zeilen in zadar

Een dag vol met zon, water en zwemmen; een dag zeilen in Zadar

Wat is er nou fijner dan op een mooie, zomerse dag op of aan het water te zijn? Maar weinig volgens mij. Ik vind het heerlijk om naar een meertje of naar het strand te gaan, maar een tijd geleden kwam ik er achter dat zeilen ook heel leuk is! Dat ontdekte ik toen ik een dag ging zeilen in Zadar.

Zeilen in Kroatië

Kroatië heeft een geweldig prachtige kustlijn met honderden eilandjes en prachtig helder water. Ben je op vakantie in Kroatië, dan moet je eigenlijk een dag zeilen, anders is je vakantie niet compleet. Er zijn genoeg plekken waar je op een boot kunt stappen, maar ik besloot om een dag te gaan zeilen in Zadar. Nou ja, eigenlijk meer rondom, want zeilen ín de stad kan natuurlijk niet.

zeilen in zadar

Zeilen in Zadar

Voor vertrek naar Kroatië plan ik uiteraard al een deel van de reis. Vaak vind ik het belangrijk om een reis uitgebreid te plannen zodat ik er het meeste uit kan halen. Zo deed ik dat ook voor mijn vakantie naar Kroatië; ik legde vaste welke plekken ik wilde gaan zien en had een redelijk beeld van wat ik wilde gaan doen. Tijdens het voorbereiden van de reis kwam ik verhalen tegen over hoe mooi het is om in Kroatië te zeilen en het land een beetje vanaf het water te leren kennen. Nou wilde ik écht geen cruise doen, maar een dagje op een zeilboot leek me wel heel leuk.

zeilen in zadar

Day Sailing Zadar

Wanneer je zelf kunt zeilen en een (internationaal) vaarbrevet hebt zou je zelf een zeilboot kunnen huren en een dag of twee kunnen gaan zeilen in Kroatië. Helaas heb ik geen vaarbrevet en dus was ik afhankelijk van iemand die kon zeilen én een boot had. In een land zoals Kroatië is dat helemaal geen probleem; er zijn genoeg bedrijven die zeiltochten aanbieden.

Na een kleine zoektocht online kwam ik uit bij Day Sailing Zadar. Ze bieden verschillende zeiltochten aan die een hele dag duren. Ik koos voor de dagtocht waarbij je van 10 uur in de ochtend tot ongeveer 5 uur in de middag op het water bent. Je gaat met een kleine groep het water op (wij waren met ons vijven), krijgt water, fruit, snacks en gaat rond het middaguur voor anker om in een baai te zwemmen.

Prachtig blauw water

zeilen in zadar

We zeilen met de eigenaar van het bedrijf en een vriend van hem met zijn zoontje over het heldere blauwe water. Het is echt een prachtige dag, de lucht is zo blauw dat het water en de lucht bijna naadloos in elkaar overlopen. Het is heerlijk om op de boeg van de boot te hangen, in de zon genietend van het mooie uitzicht. Sommige delen van de boot hebben een soort dakje, wat erg fijn is, want de zon brandt flink. Het is erg warm en de schaduw van het afdakje brengt een klein beetje verkoeling.

Ongeveer halverwege de dag ga je voor anker en is het tijd om te zwemmen! Zwemmen in het heldere en koele water is heerlijk verfrissend na uren in de zon, op de boeg gelegen te hebben. We zagen wat kleine vissen zwemmen en genoten van de rust (we waren de enige boot) en de mooie omgeving.
Na een tijdje gezwommen te hebben was het tijd om weer terug op de boot te gaan en verder te zeilen. Hoewel het vooral relaxed was, had ik ook een paar keer de kans om wat te helpen met het zeilen. Er stond weinig wind, dus er hoefde niet veel gedaan te worden, maar het was leuk om aan het roer te staan en te helpen bij het overstag gaan.

Terug naar Zadar

Wanneer we aan het eind van de dag weer terug in de haven zijn loop ik flink gebruind (nog net niet rood) met wat zeebenen aan land. Zo’n dag op het water merk ik écht wel!
Terug bij het kantoor levert de schipper wat spullen af waarna we naar de auto lopen. We hebben geen vervoer en omdat de haven buiten Zadar ligt én het lastig (zo goed als niet) met het openbaar vervoer te bereiken is, worden we terug naar het centrum van Zadar gebracht (we werden ook opgehaald), echt heel aardig!

Kosten en tips voor zeilen in Zadar

Een dagje zeilen met Day Sailing Zadar kost €75,- per persoon. Dit is niet heel goedkoop, maar wij kregen het als een cadeau van familieleden.
Er zijn goedkopere tours die ook een hele dag duren. Je kunt bijvoorbeeld 9 uur zeilen vanaf €59,-. Je vaart dan van Zadar naar Kornati. Bekijk meer zeiltochten rondom Zadar.

Tips

  • Neem voldoende zonnebrand mee
  • Breng water mee als dat niet bij het zeilen inbegrepen zit
  • Neem lunch en snacks mee als dat nodig is
  • Zorg voor een extra shirt en handdoek

Lees meer over Zadar en Kroatië

Dit artikel bevat affiliatelinks.
Wanneer jij één van de producten in dit artikel koopt ontvang ik een kleine commissie.
Het kost jou niets extra.

zeilen in zadar

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

One thought on “Een dag vol met zon, water en zwemmen; een dag zeilen in Zadar”

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares