Japan Mijn Budget

Budget Japan: Wat kost backpacken in Japan?

Elke reis houd ik precies bij wat er uitgegeven wordt en waaraan. Elke cent wordt opgeschreven om aan het eind van de reis precies te kunnen achterhalen waar het geld naar toe is gegaan. Tijdens de reis naar Japan  noteerde ik dan ook nauwgezet elke Yen die we uitgaven. In deze blogpost laat ik je zien wat een 13-daagse reis naar Japan kostte (voor 2 personen).

Wat kost backpacken in Japan?

Japan heeft het imago een erg dure vakantiebestemming te zijn en dat is enerzijds best begrijpelijk, anderzijds blijkt dat vooroordeel helemaal niet zo waar te zijn.
Voor een reis door Japan heb je zeker een groter budget nodig dan voor veel andere landen in Azie. Met het budget voor de Filipijnen, of je budget voor 4 dagen Beijing ga je het in Japan zéker niet redden, maar Japan is absoluut geen onbetaalbare bestemming.
Heel lang gingen we niet naar Japan omdat de vliegtickets duur waren én omdat we verwachtten dat we gemiddeld zo’n €100,- per persoon, per dag uit zouden gaan geven en eerder hadden we dat geld niet. De vliegtickets waren op een goede dag goedkoop en we besloten niet langer te wachten en gewoon te gaan.

In deze blogpost geef ik antwoord op de vraag ‘Wat kost backpacken in Japan?’ en laat ik je zien dat een reis naar Japan helemaal niet zo duur hoeft te zijn en goedkoper is dan sommige Europese bestemmingen (exclusief vliegtickets).

Uitgaven in verschillende categorieën

Op reis houd ik, zoals gezegd, altijd onze uitgaven bij. De uitgaven zijn verdeeld over de volgende 5 categorieën.

Accommodatie: de kosten van een bed in een dorm, hotel, homestay of een andere vorm. We kiezen meestal voor een double room in een hostel. Soms met gedeelde douche, soms privé.
Eten & drinken: van ontbijt tot lunch en van tussendoortje tot diner. Alles wat we eten & drinken wordt opgeschreven, dus ook de flesjes water en de snacks voor de lekkere trek.
Vervoer: wanneer je backpackt reis je nogal wat af. Bus, taxi, trein of boot; elk ritje komt in de boeken terecht. Binnenlandse vluchten vallen hier wel onder, de overige niet (vooral omdat wij vanuit Beijing vliegen en het totaalplaatje met een vlucht naar de bestemming dan niet meer representatief is).
Uitstapjes: op reis willen bezoeken we natuurlijk wel eens een museum en doen we een trekking of iets anders cultureels. Onder uitstapjes vallen alle entreegelden en tours.
Overigen: het visum, dat ene leuke souvenirtje dat ik niet kon laten liggen, de vuile was die gedaan moest worden of die paar centen die ik aan de toiletjuffrouw gaf. Onder overigen vallen alle andere kosten.
Accommodatie

In Japan sliepen we in veel verschillende soorten accommodaties. Zo overnachtten we in dorm rooms in hotels, sliepen we twee keer in een AirBNB en boekten we een aantal keer een privékamer.
Slapen in Japan is over het algemenen niet goedkoop. Onze goedkoopste overnachting kostte ¥5300 (€39,06) en de duurste was maar liefst ¥11880 (€87,54). Dat was in een ryokan, en had een traditionele overnachting moeten zijn, maar dat viel behoorlijk tegen. Daarover meer in de blog die ik over onze overnachtingen in Japan ga schrijven.
Hoewel AirBNB erg populair is in Japan sliepen we er maar twee keer. Voor ons was het de eerste keer en omdat vooral Miguel wat huiverig was (wát, slapen bij vreemden huis?!) boekten we maar twee accommodaties. Het is echter een prima alternatief voor een hostel en soms zelfs een goedkopere optie. De AirBNB’s die wij boekten kosten tussen de ¥6800 en ¥7500 (€50,11-€55,27).

Uiteindelijk gaven we voor 14 nachten ¥101957 uit, wat neerkomt op een gemiddelde van ¥7283 (€53,36) per nacht voor 2 personen (€26,68 p/p/n)

wat kost backpacken in japan

Foto’s van een aantal hostels waar we verbleven.

Eten & drinken

Het eten in Japan is geweldig en daardoor is het land een geweldige bestemming voor iedereen die van lekker eten houdt. Japan heeft maaltijden te bieden voor elk budget, groot of klein en dat is echt ideaal. In de hostels waar ik verbleef zag veel reizigers di maaltijden bij de 7Eleven haalden, simpelweg omdat die maaltijden vrij goedkoop waren. Zelf haalden we ons ontbijt vaak daar, in de vorm van een broodjes en een koffie.
Lunch en diner kun je zo duur maken als je zelf wilt en daar waren wij hartstikke blij mee. Soms haalden we sushi bij een take-out of bij een grotere supermarkt (echt prima kwaliteit!), soms zochten we een restaurant op en genoten we van een kom heerlijke ramen. Dat deden we eigenlijk voor zowel lunch als diner.
In Osaka, waar we in een AirBNB zaten, kochten we een paar keer onze maaltijden bij de supermarkt om de hoek. Ook daar was alles vers én lekker!

Fles water (1,5L): ¥100
Grote kom ramen noedels: ¥500 – ¥800
Sushi: van ¥600 – ¥2500 en hoger

We hielden deze reis alle maaltijden apart bij in ons excelbestand, zodat we nóg beter zich hadden op onze uitgaven en zodat we de kosten van de maaltijden een beetje konden spreiden. Dat betekent dat we bij een wat duurdere lunch ‘s avonds probeerden een wat goedkopere maaltijd te eten en andersom.
Gemiddeld gaven we per dag het volgende uit aan maaltijden & snacks.

Ontbijt:¥859
Lunch: ¥1576
Diner: ¥1700
Water & Snacks: ¥624

Dit komt neer op een totaal van ¥4759 per dag, voor 2 personen. Omgerekend is dat €17,43 per persoon, per dag.

wat kost backpacken in japan

Een aantal van de heerlijke gerechten die ik in Japan at. Het eten is er god-de-lijk lekker!

Vervoer

En dan nu (in verhouding) de grootste kostenpost van onze reis door Japan. Het is haast onvermijdelijk, maar waar: het grootste deel van je budget zal naar vervoer gaan. Wanneer je gaat backpacken in Japan kom je er bijna niet onderuit om de JR Pass te kopen. Dit is een pas die je alleen buiten Japan kunt kopen en waarmee je ‘gratis’ met de JR treinen kunt reizen. Het is natuurlijk niet gratis, want je koopt de pas vooraf, maar ter plekke hoef je geen losse tickets meer te kopen. Wanneer je veel verschillende steden binnen Japan aandoet, dan loont het al snel om de pas aan te schaffen. Je kunt de pas voor 1, 2, of 3 weken kopen.
Wij kochten een pas voor 2 weken en betaalden daar €672,00 voor. Een enorm bedrag, maar we zouden nog veel meer kwijt geweest zijn als we losse tickets hadden moeten kopen.

wat kost backpacken in japan

Binnenkort een apart artikel met alle details over de JR Pass.

We hebben bijna alleen maar gebruikt gemaakt van treinen waar we ‘gratis’ mee konden reizen. Alleen voor onze treinreis naar Hakone, voor de bussen in Kyoto en op de laatste dag moesten we losse kaartjes kopen. Uiteindelijk gaven we in totaal ¥104304 aan vervoer uit. Dat komt neer op een gemiddelde van ¥3477 (€25,47 per persoon, per dag).

Uitstapjes

Zo duur als accommodatie en vervoer in Japan zijn, zo goedkoop zijn over het algemeen de entreegelden voor musea, shinto shrines en andere bezienswaardigheden. Tijdens onze twee weken in Japan is er niets dat we niet gedaan hebben omdat we het te duur vonden.
We bezochten onder andere het Magna Museum, gingen met de boot over het Ashi Meer in Hakone en huurden fietsen in Kyoto. In totaal gaven we in 14 dagen ¥9300 uit. Dat komt neer op een gemiddelde van ¥310 (€2,28) per persoon, per dag.

wat kost bacpacken in japan

Overigen

De laatste categorie is overigen en hier gaven we in totaal ¥5537 aan uit. Gemiddeld is dat ¥184,5 (€1,36) per persoon, per dag. We deden een keer een was, moesten een wereldstekker kopen en lieten onze tassen van A naar B brengen zodat we er niet een hele dag mee hoefden rond te lopen.

Gemiddelden

In totaal gaven we voor 2 weken backpacken ¥288388 uit voor twee personen. Dit is exclusief de vliegtickets naar Tokio en exclusief reisverzekering, maar inclusief alle andere uitgaven. Omgerekend komt het neer op €141,51 per dag voor ons beiden en €70,75 per persoon, per dag.

Conclusie ‘Wat kost backpacken in Japan?’

Zoals je hebt kunnen lezen dachten wij een stuk meer aan onze vakantie naar Japan kwijt te zijn. Een leuke meevaller dus! De reis was bijna €30,00 per persoon, per dag goedkoper dan we van tevoren hadden gebudgetteerd. Dat is nogal wat! Ja, we hebben op onze uitgaven gelet, maar we hebben alles gedaan en gegeten wat we wilden.

Japan is absoluut geen low budget bestemming zoals bijvoorbeeld Thailand of Laos, maar het is zeker niet zo duur als veel mensen denken. Sterker nog; je ben meer kwijt voor een stedentrip naar Londen of 3 weken in Argentinië.

Had je gedacht dat je in Japan met een budget van €70,00 per dag zou kunnen rondkomen of had je een hoger bedrag verwacht?

Heb je plannen om naar Japan te gaan? Dan kunnen deze links je misschien helpen bij het plannen van je reis.
Vliegen naar Japan

Hotels in Japan

Reizen door Japan

wat kost backpacken in japan

Dit artikel bevat affiliatelinks.
Lees voor meer info mijn disclaimer.

You Might Also Like

34 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Kirsten | Travelaar.nl
  9 September, 2015 at 7:48 AM

  Daar is ie dan 🙂 Leuk en overzichtelijk gedaan! De meeste kosten zijn wel een beetje zoals ik had verwacht. Hopelijk lukt het me ooit om die kant op te gaan. Lijkt me geweldig!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   10 September, 2015 at 10:33 AM

   Dank je Kirsten!
   Misschien tijdens je volgende, lange, reis naar Azië?

 • Yvonne
  Reply
  Els Hengstmengel
  9 September, 2015 at 9:18 AM

  Wij hadden ook gedacht dat Japan ontzettend duur was, maar werden aangenaam verrast. We backpackten niet maar sliepen in businesshotels. Kleine kamers maar opvallend compleet. We hadden eenmaal een hotel met ontbijt en dat was ook een leuke ervaring, verder ontbeten we bij een metrostation of zo. Overal zijn wel gelegenheden te vinden. Als je eten in Japan vergelijkt met Nederland, is Nederland beslist duurder. Maar je moet wel een beetje goed uitkijken, je belandt a ders in een superdure tent. De JRpas hebben we echt tenvolle uitgebuit en vooral het rustige en comfortabele reizen vonden we super. Leuk om nu ook de ervaringen van jou te lezen. Groet, KnutzEls

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   10 September, 2015 at 10:34 AM

   Bedankt Els voor je uitgebreide reactie!
   Nederland is zeker duurder als het om eten gaan. Nou ken ik de prijzen niet heel goed, maar ik weet wel dat je voor wat wij in Japan betaalden niet zo veel eten zou krijgen in Nederland.

 • Yvonne
  Reply
  Edith | [travel.create.repeat]
  9 September, 2015 at 3:07 PM

  Oooh wat hou ik van dit soort kostenposten 🙂 De kosten voor Japan vallen me mee! Als ik me bedenk dat ik in Brazilië backpackte-on-a-budget voor €65 per dag, scheelt dat dus bijna niks.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   10 September, 2015 at 10:37 AM

   Jij ook? Ik vind ze ook altijd interessant om te lezen. Soms ben ik wel een beetje huiverig om al mijn financiën op tafel te gooien, maar het helpt anderen, dus daar doe ik het dan voor 🙂
   €5,00 is echt heel weinig, zeker wanneer je echt low budget hebt gereisd in Brazilië. Ik denk dat je in Japan daar nog wel onder zou kunnen komen als je zuiniger bent dan dat wij waren.

 • Yvonne
  Reply
  Sabine
  9 September, 2015 at 5:43 PM

  Ik had zeker een hoger bedrag verwacht! Leuk overzicht gemaakt zo, heel handig 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Sandra
  9 September, 2015 at 8:33 PM

  Leuk om te lezen Yvon en het valt mij ook alleszins mee. Het is vergelijkbaar met een reis naar Amerika, dat is ongeveer hetzelfde qua dagbudget. De oostkust is iets duurder dan de westkust, maar gemiddeld kom je hier wel op uit denk ik.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   10 September, 2015 at 10:38 AM

   Van Amerika had ik dan weer een hoger bedrag verwacht…
   Je volgende reis wordt dus Japan? 😉

 • Yvonne
  Reply
  Mirjam
  10 September, 2015 at 4:48 PM

  Leuk om te lezen, ben nog nooit in Azie geweest maar Japan trekt me op de een of andere manier toch het meeste. Wat een prachtige boot trouwens.

 • Yvonne
  Reply
  Chris W. - Chris Travel Blog
  11 September, 2015 at 10:23 AM

  Wow das wel goedkoop ja. En, die fotos van die hostels zien er best nog wel nice uit! Ik moet eerlijk toegeven dat ik nooit gebackpacked heb en altijd het idee van hostels dat het een zooi is 🙂

  Japan…….. na China toch ook wel mijn favoriet. Vooral het eten!!

 • Yvonne
  Reply
  Marcella
  11 September, 2015 at 1:54 PM

  Erg leuk om te lezen Yvon, heel inzichtelijk! En ik hou van dit soort blogs waar eerlijk álle kosten worden meegerekend. Onze reizen zijn wat duurder, wij komen nooit op dit gemiddelde uit. Dat heeft voornamelijk te maken met de accommodaties, omdat we liever privékamers hebben. Maar op eten kan je prima besparen, door slim om te gaan met je budget!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   12 September, 2015 at 3:53 AM

   Accommodatie kan inderdaad écht een verschil maken! We hebben in Japan trouwens maar op 2 plekken (zo’n 6 nachten) in en dorm geslapen, de rest was allemaal privékamer.

 • Yvonne
  Reply
  Philippine
  14 September, 2015 at 4:34 AM

  Zo leuk om te lezen. Japan staat hoog op mijn bucketlist voor 2016!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   14 September, 2015 at 4:17 PM

   Doen!! Het is niet zo heel ver van Shanghai. Zou trouwens niet gaan tijdens een Chinese vakantie, want dan zul je het idee hebben dat je nog in China bent 😉

 • Yvonne
  Reply
  Ester
  15 September, 2015 at 4:23 PM

  Leuk om te lezen Yvonne! Ik vond Japan ook enorm meevallen qua kosten. Vooral het eten.

  En wat ben je nauwkeurig, dat je alles precies bij kan houden. Ik probeer tijdens het reizen op te passen, en denk natuurlijk wel goed na over wat ik uitgeef, maar ik moet bekennen dat ik pas achteraf uitreken hoeveel ik heb uitgegeven nadat ik mijn bankrekening heb bekeken 😉

 • Yvonne
  Reply
  Yvonne
  16 September, 2015 at 10:11 PM

  Dat had ik inderdaad duurder verwacht en eigenlijk hakt alleen het vervoer er enorm in. Ben benieuwd of het huren van een auto daar tegenop kan?!

 • Yvonne
  Reply
  Jessica
  16 September, 2015 at 10:51 PM

  Overzichtelijk en handig artikel! Ken je de app Trabeepocket? Daar kun je alles heel handig en gemakkelijk per dag invullen. Bovendien kun je een budget instellen en zien hoeveel je nog te besteden hebt. Ook met categorieen vervoer, slapen, eten & drinken, sightseeing, shopping en overigen. Ik heb de betaalde app omdat je daar meer mee kan, was iets van 70 cent en ben er tot nu toe mega tevreden over!

 • Yvonne
  Reply
  Daphne | LiveTheLifeYouLove
  3 October, 2015 at 5:47 PM

  Oh nu wil ik helemaal! Vriendlief vind dit vast ook wel goed voor volgend jaar 😉

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   4 October, 2015 at 3:45 PM

   Ik help het je hopen!!
   Deze zijn kosten zijn wel exlusief vliegticket he? Maar als je daar een beetje goed voor shopt hoeft dat ook niet zo duur te zijn.

 • Yvonne
  Reply
  Monique
  4 February, 2016 at 9:18 AM

  Hela, Yvonne,
  wat een leuk verhaal. Om de kostenpost vervoer te kunnen inschatten is het handig als je de plaatsen die je hebt bezocht ergens vermeldt. Nu weet ik niet goed of je naar allerlei uithoeken kunt van jouw budget, of dat je een paar rechte lijnen hebt gereisd. wil je wat details over de plaatsen / kilometers toevoegen?
  groet Monique

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   4 February, 2016 at 9:24 AM

   Hoi Monique,

   Bedankt voor je reactie en je tip. Ik zal het binnenkort even aanpassen.
   Misschien heb je hem al gezien, maar ik er staat ook een artikel specifiek over de JR Pass online, met daarin de exacte route; https://goyvon.com/hoe-werkt-de-japan-rail-pass/
   De route was als volgt; Tokio – Hakone – Kyoto – Nara – Osaka – Tokio. We deden alles met de JR Pass en hebben amper losse kaartjes gekocht. Geen gekke uithoeken dus 🙂

   • Yvonne
    Reply
    RaymondC
    25 February, 2016 at 8:36 AM

    Waarom ben je niet naar Tokyo gevlogen en terug vanuit Osaka Kansai Aiport? Dan had je de railpass niet nodig gehad. Ik neem aan dat er ook rechtstreekse vluchten zijn vanuit Osaka Kansai Airport naar Beijing. Er zijn in ieder geval rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar Osaka Kansai Aiprort.

    • Yvonne
     Reply
     Yvonne
     26 February, 2016 at 12:56 AM

     Hoi Raymond,
     Dat is een heel goede vraag 🙂 Meestal zijn twee enkeltjes duurder dan een retourtje. In dit geval zou het waarschijnlijk ongeveer gelijk zijn geweest als we de JR Pass niet hadden hoeven kopen.
     Eerlijk gezegd heb ik over die optie niet nagedacht… Niet slim, wel een goede tip voor de volgende reis. Bedankt!

     • Yvonne
      RaymondC
      26 February, 2016 at 5:59 AM

      Ik heb het nagekeken en er zijn aardig wat vliegmaatschappijen die vanuit Beijing zowel naar Tokyo en Osaka vliegen. Als je bij dezelfde maatschappij boekt dan is een driehoeksvlucht meestal maar iets duurder dan een gewoon retourtje.

 • Yvonne
  Reply
  DE
  22 February, 2016 at 3:21 PM

  Hoi Yvonne,

  Allereerst onwijs veel “kudo’s” voor je reisverslag! Heel tof en heel informatie. Maar……. Mijn mond viel open van verbazing dat jullie reis van 2 weken afgerond zo’n 300.000 Yen heeft gekost. Omgerekend naar Euros is dat ongeveer €2.500,- voor 2!! personen. In mijn ogen vind ik dit onwijs goedkoop, aangezien ik zelf er altijd vanuit was gegaan dat je wel minimaal €3.000,- p.p.!! kwijt zou zijn aan zo’n reis.

  Dit zou voor mij wel eens kunnen betekenen dat ik binnenkort, maar eens tickets moet gaan boeken! Nogmaals onwijs bedankt voor dit kostenplaatje en je reisverslag!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   24 February, 2016 at 2:54 PM

   Dank je DE voor je reactie. Fijn ook dat je wat aan mijn artikel hebt gehad. Helemaal leuk zou het zijn als je uiteindelijk echt gaat! 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Romy
  22 June, 2016 at 2:05 PM

  Hallo Yvon,

  wat fijn, zo’n duidelijk verhaal!
  Ik was nog wel benieuwd naar de prijs van je vliegtickets, omdat wij van Tokyo een retour Beijing willen doen. Hoor het graag 🙂

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   27 June, 2016 at 3:38 PM

   De tickets waren best prijzig. Kan het me niet precies herinneren, maar ik denk zo’n €250-€350.

 • Yvonne
  Reply
  bestuursancho
  26 December, 2016 at 9:32 PM

  Leuk om te lezen! Mijn dochter doet in 2019 eindexamen en als ze dat haalt gaan we samen 2 weken naar Japan. Kan ik me tenminste goed voorbereiden :-).

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   27 December, 2016 at 10:23 AM

   Wat een prachtig cadeau voor haar!

 • Yvonne
  Reply
  San ter Huurne
  14 January, 2017 at 10:42 AM

  Zoals veel anderen al zeiden: leuk en informatief!
  Wel heb ik een vraag over kamperen: kan dat gemakkelijk? en hoe is het om met de fiets door Japan te reizen?
  Wij willen komende zomer met de fiets naar Japan om daar dan rond te fietsen en te kamperen.
  Weet jij ook iets over wat een “open jaw” vliegticket heet? (op het ene vliegveld landen en het andere vertrekken?) Ik vrees dat ik je overvraag en bij een reisorganisatie zou moeten zijn maar ik kan nog niet bedenken welke…
  Alvast dank voor de moeite

  • Yvonne
   Reply
   RaymondC
   14 January, 2017 at 11:59 AM

   Voor een open jaw vlucht…ga naar Vliegtickets.nl
   en kies voor ‘meerdere bestemmingen’, het wijst zich vanzelf. Je kan ook naar de sites van bijvoorbeeld KLM of Finnair gaan.

   Docu over fietsen in Japan: https://www.youtube.com/watch?v=0qAZ1yhS2Yk

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   15 January, 2017 at 1:47 PM

   Hoi San,

   Helaas weet ik niet hoe het is om te kamperen in Japan, dat heb ik zelf niet gedaan. Wel een bijzonder plan hoor, kamperen en fietsen in Japan!

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares