na de hilarische en enigszins beangstigende ‘crash course’ die Miguel volgde in Phonsavan moest er een andere manier van vervoer komen voor onze dagtrip die we hadden gepland. We wilden niet gaan tuben, wat iedereen doet en waarvoor mensen naar Vang Vieng komen, het leek ons op dat moment te gevaarlijk vanwege de hoge waterstand en de grote hoeveelheid alcohol (en andere verdovende middelen) die mensen tot zich nemen. Dat wilden we zéker niet doen in Vang Vieng. Daarom besloten we wat anders te gaan doen; scooter rijden.

Scooter rijden in Vang Vieng

wat te doen in vang vieng

Aangezien Miguel niet zo’n goed gevoel had over het rijden op een gemotoriseerde tweewieler en onze zitvlakken nog enigszins gevoelig waren van de lange fietstocht besloten we een scooter te huren. Dit was erg gemakkelijk; op talloze plekken in het stadje vind je eenmanszaken waar men scooters en fietsen verhuurt, de meesten allemaal voor een dag. Wij betaalden 30.000 kip voor de huur van onze scooter.

De witte scooter zonder versnellingen werd voor ons. Deze scooter was in principe hetzelfde als de scooter die ik ooit in Nederland had en na het betalen van de huur & borg gingen Jut & Jul op weg. Wie op straat liep kwam een mooi duo tegen!
We hobbelden over de zandpaden die Vang Vieng omringen, en probeerden alle plassen te omzeilen. Dat ging niet altijd even goed.

Grotten & lagoons

Net buiten het turbulente stadje met hordes jongeren die zich tegoed doen aan de drank en ‘happy pizza’s’ vind je veel moois. De grotten, de verschillende lagoons en watervallen in de omgeving, de prachtige rijstvelden.

Al manoeuvrerend tussen de plassen door staken we een rivier over en lag er een brede zandweg in het vooruitzicht. De plassen werden groter, het omzeilen moeilijker. Langzaamaan naderde ik een enorme plas waar ik doorheen moest. De lokale bevolking durft de uitdaging aan; men gaat aan de zijkant van de grote waterplas de oversteek proberen. Ik volg hun voorbeeld, met Miguel achterop. De hoek waarin ik op de kant afrijd is iets te sterk en in een redelijke vaart knal ik tegen het muurtje van zand op. Au! M’n knie wordt klem gezet tussen de scooter en het ‘muurtje’. Pijnlijk.

wat te doen in vang vieng

Gelukkig mag dat de pret niet drukken en zien we prachtige dingen.

Zwemmen in Vang Vieng

wat te doen in vang vieng

Mooi helder, blauw water.

wat te doen in vang vieng

Zwemmen in een riviertje. Er stond best een krachtige stroom hier, ik moest me dan ook goed vasthouden. Door het regenseizoen was het water helaas niet zo helder.

wat te doen in vang vieng

Aan het eind van de dag ben ik erg blij dat we er met de scooter op uit zijn gegaan en niet in het stadje zijn blijven plakken en eeuwenoude afleveringen van Friends hebben gekeken.

Muang Ngoi Neua & Muang Khua

Vang Vieng is zoals gezegd wel een plek voor feestvierders en ik kan me voorstellen dat dat niets voor je is. Gelukkig kent Laos ook kleinere, niet zo populaire dorpjes die echt de moeite waard zijn. Kom je bijvoorbeeld vanaf Vietnam, dan zijn Muang Ngoi Neua en Muang Khua leuke plekken om te bezoeken. Dorpjes waar de tijd stil heeft gestaan en waar weinig toeristen komen.

Dagtrip in Vang Vieng

Een dagtripje met de scooter is echt leuk wanneer je niet in de drukte en gekte van het feestgedruis wilt blijven hangen, maar toch Vang Vieng aan wilt / moet doen.

Ben jij in Vang Vieng geweest, wat vond je er van?

wat te doen in vang vieng

You Might Also Like

7 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Anne
  28 December, 2013 at 12:59 PM

  Mooi! Dit soort omgevingen spreken me aan, misschien ook wel omdat het me doet denken aan de reizen die ik maakte in zuid-China. Jammer van de blauwe knie, maar he, je hebt wel hele mooie dingen gezien op de niet-doorsnee manier 😉

 • Yvonne
  Reply
  Chantal
  13 July, 2015 at 11:58 AM

  Ouchm, dat ziet er pijnlijk uit

 • Yvonne
  Reply
  Mrs. T.
  13 July, 2015 at 7:23 PM

  Ziet er goed uit allemaal. Behalve die knie dan. Ik zag je staan in De Kampioen. 😉

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   14 July, 2015 at 4:37 PM

   Ja, die knie was wat minder…
   En De Kampioen, dat had ik gehoord ja, leuk dat je me ook zag 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Jessica
  14 July, 2015 at 9:37 AM

  De omgeving van Vang Vieng is inderdaad prachtig, al denk ik niet dat heel veel mensen daarvoor komen als ze naar de stad gaan. Voor mij was het dan juist ook de reden om hier niet te overnachten ;p Wel balen van je knie, maar je hebt in ieder geval mooie dingen gezien! 😉

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   14 July, 2015 at 4:38 PM

   Haha, precies wat je zegt! Ik vond dat hele tuben ook niks. En de sfeer in de stad ook verschrikkelijk. Al die half naakte mensen over straat… Ik kreeg er plaatsvervangende schaamte van.
   Waar in Laos ben jij allemaal geweest?

 • Yvonne
  Reply
  Lia
  19 July, 2015 at 6:08 AM

  Wij zijn in 2008 in Vang Vieng geweest en juist wel om te tuben. Ach ja, we waren jong, vrijgezel (toen nog gewoon vrienden) en je wilt wat he…

  Toen was het nog niet zo massaal als dat het later werd. Ik vond het super leuk, ondanks dat ik één van de weinige bijna nuchtere mensen was (ik ben niet zo’n zwemmer en door het regenseizoen stond er een sterke stroming dus ik deed het rustig aan).

  Volgens mij is VV ontzettend veranderd, dus misschien moeten we toch maar eens terug.

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares