whatsapp geblokkeerd in china

Hoe zit het nou? Is WhatsApp geblokkeerd in China of niet?

Sinds enige tijd is dit een vraag die ik veel voorbij zie komen in mijn mailbox en in Facebookgroepen die specifiek over China gaan. Hoe zit het nou, is Whatsapp geblokkeerd in China of niet? Bevindt Whatsapp zich inmiddels ook achter de Chinese Firewall of valt het allemaal wel mee? In deze blog probeer ik het je uit te leggen.

Is WhatsApp geblokkeerd in China of niet?

Sinds een paar maanden vragen veel mensen zich af of ze tijdens hun reis naar China nog wel gebruik kunnen maken van WhatsApp zonder een VPN of dat ze voor het gebruik van deze APP toch echt een Virtual Private Network nodig hebben. Het is allemaal vrij onduidelijk en vaag, althans zo ervaar ik het, maar ik zal proberen uit te leggen hoe het zit.Overname WhatsApp door Facebook

Sinds begin 2014 is WhatsApp in bezit van Facebook. Op dat moment had dat nog helemaal geen effect op het gebruik van WhatsApp in China. Zelf kon ik het zonder moeite gebruiken om contact met familie en vrienden in Nederland te onderhouden. Dat is overigens de enige reden dat ik WhatsApp nog altijd op mijn telefoon geinstalleerd heb; ik gebruik veel liever WeChat, maar dat is in het westen nog vrij onbekend.

Verlaten van IBM

In juni van dit jaar werd bekend dat Facebook van plan was om WhatsApp van de IBM servers over te zetten op de eigen servers. Logisch, want het laten staan van WhatsApp op de IBM servers kostte Facebook enkele miljoenen per maand. Een overstap naar de eigen servers was dus een logische keuze, voornamelijk omdat het erg veel geld zou gaan schelen.

Help! WhatsApp doet het niet in China!

Het is algemeen bekend dat China al jaren tal van websites blokkeert, met name social media moeten het ontgelden. Ik herinner me dat Instagram het eerst altijd gewoon deed, maar na de onlusten in Hong Kong een paar jaar geleden werd ook Instagram geblokkeerd. China blokkeert sites om bepaalde informatie het land buiten te houden, maar ook om de eigen bedrijven groot te maken en houden. China kent namelijk haar eigen versies van Facebook, YouTube en Twitter.

Dan wel, dan weer niet

Persoonlijk kan ik er geen pijl op trekken of WhatsApp wel of niet werkt. Soms krijg ik plots een hele rits berichten binnen wanneer ik thuis ben (heb momenteel geen VPN op mijn mobiel), soms geeft lees ik het bericht ‘You may have new messages’ en wanneer ik op mijn werk ben (waar we een ingebouwde VPN in de wifi hebben) krijg ik soms een hele lading berichten binnen van meerdere dagen geleden. Er lijkt dus geen logica in te zitten.

WhatsApp in China gebruiken

Hoewel het bij mij dus onduidelijk is wanneer WhatsApp wel werkt en wanneer niet kun jij je kansen dat het boor jou wel werkt vergroten. Dat doe je heel simpel door voor je reis naar China een VPN te downloaden. Hiermee heb je in China toegang tot alle geblokkeerde sites. Zelf gebruik ik ExpressVPN en die werkt prima.

Lees meer over ExpressVPN

Lees meer over de Great Firewall of China

Gelukkig is er WeChat!

Dat WhatsApp soms niet werkt is niet zo’n heel grote ramp voor mij. Ik gebruik het maar weinig hier. De app die ik het meest gebruik is WeChat. Als die het niet meer zou doen….

Dit artikel bevat een affiliatelink.
Koop je iets via deze link dan krijg ik een kleine commissie.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

8 thoughts on “Hoe zit het nou? Is WhatsApp geblokkeerd in China of niet?”

  1. werkt ExpressVPN echt prima in China? ik ga ook binnen kort naar China en wil ik niet voor niks betalen

    1. Ja. ExpressVPN werkt echt goed hier. Ik zou dat niet zeggen als het niet zo was. Ik gebruik het nu een paar jaar en post regelmatig op YouTube, Instagram en facebook.

  2. Ik krijg het niet voor elkaar om wechat te gebruiken hier in Nederland. Mijn man is voor 2 weken in China en stuurde mij dat jij wechat heeft gedownload en ben al de hele dag bezig met aanmelden, helaas zonder succes. Elke keer weer een error.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares