Persoonlijk

Veilig op reis, kan dat vandaag de dag nog?

veilig op reis

Gisteravond zat ik door mijn Twitterfeed te scrollen toen ik plots het bericht las over de aanslag in Bangkok. Verschrikkelijk dat er overal, elke dag maar weer mensen zijn die andere, onschuldige mensen van het leven beroven. De aanslag vond plaats in een toeristische wijk van Bangkok. Door de aanslag en door nieuwsberichten die ik heb gelezen vroeg ik me af: kun je vandaag de dag nog wel veilig op reis?

Veilig op reis

veilig op reis

Uitzicht over Bangkok ten tijde van de staatsgreep vorig jaar.

Ruim een jaar geleden

Het leek allemaal weer wat rustiger te worden in Thailand. Na de staatsgreep van vorig jaar (lees hier mijn ervaringen daarmee) was de rust over het algemeen weer teruggekeerd en toeristen kwamen weer terug naar het land van de glimlach. Ik herinner me goed de aanloop naar de staatsgreep en hoe de situatie steeds veranderde en erger werd. Veel landen gaven een negatief reisadvies uit en mensen annuleerden massaal hun reis. Zelf besloot ik (overigens na lang wikken en wegen) tóch naar Bangkok af te reizen. Achteraf was ik daar blij om, want behalve vertraagde vluchten heb ik toen niets gemerkt van de staatsgreep. Na afloop schreef ik een blogpost waarin ik antwoord probeerde te geven op de vraag; is Thailand veilig?

Waar kun je veilig op reis?

Er is geen twijfel over mogelijk dat mensen die vraag nu, na de aanslag in Bangkok, zichzelf weer gaan stellen. En dat is logisch, want je wilt als reiziger natuurlijk zo weinig mogelijk risico lopen wanneer je aan het backpacken bent of een weekje naar de zon bent gevlogen om jezelf op te laden. Nou blijkt het zo te zijn, zo bericht de NOS, dat er in heel Azië maar 6 landen zijn waarvoor geen waarschuwing geldt.

veilig op reis

Een fragment uit het nieuwsbericht van de NOS.

Zes landen is natuurlijk heel weinig. Persoonlijk vind ik het enigszins opvallend dat Japan en Taiwan op de lijst staan. Ja, het zijn rustige en veilige landen wanneer je kijkt naar de politieke situatie, maar onlangs was Taiwan in het nieuws vanwege Soudelor en Japan ligt op een breuklijn en daar komen toch best regelmatig aardbevingen voor (ongeacht de zwaarte). Hoe veilig ben je wanneer je daar in zo’n situatie terecht komt?
En annuleerde iedereen niet onlangs zijn reis naar Zuid-Korea vanwege MERS?

veilig op reis

Waarschuwingen met een korreltje zout

Als je het mij vraagt zijn de reisadviezen van de Rijksvoorlichtingsdienst een tikkeltje overdreven. Ik heb natuurlijk even gekeken naar de reisadviezen en voor de meeste landen geldt dat er in het grootste deel van het land ‘geen bijzondere veiligheidsrisico’s’ zijn. Vaak is het enkel maar een klein gebied waar afgeraden wordt te reizen, meestal zijn dit grensovergangen.

veilig op reis

Persoonlijk denk ik dat je je niet te veel moet laten leiden door de adviezen die de overheid geeft. Het is waarschijnlijk zinvoller om je goed in te lezen over een land, het nieuws in de gaten te houden en reizigers die onlangs in dat land geweest zijn te vragen naar hoe het ter plekke is.
Daarnaast is het gewoon zo dat media zaken vaak veel ernstiger doen klinken dan dat het in werkelijkheid is. De media zorgt voor een bepaalde beeldvorming over een land en die beeldvorming beïnvloedt ons als het gaat over hoe we over een bepaald land denken (maar dat is een heel andere discussie).

Voel jij je altijd veilig op reis?

Nog tijdens geen enkele reis heb ik me onveilig gevoeld. Ook niet in landen waar een veiligheidsrisico gold (Filipijnen) en ook niet vorig jaar in Bangkok tijdens de staatsgreep. Ik kan dan ook stellen dat ik me niet echt laat beïnvloeden door de adviezen die de Nederlandse regering uitgeeft.

Hoe is dat voor jou? Ben je wel eens in landen met een veiligheidsrisico geweest? Voel je je wel eens onveilig wanneer je aan het reizen bent?

veilig op reis

You Might Also Like

19 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Tikva
  18 August, 2015 at 7:14 AM

  Normaal denk ik nooit zo over dit soort dingen na maar we gaan in september naar Turkije (bomaanslag) en dan begin volgend jaar naar ons geliefde Bangkok en Myanmar (overstromingen). Dat voelt nu wel ff raar, net als de bom toen in marrakech net als nu in Bangkok op een plek waar we gewoon hadden kunnen lopen.

  Ik laat me er alleen niet door tegen houden. Laatst las ik een blog van iemand die een weekend rome had gecanceld omdat ze te bang was dat er daar wat zou gebeuren. Het lijkt me verschrikkelijk om zo te moeten leven.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   18 August, 2015 at 3:14 PM

   Voor jou lijkt het me nog weer een heel andere situatie omdat jullie met jullie kind reizen. Dan ben je op een bepaalde manier toch kwetsbaarder. En je zou het jezelf natuurlijk nooit vergeten als er iets zou gebeuren.

   Zo zou ik ook niet kunnen leven hoor. Het leven zit vol risico’s, of dat nou op reis is of thuis.

 • Yvonne
  Reply
  Harriët
  18 August, 2015 at 8:22 AM

  Ik kom natuurlijk in heel andere landen dan jij. Maar ik zou bijv. nu niet naar een land als Egypte gaan. Dat hele IS gedoe vind ik maar niks. Deze aanslag is voor het toerisme in Thailand vast niet goed. Ik weet niet wat ik zou doen als ik een reis geboekt en de overheid zou zeggen dat het niet veilig is. Denk toch dat ik zou omboeken of zo.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   18 August, 2015 at 3:16 PM

   Het toerisme gaat er vast hinder van ondervinden, zeker omdat de staatsgreep nog zo vers in het geheugen ligt bij mensen.
   Wat Egypte betreft ben ik niet goed op de hoogte van de huidige situatie, misschien zijn er delen waar het wel rustig is?

 • Yvonne
  Reply
  Mammalien
  18 August, 2015 at 8:36 AM

  DEnk dat je gelijk hebt. Maar de overheid moet natuurlijk wat zeggen. MIsschien is het wel net zo als de waarschuwing voor het weer. Er kán wellicht ergens in het land een keer komende week hard gaan waaien… mijn moeder belt dan op “blijf maar thuis hoor!”. Terwijl ik zelf hooguit denk, misschien liever met d eauto dan met de fiets…

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   18 August, 2015 at 3:17 PM

   Daar heb je wel een goed punt, dat de overheid iéts moet zeggen. Ze kunnen natuurlijk niet geen melding maken om vervolgens boze mensen te krijgen als er wel wat gebeurt.

 • Yvonne
  Reply
  Sabine
  18 August, 2015 at 12:25 PM

  Ik ben zeker in landen met een zelfs negatief reisadvies geweest. Ik woon er ook in één natuurlijk, want als je kijkt naar het reisadvies voor Colombia word je ook niet echt vrolijk. Ik had het er gister nog over met mijn vriend. Dat het anders is als je vanuit Nederland reist. Dan is bijna alles onveiliger (als je de adviezen moet geloven). Maar de kans dat wij op reis gaan naar een land dat onveiliger is dan Colombia… is dus niet zo groot 😉

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   18 August, 2015 at 3:20 PM

   Oh ja, natuurlijk! Heb even gekeken en Colombia is meer rood dan geel of groen! Denk dat het inderdaad anders is op het moment dat je er vanuit Nederland naar toe reist of wanneer je er al bent of woont.
   Ha, en je zinnetje tussen haakjes 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Elise
  18 August, 2015 at 2:28 PM

  Net onze reis naar Egypte omgezet naar een Europese bestemming. Ik ga de ellende gewoon niet opzoeken. Er is een waarschuwing voor heel Egypte en dat opzich geeft mij een naar gevoel. Dan maar ergens anders heen

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   18 August, 2015 at 3:24 PM

   Heb even gekeken en Egypte is bijna helemaal gemarkeerd voor noodzakelijke reizen. Ik denk dat het wel goed is, vooral omdat het recente ontwikkelingen zijn. Denk dat het dan wat anders is dan wanneer het bijvoorbeeld gaat om en gebied waar een bepaalde situatie altijd zo is, maar waar niet regelmatig iets gebeurt of recentelijk iets heeft plaatsgevonden.

 • Yvonne
  Reply
  Sandra
  18 August, 2015 at 2:39 PM

  Het zet mij wel aan het denken. Over 6 weken zit ik in onder andere Thailand en vind het toch niet zo’n fijn idee dat dit daar nu allemaal gaande is. Maar goed, overal kan iets gebeuren denk ik dan maar. 😉

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   18 August, 2015 at 3:26 PM

   Kan het me helemaal voorstellen Sandra! De situatie goed in de gaten houden en als het kan contact houden / opnemen met mensen die er zitten. Waar in Thailand ga je heen?

 • Yvonne
  Reply
  Insoon
  18 August, 2015 at 3:17 PM

  Mijn zwager zit deze week in Thailand voor zijn werk, 2 uur van Bangkok vandaan… dan komt het opeens wel dichtbij. En het lijkt wel of het steeds vaker voorkomt. Vind het soms best griezelig met al die aanslagen en dat gedoe met IS. Zulke landen zou ik sowieso al mijden!

  ps: ik ben tegenwoordig te vinden op: http://koreandutchgirl.wordpress.com

 • Yvonne
  Reply
  Sandra
  18 August, 2015 at 7:25 PM

  Goed dat je dit schrijft. Ik vind het een lastige kwestie, iets met rationele en emotionele denkers. Ik ben het namelijk beide en dat maakt het dubbel lastig om keuzes te maken. Ik kan namelijk heel makkelijk beïnvloed worden door emoties, maar door rationeel te denken kan ik het gevoel ook weer omdraaien. Ook ik zit weleens gespannen in een vliegtuig, zeker als ik naar Amerika vlieg. En straks ben ik ook in Charleston, de stad waar iemand als een gek om zich heen begon te schieten. Of was ik laatst in Parijs waar het ook niet al te lekker gaat op het gebied van veiligheid na Charlie Hebdo en de zichtbaar zwaarbewaakte synagogen in de stad. Zo zijn er natuurlijk overal dingen die gevaarlijk kunnen zijn en dat probeer ik mij ook maar voor te houden. Ik geloof dat ik liever ergens eindig tijdens een van mijn reizen dan dat ik in een Rotterdamse metro opgeblazen word terwijl ik naar mijn werk ga. Bij wijze van. Maar, ik hou het wel nauwlettend in de gaten en daarop een rationele keuze (proberen) te maken!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   19 August, 2015 at 2:56 AM

   Dank je voor je uitgebreide reactie.
   Het rationeel en emotioneel denken herken ik wel. Gevoel en verstand zeggen niet altijd hetzelfde en dat maakt het lastig keuzes te maken. Wel goed van je dat je de gevoelens die soms bij je opkomen aan de kant kunt zetten en rationeel kunt gaan denken. Ik denk dat veel mensen dat niet kunnen.
   En precies wat je zegt: er zijn overal gevaarlijke dingen. Ook thuis kan er van alles gebeuren en daar heb je ook geen grip op. Net zoals jou zou ik dan denk ik ook liever tijdens een reis eindigen, dan deed ik in elk geval iets dat me gelukkig maakte op dat moment.

 • Yvonne
  Reply
  Jenny - ikreis.net
  18 August, 2015 at 8:06 PM

  Is Nederland veilig? Ik denk dat overal wat kan gebeuren.

  Toen ik in 2006 op Bali woonde sprak men in de Indonesische en internationale pers ineens over ‘het bommenseizoen’ (na de eerste aanslagen rondom Jl. Legian en Kuta Square). Wat ik eng vond wat het gemaak waarmee men hier over sprak, alsof geweld normaal is !?! Uiteindelijk is er niks gebeurd.

  Twee maanden voor de oorlog was ik in Syrië. Wat gebeurde was niet te voorzien. Ik wil zeker terug als het land weer in vrede is. Maar eerst Iran eind dit jaar.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   19 August, 2015 at 2:58 AM

   Veiligheid is een relatief begrip, dat klopt. Maar waar het mij met dit artikel om ging is de vraag in hoeverre je je als reiziger laat beïnvloeden door adviezen en de media. En of er een verschil zit tussen ‘vakantiegangers’ en ‘reizigers’.

 • Yvonne
  Reply
  Samir
  19 August, 2015 at 10:51 PM

  Ik heb me zelf (gelukkig) nog nooit onveilig gevoeld op reis. Moet zeggen dat ik er ook nooit echt mee bezig ben geweest, zelfs in landen als Brazilië en Colombia niet. Komend oktober reis ik naar Tel Aviv en met alle berichtgevingen van de laatste weken schieten veiligheidsissues dan toch wel even door m’n hoofd. Maargoed, niet te veel over nadenken en genieten van de voorpret! 🙂

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   20 August, 2015 at 3:27 AM

   Hoi Samir, dank je voor je reactie.

   Dat zijn inderdaad niet de minste landen…
   Maar wat je zegt; niet te veel over nadenken. Het kan echt overal gebeuren zoiets. En ja, op sommige plekken is het risico wat hoger, maar je kunt niet je leven laten bepalen door angst.
   Veel plezier met het plannen van je trip naar Tel Aviv!

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares