yungang grotten

De Imposante Yungang Grotten in Datong

De stad Datong (大同) in de provincie Shanxi was de eerste bestemming van mijn grote China-reis. De Yungang Grotten zouden we als eerste gaan bezoeken. Samen met Miguel had ik besloten om in een kleine 4 weken een deel van China door te reizen. Best dapper wanneer je weet dat we elkaar op dat moment pas 3 maanden kenden en we tijdens het Chinees Nieuwjaar zouden gaan reizen.

Treinkaartjes-challenge

Dat reis en het bemachtigen van een treinkaartje is een uitdaging op zich. Het kan in China op een gewone dag al moeilijk zijn een treinkaartje te kopen, dus je kunt er vanuit gaan dat het in de dagen voor het Chinees Nieuwjaar helemaal moeilijk is om aan dat ene specifieke kaartje te komen. Dat niets zonder problemen gaat blijkt wanneer ik op het station sta en een kaartje probeer te kopen. Gewapend met een papiertje met daarop de dagen, tijdens en nummers van mogelijke treinen en een kaart van China met daarop de bestemming (in het Chinees) waar ik heen wil probeer ik een treinkaartje te kopen.
Het kost me wat moeite en ik kruip bijna het loket binnen om te kunnen zien over welke trein de vrouw met wie ik zaken doe het heeft, maar na een uur (inclusief wachttijd) heb ik dan een treinkaartje in mijn handen. In 30 uur zal ik van Shaoxing naar Datong reizen! 

Yungang Grotten

Yungang Grotten in Datong

Na een enorme lange reis komen we ‘s avonds aan in Datong. We stappen uit, zoeken hotel op en duiken het bed in. De lange treinreis heeft ons vermoeid en de volgende dag willen we de grotten gaan bezoeken, dan willen we fit zijn.

Yungang Grotten in datong

Het Chinese Nieuwjaar blijkt de perfecte tijd te zijn om bezienswaardigheden te bezoeken. De Chinezen zijn nagenoeg allemaal op familiebezoek en daardoor hebben we de Yungang grotten in Datong bijna voor onszelf. Heerlijk om eens op ons gemak rond te lopen en niet omver gelopen te worden door andere toeristen.

De ‘Yungang Grotten‘ zijn een verzameling boeddhistische grotten die in een zandstenen rots zijn gevormd. Ze zijn 400 jaar voor Christus gebouwd en zijn de grootste van de 3 belangrijkste boeddhistische grotten in China (update: lees hier over mijn bezoek aan de Longmen Grotten in Luoyang).
Yungang Grotten

Yungang Grotten

Het is fantastisch om al die verschillende Boeddha’s te zien. Sommige zijn met hun 17 meter enorm hoog, andere zijn niet groter dan een vierkante decimeter, maar met dezelfde precisie gevormd. Het aantal is enorm: er blijken er meer dan 51.000 te zijn.

De beelden zijn goed onderhouden, sommige hebben nog hun goudlaag, andere lijken met een soort terracottakleurige verf bewerkt te zijn.

Yungang Grotten in datong

Yungang Grotten

In totaal werkten zo’n 40.000 mensen aan het maken van de beelden, dat zijn er nogal wat!

Yungang Grotten in datong

Onder de indruk van dit immense bouwwerk verlaat ik de grotten weer en reis ik met de stadsbus terug naar Datong waar ik nog een dag blijf om daarna door te reizen naar Pingyao.

Bekijk de vlog

Een aantal jaren later bezocht ik de Yungang Grotten nogmaals. Dat bezoek filmde ik toen.

Een foto van mij bij de grotten zien? Die vind je hier

yungang grotten

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares