Mijn Budget Mijn Tips

Waar doe je het van? / Sparen voor je wereldreis

budget Parijs stedentrip naar Parijs

“Al die reizen, waar doe je het van?” Dat is een vraag die me vaak gesteld wordt. Sinds ik in augustus 2010 naar China vertrok ben ik minstens een keer per jaar ver op vakantie geweest. Soms zelfs wel twee keer. Veel mensen uit mijn omgeving denken dat ik heel rijk ben, anderen vragen zich af hoe ik het allemaal kan betalen.

Sparen voor je wereldreis ~  Zoveel reizen, waar doe je het van?

Deze blogpost verscheen eerder op mijn vorige site, het kan dus zijn dat je hem al eens gelezen hebt.

In de blogpost waarin ik vertelde dat Miguel en ik in de zomer van 2012 naar de Verenigde Staten zouden gaan, vertelde ik de prijs van het ticket. Daarop kwam een reactie van iemand die zei daar wel jaren voor te moeten sparen. Die vraag (maar ook soortgelijke vragen die ik soms krijg) inspireerde me tot het schrijven van dit blogje.

In 2010 vertrok ik voor bepaalde tijd naar Azië  Ja, het plan was om tot maart 2011 weg te blijven en dan terug naar Nederland te gaan. Het liep allemaal wat anders… Bepaalde tijd werd onbepaalde tijd.
Sinds die tijd heb ik behoorlijk wat van de wereld gezien.

In januari van 2011 reisden we voor drie weken door China.
In juli van 2011 reisden we zo’n 3 weken door een deel van Laos en Thailand.
In januari van 2012 trokken we met onze backpacks voor ruim 3 weken door Zuid-Korea.
In de zomer van 2012 waren we een maand in Europa en zagen we Parijs, Brussel en veel steden in Nederland.
Daarnaast deden we ook nog een aantal citytrips in dat jaar.

tempels van Ayutthaya

Als je deze lijst zo ziet denk je vast dat wij heel goed verdienen, veel spaargeld hebben of hele gulle ouders? Toch? Of niet?

Mocht je dat denken, dan haal ik je meteen uit de droom. Van dat alles is niks waar.

We hebben elke cent / rmb zelf bij elkaar gespaard. De eerlijkheid gebied me wel te zeggen dat we de vliegtickets naar Europa niet hebben hoeven te betalen; die werden vergoed door onze werkgever.
En gelukkig maar, anders hadden we niet naar Europa kunnen gaan. Gezamenlijk verdienden we in 2012 net iets minder dan €1000,- per maand.

Iedereen kan verre reizen maken. Iedereen kan dat doen wat hij of zij graag wil. Wanneer je het echt wilt is het mogelijk! Wanneer je een passie of droom hebt en iets echt graag wilt zal het bereiken van je doel makkelijker gaan dan wanneer je niet voor de volle 100% gemotiveerd bent. Motivatie is waar het om draait.

motiverende quote

Wat je doel ook is, wat je ook wilt bereiken. Begin er mee, maak een eerste stap, hoe klein ook.

Maar hoe doe je dat dan, dat sparen?

Voor ons was het heel simpel. We hadden een weekbudget vastgesteld en daar moesten we alles voor doen; boodschappen, rekeningen betalen, uitjes, extra’s etc. We gaven onszelf een klein beetje zakgeld om het niet te moeilijk te maken. Al het andere geld ging meteen in de spaarenvelop (toen we in Shenyang werkten hadden we geen bankrekening, we ontvingen ons salaris cash). Wanneer er aan het eind van de week geld over was ging dat ook in de spaarpot. Daarnaast verdween al het kleingeld ook in de spaarpot.

Sparen deden we ook door een bijbaantje te nemen. In de avonden en in het weekend werkten we allebei een paar uur extra op een school om zo wat bij te verdienen. Geld dat rechtstreeks naar het potje ‘vakantie Europa’ ging.

Deze manier van sparen werkte ideaal! Het lukte ons om een leuk bedrag bij elkaar te sparen en we hebben een hoop kunnen doen en zien in Europa. Aan het eind van de vakantie hadden we zelfs nog wat geld over!

De reis naar de Verenigde Staten

Over 5 weken vertrekken we naar de Verenigde Staten, een reis waar ik enorm naar uitkijk (zeker nu we hebben besloten ook een paar dagen naar NYC te gaan!). Voor deze reis wordt, net als voor de vorige, hard gespaard. Misschien nog wel een beetje harder, want deze keer moeten we 1 van de 2 tickets zelf betalen. Daarnaast waren we tot begin maart behoorlijk platzak omdat we verhuisd waren en we behoorlijk wat spullen moesten aanschaffen. Oh ja, we konden niet eens alle huur en borg betalen op het moment dat we het contract tekenden! We hebben toen een maand uitstel gekregen…
We doen veel hetzelfde; we leven van de Amerikaan zijn salaris (hij verdient het minst) en mijn salaris wordt elke maand opgespaard. Verder hebben we een grote schoenendoos waarin we alle briefjes van 1 rmb (en sinds kort ook van 5, volgende maand gaan de briefjes van 10rmb er ook in) in gooien. En dat gaat best hard! En het belangrijkste; we maken bewuste keuzes. Steeds vragen we ons af of we iets wel echt nodig hebben of niet. Dat scheelt een boel!

In het kort

 • Stel een duidelijk doel.
 • Weet wat er elke maand in en uit gaat.
 • Kijk waar je op kunt besparen.
 • Zet, meteen nadat je salaris binnen hebt een deel op je spaarrekening.
 • Geef jezelf wat ‘zakgeld’. Geld dat je vrij mag spenderen, op deze manier is het makkelijker vol te houden.
 • Kijk of je extra kunt werken om meer inkomsten te creëren.

Zo, een hele lange blogpost en er zijn ongetwijfeld een hoop mensen die hier niks mee kunnen, of voor wie het achterhaald is, maar ik wilde het graag uitleggen. Hoewel er hier eigenlijk geen (heel weinig) mensen uit mijn omgeving meelezen 😉

Bron.

You Might Also Like

37 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Zuster Klivia
  23 May, 2013 at 7:03 AM

  Knap hoor. Ik kan niet sparen. Lukt me nooit. Steeds als ik geld apart heb, dan komt er ineens een dikke, vette rekening die betaald moet worden. Ik heb wel een geldkistje waar ik mijn losse geld in doe en daarin zit nu denk ik 350 euro. Die gaan mee als we op vakantie gaan.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   23 May, 2013 at 3:24 PM

   Moeilijk lijkt me dat, helemaal geen reserves achter de hand hebben.
   In jullie situaties is het waarschijnlijk ook een stuk lastiger, vanwege Vlam.

 • Yvonne
  Reply
  Carpediem
  23 May, 2013 at 7:33 AM

  Goede blog hoor! Ik moet zeggen dat ik het ook zou kunnen, sparen of heel zuinig leven. Heb ooit (in een ver verleden) met iemand die schulden had, dankzij mijn oplettendheid was hij er snel vanaf. Ik leef nu in een situatie waar onze maandlasten laag zijn en we beide fulltime verdienen… We kijken nu helemaal nergens naar… Je leeft naar wat je hebt denk ik dan.. Maar ik zal nooit een lening afsluiten voor luxe doeleinden… 🙂

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   23 May, 2013 at 3:25 PM

   Het laatste wat je zegt klopt; je leeft naar wat je hebt. Wij hebben het nu een stuk ruimer dan vorig jaar en geven nu automatisch ook wat meer uit. Dat komt overigens ook door de situatie waarin we zitten. Mocht die veranderen dan denk ik dat we heel wat zullen bezuinigen.

 • Yvonne
  Reply
  Serena
  23 May, 2013 at 7:47 AM

  Knap hoor!!!

 • Yvonne
  Reply
  Rianne
  23 May, 2013 at 8:05 AM

  Ik heb mij de vraag nooit gesteld omdat het antwoord zo logisch voor mij is. Maar ik realiseer mij dat het antwoord niet voor iedereen logisch is.

 • Yvonne
  Reply
  Nicole
  23 May, 2013 at 8:19 AM

  Wel erg handig dat je (nu 1 van de) tickets van je werkgever krijgt! Dat scheelt sowieso een heleboel!
  Maar sparen doe ik ook al sinds ik me kan heugen.. Ik stel inderdaad een doel en geef mezelf een budget.

  Sparen moesten we ook wel goed kunnen wilden we kunnen trouwen op de manier zoals we nu doen (DUUR!! Kun je heeeeeel vaak van op vakantie!) en ook nog op huwelijksreis! But we did it.. XD En dat terwijl ik ondertussen ook nog werkeloos ben geweest enzo… Maar zoals je zegt.. als je iets wilt dan moet dat kunnen!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   23 May, 2013 at 3:27 PM

   Je maakt me nieuwsgierig; wat is er zo bijzonder aan jullie bruiloft dat het (extra) duur is? De locatie? Wel heel knap dat jullie het maar mooi gedaan hebben.

 • Yvonne
  Reply
  HansDeZwans
  23 May, 2013 at 9:15 AM

  Je hebt volkomen gelijk, geld moet rollen. Het is mooi hoe jullie je doelen op deze manier kunnen verwezenlijken. Nu is het duidelijk voor diegenen die zich afvroegen hoe jullie het toch doen. (daar hebben ze in feite niets mee te maken)

 • Yvonne
  Reply
  liefmeisje1988
  23 May, 2013 at 9:39 AM

  Mooie blog heb je geschreven. En inderdaad zo werkt het beste. Goed weten wat er in en eruit gaat. Zo spaar ik vast elke 30 euro. Stel je voor dat of als ik wat leuks wil doen. Daarnaast gaat mijn belastingteruggave ook naar mijn spaarrekening.

 • Yvonne
  Reply
  KnutzEls
  23 May, 2013 at 9:54 AM

  Leuke blog. Als je spaart voor iets wat je graag wilt doen/hebben, dan is het niet alleen een uitdaging maar het geeft ook voldoening. En reizen geeft altijd nog iets extra’s: de herinnering later. Daar kun je heel lang op teren. Ik wens je heel veel leuke ervaringen in Amerika.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   23 May, 2013 at 3:47 PM

   Precies, die voldoening speelt ook mee. Je hebt er zelf voor gespaard, iets voor gedaan. Je bent niet even naar de bank gegaan voor een pak flappen.

 • Yvonne
  Reply
  Sylvia Kuijsten
  23 May, 2013 at 10:18 AM

  Ik ben ook een spaarder, je weet maar nooit. Vooral dat afvragen of ik dingen écht nodig heb, heeft me de nodige miskopen bespaard 😉 En tjah, ik snap niet waarom andere mensen zich druk maken over hoe jullie precies aan het geld komen, dat gaat toch niemand wat aan?

 • Yvonne
  Reply
  iliveformydreams
  23 May, 2013 at 10:42 AM

  Goed stukje! Ik ben zelf ook van het sparen ^^

 • Yvonne
  Reply
  Chantal
  23 May, 2013 at 11:14 AM

  Perfecte blog Yvonne

 • Yvonne
  Reply
  Roxanne
  23 May, 2013 at 12:52 PM

  Mooi geschreven! Volgens mij zou het voor iedereen wel goed zijn om eens te kijken naar wat je nu echt elke maand uitgeeft en of dat nodig is. Even pinnen, even dit, even dat… en dan is het op! Ik blijk zelf ook veel meer te hebben dan ik dacht.

 • Yvonne
  Reply
  isis45
  23 May, 2013 at 2:15 PM

  Ten eerste vind ik niet dat iemand jou de vraag mag stellen waar je het van doet, dat is toch jou zaak? Ten tweede is sparen inderdaad nog altijd de beste manier om iets te doen wat je graag wilt.
  Goed duidelijk logje.

 • Yvonne
  Reply
  Yvonne
  23 May, 2013 at 3:18 PM

  @ allen; bedankt voor jullie lieve woorden / complimenten. Het is leuk om te zien dat dit blogje in de smaak valt 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Anneke
  23 May, 2013 at 3:41 PM

  Ik vind het knap! Ik kan redelijk sparen, maar ik vind het dan juist altijd zo zonde om het in een klap uit te geven aan een reis. Maar dat ligt gewoon aan waar je prioriteiten liggen. Ik kan bijvoorbeeld dan weer altijd ruimte maken voor nieuwe boeken, haha.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   23 May, 2013 at 3:57 PM

   Haha!
   In een klap alles uitgeven hakt er inderdaad wel in, maar we hebben het er voor over, dus dan ‘moet’ het maar.
   En boeken zijn ook niet onbelangrijk! Ik ga zaterdag weer naar een boeksale, alle boeken 5RMB per stuk. Dat is minder dan een euro!! 😀

 • Yvonne
  Reply
  Door
  23 May, 2013 at 4:13 PM

  Doen jullie goed! Wij sparen ook heel veel; voor studies vd zonen, vakanties etc.

 • Yvonne
  Reply
  Marcella
  23 May, 2013 at 4:57 PM

  Leuke blog!! Wij gaan uiteraard ook vaak weg, maar hiervoor laten we dan ook veel. We letten ook heel concreet op wat we uitgeven, en of dit ook goedkoper kan. Als de focus ligt bij reizen, gaat nou eenmaal al het geld naar dat doel 😉 Voor andere mensen gaat er bijvoorbeeld veel geld naar kinderen, of een dure auto. Wij sparen liever voor onze fijne reizen. En de reis die we er dan voor terug krijgen vind ik het zeker waard!

  Ik vraag me trouwens af waarom jullie tickets van jullie werkgever krijgen naar Amerika of Europa. Ik kan de logica eigenlijk niet bedenken, fijn is het natuurlijk wel!!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   23 May, 2013 at 5:04 PM

   Wanneer je hier als buitenlander aangenomen wordt en je hebt een goed contract krijg je 1 retourticket per jaar om zo familie op te kunnen zoeken. Ik denk omdat mensen anders niet zo snel hier zouden werken?
   Vorig jaar hadden we beiden een ticket naar ons guojia (thuisland), maar dat mocht de Amerikaan veranderen in Europa omdat wij samen op vakantie wilden.
   De exacte reden weet ik ook niet, maar ik vind het prima zo! 🙂

   • Yvonne
    Reply
    Marcella
    26 May, 2013 at 9:49 PM

    Prima is het zeker! Fijn dat je zo met wat hulp naar jullie thuislanden kunt reizen!

 • Yvonne
  Reply
  Mrs. T.
  23 May, 2013 at 6:45 PM

  Goed bezig. Hier wordt ook maandelijks gespaard. Geld op mijn spaarrekening en voor de meiden ook ieder een bedrag. En dan heeft manlief ook nog een spaarrekening en hebben we nog wel wat meer potjes. Vind het een plezier gevoel, al kun je volgens mij net zo goed je geld thuis bewaren want de rente heeft ook niets meer om het lijf. 😉

 • Yvonne
  Reply
  Floor
  23 May, 2013 at 10:12 PM

  Yes, ik doe het precies hetzelfde. Ik heb vantevoren bekeken hoeveel geld ik per reisdag nodig heb, wat de reis kost en hoeveel ik nog extra wil kunnen besteden. Het totaalbedrag is mijn budget. En dan stel ik een spaarplan op. Iedere maand maak ik een deel van het bedrag automatisch over en ik maak ook nog iedere week een tienje over. Zo af en toe blijkt dat ik leefgeld te kort kom omdat ik iets te enthousiast gespaard heb, dan maak ik even wat over naar m’n lopende rekening, maar zodra ik weer voldoende heb stort ik het weer terug.

  Het is niet altijd makkelijk, maar ik weet waar ik het voor doe. Net als jullie!

  Ps: gaaf! NYC!!!

 • Yvonne
  Reply
  Mcdid
  24 May, 2013 at 8:23 AM

  Knap! Ik ben heeeeeel slecht in geld sparen!

 • Yvonne
  Reply
  Insoon
  24 May, 2013 at 2:26 PM

  Leuke blog heb je ervan gemaakt. En wat je zegt, als je iets echt graag wilt dan vind je altijd wel een weg om het te bereiken. Scheelt natuurlijk wel dat jullie werggever de tickets naar Europa betaalde 😉 Was hier een speciale reden voor?
  Bij mij gaat er ook elke maand een bepaald bedrag naar m’n spaarrekening en als ik iets extra’s verdien (bonus, belastingteruggave) dan gaat dat ook meteen naar m’n spaarrekening. Als je het op je lopen de rekening laat staan dan geef je het automatisch toch zo uit hè.

 • Yvonne
  Reply
  jennn
  24 May, 2013 at 10:45 PM

  Leuk om te lezen. Ik probeer ook wel te sparen, maar toch, vaak als er spaargeld is komen er toch weer onvoorziene kosten. Maar deze maand is er wel spaargeld naar een goed en bewust gekozen spaardoel gegaan: mijn examens.

 • Yvonne
  Reply
  Mich
  25 May, 2013 at 11:40 AM

  Sorry hoor, maar waar halen mensen het lef vandaan om te vragen “waar doe je het van?” nou gewoon vanuit het geld wat ik heb gespaard. Sommige mensen snappen niet dat als je iets wilt, dat je er iets anders voor moet laten. Maar meestal zien ze dat stukje eventjes niet.

  Trouwens dus toch een paar dagen naar NYC. Supergaaf! De Amerikaan vond het toch een leuk idee?

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   25 May, 2013 at 3:28 PM

   Hij kon niet om mijn enthousiasme heen! 😉

   Misschien wordt het niet direct zo gevraagd, maar daar komt het wel op neer.
   Dat stukje wat ze niet zien, dat klopt idd. Ze zien niet dat je niet regelmatig uit eten gaat, goedkope boodschappen doet, soms feestjes / uitstapjes overslaat etc.

   • Yvonne
    Reply
    Mich
    26 May, 2013 at 8:13 AM

    Yaaay! Wat gaaf zeg! Ik ben zo benieuwd hoe je het daar gaat vinden!

    Ik vind het anders als je opeens met een dikke porsche aankomt 🙂 maar elk mens maakt keuzes wat hij wel of niet belangrijk vindt. Ik kom het ook weleens tegen dat iemand dat een beetje suggereert. Maar dan denk ik zo’n persoon woont in een groot huis met een tuin, tja, ik kies er voor om kleiner te wonen maar ik vind reizen en mode leuker, dus daarom verhuis ik niet naar een groter woning, maar dat zien ze op de één of andere manier niet.

    Beetje jammer vind ik dat altijd..

 • Yvonne
  Reply
  Wanda
  25 May, 2013 at 10:31 PM

  Ten eerste vind ik het wel brutaal om zomaar te vragen waar iemand iets van doet. Iedereen kan bedenken dat je dan gewoon ergens voor moet sparen, dat moet uiteindelijk toch iedere gewone man? Het is altijd een kwestie van keuzes maken en prioriteiten stellen.
  Ten tweede… het is natuurlijk super dat je 1 ticket gratis hebt, dat scheelt toch weer in de onkosten en ja, een paar dagen NY is echt geweldig! Ik ben er in november 2001 geweest en zou er zo weer naar toe willen, echt een stad die een enorme indruk op je maakt!

 • Yvonne
  Reply
  Karbonkel
  12 October, 2014 at 3:42 PM

  Sparen doe ik ook heel veel, ik ben student, dus heel hoog inkomen heb ik niet. Maar na mijn studie wil ik een lange reis maken, dus ik heb wel echt motivatie om veel te sparen. Bij mij is het nu alleen helaas dat ik weinig tijd heb. Ik vraag me daarom ook nooit af van welk geld je dat doet, want het lijkt me logisch dat je er keihard van werkt, maar meer waar je de tijd vandaan haalt.

 • Yvonne
  Reply
  Sandra
  12 October, 2014 at 6:56 PM

  Leuk om terug te lezen. Ik ben niet zo’n goede spaarder, maar toch lukt het mij om vaak op reis te gaan. Nu maak ik ook goedkope keuzes qua overnachtingsplekken, maar qua budget had ik beter voor Thailand o.i.d. kunnen kiezen in plaats van Amerika

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   13 October, 2014 at 8:24 AM

   Zo kan het ook, haha 😉
   Amerika is helaas niet zo budget, maar gelukkig kun je reizen zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares