Soms klaag ik wel eens over China, haar cultuur en de gewoonten van de mensen. Vaker niet, vaker vind ik het geweldig om hier te mogen en kunnen wonen & werken. China heeft zoveel te bieden, van geweldige natuur tot overheerlijk eten en heel veel vakanties. Het is kortom een geweldig land!
Denk je er over om naar China te verhuizen? Ik geef je 10 redenen om het daadwerkelijk te doen.
11 redenen waarom China een geweldig land is
1. China is een veilig land
In de 4 jaar dat ik nu in China woon heb ik me nog nooit onveilig gevoeld en er is me ook nog nooit iets overkomen. De keren dat ik me ongemakkelijk voelde doordat ik nageroepen werd zijn op een hand te tellen en het waren nooit Chinezen die dat deden. Hier in Beijing fiets ik gerust midden in de nacht alleen naar huis.
Ook op reis heb ik geen negatieve ervaringen gehad die me onveilig lieten voelen en ik ben nog nooit beroofd. Het ergste wat ik heb gezien was een vechtpartijtje tussen 2 vrouwen die wierookstokjes verkochten en wat geduw en geschop tussen twee mannen waarvan er eentje in de rij had voorgedrongen.
Dat mij nog nooit iets is overkomen betekent niet dat er nooit iets gebeurd. Mijn vader, bijvoorbeeld, werd tijdens zijn eerste bezoek aan China bijna van zijn portemonnee bestolen. Zakkenrollers zijn er dus zeker wel.
2. De mensen
Chinezen zijn over het algemeen erg aardig en behulpzaam. Ze zullen je altijd proberen te helpen wanneer je de weg kwijt bent, je je Chinese huurcontract niet kunt lezen of wanneer je online iets wil bestellen. Ze nemen je mee op pad, nodigen je uit bij hun thuis en zijn gastvrij.
Op reis word je het merendeel van de tijd begroet met een vriendelijk ‘Hello?’ en iedereen wil wel een gesprekje met je voeren.
3. Het is er goedkoop
De kosten van het levensonderhoud hier in China zijn behoorlijk goedkoop. Zelfs wanneer je maar €1000,- per maand verdient kun je nog genoeg sparen om op reis te kunnen. Werk je als Engels leerkracht dan betaal je vaak geen huur (omdat de school dit voor je regelt), waardoor de kosten laag blijven. De kosten voor water, gas & elektriciteit zijn praktisch te verwaarlozen en een maaltijd haal je al voor €2,00.
Verdien je een wat meer westers salaris, dan heb je helemaal niets te klagen. Het is uiteraard afhankelijk van je uitgavenpatroon, maar je zou technisch gezien de helft van je salaris kunnen sparen. Om mezelf als voorbeeld te nemen; wij sparen elke maand 1 salaris, het andere gebruiken we voor alle dagelijkse kosten.
4. Veel vakantie om te kunnen reizen
Het geld dat je spaart kun je mooi gebruiken om te reizen. Binnen China of daarbuiten (vanuit China zijn veel andere Aziatische landen erg dichtbij). Zeker wanneer je als leerkracht Engels werkt is de kans groot dat je veel (betaalde) vakanties hebt. Op de school in Shaoxing, maar ook in Shenyang had ik, in een heel schooljaar, in totaal zo’n 3 maanden vakantie. Een maand voor het Chinees Nieuwjaar, een maand tijdens de zomer en verspreid over het jaar nog een maand (denk aan de week in oktober, het Drakenbootfestival of QingMing). Genoeg tijd dus om op reis te gaan en meer van China te zien.
5. De gevarieerde landschappen
Waar in Nederland het landschap vrijwel overal hetzelfde is (vlak met heel veel akkerbouw en hier & daar een weiland met wat koeien of schapen), is het Chinese landschap enorm gevarieerd. Rijstvelden, uitgestrekte graslanden of prachtige bergen. Je kunt het niet bedenken of je vindt het wel in dit immense land. Er zijn zelfs woestijnen!
6. Het eten
Wat zeg je, dacht je dat je Chinees at bij het Chinese restaurant in de stad? Vergeet het maar. Er is niets Chinees aan de afhaalchinees. Het echte, authentieke Chinese eten vind je in China. Pekingeend, noodles, honderden verschillende groente- en vleesgerechten, zoetig, pittig, koud of warm en óntzettend pittig. Je vindt het hier allemaal. Iemand die zegt dat hij het eten in China niet lekker vond geloof ik niet.
7. De taal
Hoewel Chinees niet de gemakkelijkste taal is, is het echt niet onmogelijk om het te leren. Ik heb nu zo’n anderhalf jaar lang twee keer in de week les (en studeerde in Shenyang een half jaar part time Chinees) en heb even geleden mijn HSK 3 gehaald. Niet heel indrukwekkend voor 4 jaar China (ik zou HSK 4 moeten kunnen doen), maar wanneer je bedenkt dat ik thuis eigenlijk geen tijd aan mijn Chinees besteed, is het niet slecht.
Chinees is een van de meest gesproken talen op aarde en het staat hartstikke goed op je CV wanneer je gaat solliciteren. Ik durf te zeggen dat het je kansen op een baan vergroot, afhankelijk van het werkveld waarin je gaat werken.
8. De cultuur
Moet ik deze uitleggen? China heeft een ontzettend lange historie en zoveel te bieden als het om geschiedenis gaat. De meeste mensen weten het een en ander over China vanuit de geschiedenis, maar het zelf zien en horen is toch anders. Er zijn zoveel bijzondere historische plekken te vinden, door het hele land heen. Je raakt niet uitgekeken.
9. De werkgelegenheid en doorgroeimogelijkheden
De Chinese economie behoort tot de grootste van de wereld en dat is te merken als je hier als werknemer naar toe komt. De banen liggen bijna voor het oprapen! Zeker internships zijn er in overvloede en je zult hier altijd wel werk kunnen vinden. Wanneer je niet in het onderwijs werkt heb je redelijke kansen om snel door te groeien binnen een bedrijf. Zeker wanneer je je hier voor langere tijd wilt vestigen. Mensen blijven meestal maar een jaar of 2. Als jij bereid bent langer bij een bedrijf te werken worden de kansen dat je je sneller professioneel kunt ontwikkelen groter. En dat is goed voor wanneer je naar een ander land verhuist.
10. China is afwisselend
Dit geldt voornamelijk voor de grote steden zoals Beijing en Shanghai. Er is in deze steden zoveel te doen dat je je nooit een avond hoeft te vervelen. Heb je een avond geen zin in Chinees? Dan eet je toch gewoon Amerikaans, Japans, Indiaas of Pakistaans? Het kan allemaal en dat is in mijn ogen echt wel een pluspunt.
11. Het is een unieke ervaring
Hoeveel mensen ken jij die in China wonen of gewoond hebben? Wanneer je een tijd in China hebt gewoond zegt dat heel wat over jou als persoon. Je hebt karakter nodig om in dit bijzondere land te kunnen wonen, doorzettingsvermogen om daar te komen waar je wilt zijn, flexibiliteit omdat dingen vaker niet gaan zoals gepland dan wel. Wanneer je in China hebt gewoond zegt dat iets over je persoonlijkheid en dat is vaak positief. Mooi meegenomen dus!
Zou jij in China kunnen wonen?
Je hebt me helemaal overtuigd. Al vind ik mezelf te schijterig, te oud, te gesetteld. Ik bedoel, eh, past niet helemaal in mijn leven nu, hihi. Maar iedereen die de kans heeft: doen! (Ik vraag me af of ik het over tien jaar leuk ga vinden als mijn eigen kinderen dit lezen, maar a la…)
China lijkt me een fantastisch land. De cultuur, de geschiedenis, het landschap, prachtig! Ik hoop in 2015 een rondreis te maken door China.
Helemaal mee eens! En daar gaan we dan, want na mijn 7 maanden vorig jaar in China, vond ook ik het nog niet genoeg! Ik verhuis eind augustus naar Shanghai. Heb daar een baan gevonden. Als ik weer in Beijing ben, dan gaan we zeker weer een keertje eten bij dat heerlijke Restaurant. En bel je? Als je in Shanghai bent?
Oh, echt waar!?! Wat gaaf zeg! Wat voor baan heb je er gevonden? Ben erg benieuwd.
En als ik in Shanghai ben bel ik je zeker!
Bij een groot interieur bedrijf, Kenas Home, ga ik alle visuele communicatie en grafisch ontwerp doen. Heel erg leuk! Ben heel benieuwd!! We gaan elkaar vast nog eens zien…
Ik ken verder niemand die in China woont, wel mensen die op vakantie geweest zijn.
Je hebt er een mooi lijstje van gemaakt! Heel positief allemaal, maar ik blijf toch maar lekker hier denk ik 😉
“Lekker”druk in de trein! EN die mensen in het midden moeten allemaal blijven staan?
Ik denk dat ik het eten wel heerlijk vind trouwens!
Wat een mooi lijstje heb gemaakt van de China. Ik kan mij het goed voorstellen ook al ken ik niemand die ooit in China is geweest, dat het allemaal erg waar is.
Dat van het landschap wist ik helemaal niet… leuk om te weten dat het dus een erg afwisselend landschap is! Maar ondanks je positivisme zie ik ons nog niet zo gauw verhuizen naar China, zit op zich echt niet vast aan Nederland maar ik zou vanwege de taal en de afstand eerder kiezen voor een ander Europees land…
Mooie punten om China te promoten!
Na mijn scheiding 3 jaren terug en eindelijk een baan gevonden in China kan ik een droom verwezenlijken die ik al decennia heb: in China wonen.
Nu is het dan eindelijk zover: over 3 weken vertrek ik definitief naar Xiamen waar ik al 2 maanden ben geweest en een eigen appartement heb. Ook een lieve nieuwe vriendin die ik al jaren kende, uit het oog was verloren, maar nu hebben we elkaar gevonden met een veelbelovende toekomst samen, mijn nieuwe leven kan beginnen.
Maar…
Ook China kent haar minpunten! Ik noem er even een paar op na mijn recente verblijf.
* China is smerig *
Ongetwijfeld in meer of mindere mate. Xiamen staat bekend als een van de meest leefbare steden in China, en toch zijn de straten er gewoon vies, drijven je regelmatig luchtjes in de neus waar je eigenlijk de oorsprong niet van weten wilt, en… veel dingen zijn er kapot of staan op het punt van kapot gaan.
* Chinezen zijn “weinig sociaal” *
Het meest onschuldige voorbeeld: voordringen, altijd en overal waarbij fysiek contact niet wordt geschuwd. In het begin kun je erom lachen, daarna wordt het bloed irritant.
Als een Chinees onderuit gaat verwacht dan niet dat een ander hem of haar zal helpen. Dat heeft overigens ook te maken met aansprakelijkheid voor het lot van de benadeelde, maar vaak is het onverschilligheid. Ook als het kinderen betreft. Familie en vrienden zijn alles, onbekenden niks.
Het gerochel… Ik dacht dat het iets van de oudere generaties was, maar ook de jongere maakt er zich schuldig aan, en in nette restaurants ook nog eens! Vaak zijn het wel de lager geschoolden, zelfs vrouwen. Het lijkt bij ons op kantoor af en toe wel een Pieterburen met alle bijkomende geluiden!
Het slurpen… Ja hoor, ook een mooie jonge dame tijdens een date, geen probleem. Irritatie faktor is licht tot matig.
* China is druk *
Xiamen kent momenteel bijna 4,2 miljoen inwoners, verdeeld over 1700km2. Voor Chinese begrippen niks, maar voor ons Nederlanders is het fors. De bussen zitten er steevast (over)vol, taxi’s zijn moeilijk te krijgen (zeker als het slecht weer is) en files zijn er standaard. Lopen in winkelcentra heeft veel weg van een obstakel parkoers, waar wederom fysiek contact (lees: vol tegen je aanlopen omdat men niet verder kijkt dan de mobiele telefoon) niet geschuwd wordt.
* China is helemaal niet zo vriendelijk *
Veel lokalen zijn niet geïnteresseerd in Westerlingen (en zoveel zijn er niet in Xiamen). In de 2 maanden dat ik er dagelijks heb rondgelopen ben ik welgeteld 1x begroet door vreemden met een hoop gegiechel en pogingen Engels te spreken (hoewel mijn Chinees meer dan voldoende is, haha). Dit op mijn collega’s na, maar dat is niet vergelijkbaar.
Wel denk ik dat dit in kleinere steden of dorpen een ander verhaal zal zijn.
* Werkgelegenheid *
Moeilijk. Heel veel Chinezen zijn hoog opgeleid en pakken alle baantjes aan, ook als deze (ver) onder hun niveau liggen. Tel daarbij op de gebruikelijke werktijden a 12 uren per dag en 7 dagen per week, en je moet toch wel aardig specialistisch onderlegd zijn dan wel een aantoonbare HBO opleiding en stevige ervaring hebben als leraar om er aan de bak te komen!
De concurrentie is moordend, dat zit gewoon in de cultuur gebakken. Kinderen gaan er van jongs af aan 6 dagen naar school en zitten veelal tot laat aan hun huiswerk. Men is er gewend op het tandvlees te lopen, dat is in Nederland een heel ander verhaal.
* Goedkoop? Niet echt…*
Het is snel verleidelijk te denken dat het gras groener is elders. Stellen dat China goedkoop is, is te kort door de bocht. Natuurlijk, levensonderhoud is er stukken goedkoper, naar schatting 1/3 van wat we hier bij de Appie betalen. Maar wil je lekker uit eten (en daarmee bedoel ik geen hotpot, street BBQ, oid) verwacht dan al snel Nederlandse prijzen te betalen. Wel zeg ik er gelijk bij dat je een hoop zaken zo duur of goedkoop kunt maken als je wilt.
Import producten zijn duur in China, variërend van een Belgisch bier tot een auto. Een buitenlandse auto is er dan ook een status symbool. Dat gezegd hebbende heb ik nog nooit zoveel dure exclusieve buitenlandse auto’s per dag voorbij zien rijden als in Xiamen….
Mijn appartement a 108m2 kost RMB 6000,- per maand excl. nutsvoorzieningen en servicekosten.. Dat zijn bijna 900 klinkende euro’s, meer dan de hypotheek van mijn vorige eengezinswoning in Nederland!
Kortom, bij deze even een kritische kanttekening bij jouw verhaal 🙂
De hamvraag…
Ga ik terug? Jazeker! Blijf ik er? Ja, maar niet voor tientallen jaren en zeker niet in loondienst.
Hoi Lawrence,
Bedankt voor je uitgebreide bijdrage. Ik herken zeker een aantal punten uit je betoog, er kleven echt wel wat nadelen aan het wonen in China. Onlangs schreef ik daar over op mijn Engelstalige site; TripBitten
Veel succes in Xiamen!
Hi Yvonne,
Ik heb het blog net gelezen, heel herkenbaar allemaal inderdaad!
Waarom wonen we er eigenlijk?
Dat vraag ik me ook wel eens af…
Hoi Yonne, leuk om je blog te lezen. Ik ben zelf net een paar dagen geleden aangekomen om hier 6 maanden te verblijven. Fijn om ook een positief verhaal te lezen
Hallo Renée, bedankt voor je reactie, ik vind het altijd leuk om hier nieuwe mensen te zien 🙂
Spannend hoor, dat je hier een half jaar gaat wonen. Waar in China zit je precies?
Ja heel spannend! Nogal wennen hier zeg. Ik zit in Datong, dus niet super ver weg van Beijing in vergelijking met de rest van China. Moet zeggen dat ik al best veel op je blog heb gelezen, toch wel fijn om te lezen hoe het voor iemand anders is om hier te zijn. Ik ben volgens ook echt de enige “foreigner” hier, wat ik aan de ene kant ook wel een beetje jammer vind. Maar goed, ben hier pas een paar dagen..
Ojee, je verleid mij! In 2007 zijn wij een maand in China geweest. Een maand lang op eigen gelegenheid van Beijing naar HongKong via de westkant. Een reis die mij besmet heeft met het China virus kan ik je wel zeggen.
Nu bijna 8,5 jaar later en een huwelijk wat niet lekker zit kriebelt het steeds meer en meer. Blijven we bij elkaar? Zo niet, blijf ik hier of trek ik de stoute schoenen aan en ga ik toch daarheen? En hoe doet ik dat dan met de kinderen, hoe ga ik hun dat vertellen? Allemaal vraagtekens waar misschien in de loop van de tijd antwoordt op komt.
Uiteraard hoop ik dat we samen blijven, dat staat voorop. Maar oh, wat ben ik verliefd geworden op dat land, een land vol tegenstrijdigheden, maar zo mooi.
Nogmaals de tijd zal het leren, maar deze liefde slijt niet.
Wat een moeilijke tijd moet dit voor je zijn, Bart, met een huwelijk dat niet helemaal is zoals het zou moeten zijn en een nieuwsgierigheid naar China. Ik hoop oprecht voor jullie dat jullie samen blijven. En wellicht in de toekomst samen naar China kunnen komen?
Succes!
Samenblijven zit er niet meer in, dat staat op dit moment vast (vers van de pers). En moeilijk, tja, als het niet meer werkt is het altijd moeilijk.
Gelukkig zijn we daar samen geweest, hebben we samen deze trip gemaakt. Mijn gevoel voor China is toen gegroeid, die van haar niet.
Ik zie wel wat de toekomst brengt, 1 ding is voor mij keihard duidelijk geworden, er is echt niets zeker behalve……
Hoi Yvonne, ik ben blij te lezen dat je zo positief bent over China! Ik en m’n man zijn aan het plannen om naar China te gaan. Mijn grote zorg is het vinden van werk! Ik heb geen idee hoe dat aan te pakken! M’n man is Italiaans. Ik ben Nederlands we kunnen vloeiend Engels praten maar niet perfect en we studeren al een tijdje Chinees. In het algemeen hebben we alleen geen hoge diploma’s. En volgens mij ook geen nuttige. In onze situatie, naar jouw mening, wat kunnen we beter doen om onze kans op werk te vergroten?
Hallo Marinka,
Je stelt een vraag waar moeilijk een antwoord op te geven is. Of je werk vindt en wat voor werk je kunt vinden hangt van veel factoren af. Wat voor soort werk wil je doen? Wil je een carrière opbouwen? Je talenkennis gebruiken? In een grote stad wonen of een kleinere plaat? Vind je een hoog salaris belangrijk of gaat het je om de ervaring? Dit zijn allemaal dingen die meespelen. Op basis van je reactie kan ik je zo geen advies geven, daarvoor moet je iets beter weten wat je voor ogen hebt.
Denkend aan onze situatie en wat Lawrence schreef, wordt het vinden van een baan wel heel moeilijk! Of vergis ik me?
Ik was vier dagen in Beijing, alweer heel wat jaartjes geleden. Er ooit gaan wonen? Ik denk het niet maar zeg nooit. Nog een keer reizen in China en meer van het (grote) land zien. Ja, dat zeker.
Gelezen Yvonne Zeer aantrekkelijk .Succes verder .Gr?Bram
Beste Yvonne,
Van beroep ben ik schrijver (non-fiction) maar wel speculatief oftewel in het esoterische vlak.
Inmiddels vrij veel boeken gepubliceerd over “de geneeskracht van (edel-) stenen” e.d.
Uit deze werkzaamheden heb ik (geen ruim) edoch acceptabel inkomen.
Graag wil ik naar China verhuizen, om aldaar een werkplek te vinden om verder te schrijven.
Met andere woorden: ik heb geen vast inkomen.
Kan ik een nieuw leven opbouwen in China en hoe moeilijk doet men bij de immigratiedienst als een “vrijberoeper” zich in China wil vestigen?
Als extra noot: ik ben inmiddels 61 jaar “jong”.
Alvast dank voor je antwoord,
Anton
Hallo Anton,
Het zal met het doel van uw reis en leeftijd lastig worden om een visum voor langere tijd aan te vragen. Visa voor vrije beroepen zijn er niet echt en het vinden van een bedrijf dat u een werkvisum kan aanbieden zal nagenoeg onmogelijk zijn.
Met een toeristenvisum kunt u 30 dagen verblijven, wellicht dat u in die tijd een manier kunt vinden waarop u langer in China kunt blijven.
Succes!
Ni hao ,
Na 15 jaar China business waarvoor ik helft van de tijd gans China doorkruist heb in al zijn vormen , van luxehotels tot in de dormitory’s slapen in de factories ,van businesslunches tot s middag met het kommetje aanschuiven met de arbeiders en employees , ben ik op pensioen gegaan en ga hier alles verkassen om definitief
naar China te gaan wonen .heb het meer dan gehad met het ” westen ”
Nu begint het uitzoeken hoe dit best aan te pakken maar heb tijd en heel wat relaties daar, vooral geduld hebben ginder geleerd .Target is er binnen2 jaar wonen .
Evt suggesties naar het administratieve toe zijn zeker welkom .
Mijn zoon heeft ook in Shenyang university 3 maand geweest , de rijkste ervaring van zijn studietijd zegt hij nog steeds .
Zaijian
Hein
Hi Yvonne,
Ik zou graag wat advies van je willen. Ik heb een baan aangeboden gekregen in Beijng. salaris is 13.000 rmb + studio in Gaobeidian, (Chaoyang)
Is dit een bedrag waar ik thuis mee kan komen en die mij daar niet in financiële problemen zal brengen. Bovendien heb ik nog wat savings en als ik die verspreid over een jaar boven op mijn salaris doe. Kom ik uit op 20.000 rmb.
Maar het liefst wil ik die niet gebruiken.
Hoop van je te horen.
mvg,
Hmed