world expo shanghai

Stroopwafels eten bij de World Expo Shanghai

Van 1 mei tot en met 31 oktober kwamen mensen vanuit de hele wereld naar Shanghai, China toe om de World Expo Shanghai te bezoeken. Deze editie van de World Expo was een extra grote variant sinds de eerste in 1992. Het thema was “Better City – Better Life” en symboliseert Shanghai haar nieuwe status in de 21e eeuw als de ‘next great world city. Ik bezochte de World Expo Shanghai!

World Expo Shanghai

world expo shanghai

Het logo van de Shanghai Expo bevat het, aangepaste, Chinese karakter 世 (‘wereld’, Chinees “shì”) en staat voor 3 mensen die samen het jaartal 2010 vasthouden. Nog nooit eerder nam er zo’n groot aantal landen deel aan de Expo. Daarbij was het ook de meest dure Expo in de geschiedenis. De Shanghai Expo was niet alleen de meest dure, het was ook de grootste in de geschiedenis met een oppervlakkte van 5.28km² (wikipedia).

To go or not to go?

Een besluit nemen was moeilijk. Moest ik wel naar de World  Shanghai Expo gaan of niet? Sinds ik in China ben, ben ik er over aan het nadenken en twijfel ik. Ik hoorde zulke diverse berichten van mensen dat ik het echt niet wist. Uiteindelijk besloot ik toch te gaan; ik had weinig te verliezen en wie wist of ik ooit wel weer de kans zou krijgen.

World Expo Shanghai

De World Expo Shanghai

Wat een succes was mijn bezoek aan de Expo! Ik bezocht de Expo op een maandag waardoor het een stuk minder druk was dan dat het in het weekend zou zijn. Ik heb veel paviljoenen kunnen bezoeken; een hoop van de Europese, veel Zuid-Amerikaanse, een paar Aziatische en natuurlijk het Nederlandse. Het Nederlandse paviljoen zag er echt wel mooi uit. En nee, dat was niet alleen vanwege de Nederlandse frietjes (inclusief pindasaus en mosterd) en ‘stroopwafels’.

Aan het eind van de dag had ik het gevoel dat ik nog niet genoeg gezien had, dus ik was er serieus over aan het nadenken om de volgende dat terug te gaan. Uiteindelijk heb ik dat niet gedaan. Ik ben Shanghai ingegaan en heb ‘het Nieuwe China’ gezien. Een grote, moderne stad, zo anders dan het veel kleinere Shaoxing.

Typisch Yvonne; trein gemist

Wat me in Nanjing overkwam gebeurde me nu ook. Ik miste bijna mijn trein!! Anderhalf uur voor vertrek verliet ik mijn hostel om met de metro naar het station te gaan, denkend dat dit me genoeg tijd zou geven. Ik had genoeg tijd, maar echt maar nét! Het incheckpoortje was al gesloten en de conducteur blies al op zijn fluitje ten teken dat de trein ging vertrekken. Ik zette een eindsprint in en sprong op het laatste moment aan boord.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares