Wie is Yvonne?

regenboogbergen in china

Hoi!

Je bent hier beland omdat je op de foto met de tekst ‘wie is GoYvon’ hebt geklikt en waarschijnlijk wat meer wilt weten over mij, Yvonne, de persoon achter GoYvon én de site.

Volgens mijn paspoort heet ik officieel Yvonne, maar al jarenlang noemen de meeste mensen mij Yvon. De voornaamste reden hiervoor is dat Yvon (op z’n Engels) hier in China een stuk makkelijker uit te spreken is dan Yvonne. Sinds een aantal jaar heb ik trouwens ook een Chinese naam, dat maakt het helemaal makkelijk! Mijn Chinese naam is 于婉, wat je uitspreek als yú wǎn.

Liefde voor reizen

Oorspronkelijk kom ik uit de provincie Groningen, uit een klein dorpje, Warffum, ten noorden van de stad. Ik groeide hier op samen met mijn ouders en mijn jongere broer. In de zomervakantie gingen we vaak naar Frankrijk of bezochten we mijn grootouders die hun zomers altijd in Duitsland doorbrachten. Hierdoor werd mijn liefde voor reizen al enigszins aangewakkerd.
Mijn interesse in andere culturen en landen komt echter voort uit het feit dat ik opgegroeid ben met het folkloristisch festival dat elk jaar bij ons in het dorp georganiseerd werd (en nog steeds wordt). Wij waren bijna elk jaar gastgezin en zo kwam ik in aanraking met mensen uit landen over de hele wereld. Door een week lang onbekende mensen in huis te hebben leerde ik veel over verschillende landen en culturen.

In de tijd dat wij gastgezin waren hadden we mensen uit onder andere de volgende landen in huis; Bolivia, Kazachstan, Maleisië, Mexico, Mongolië en Rusland.

Het reisvirus

Dat kreeg ik te pakken tijdens mijn eerste verre reis. Deze maakte ik in 2005 samen met mijn ouders en broer. We gingen naar Maleisië, op bezoek bij vrienden van het festival. We gingen backpacken en daar was ik zo enthousiast over! Het reizen met een backpack op mijn rug vond ik geweldig. Na deze reis wist ik het; ik wilde in het buitenland studeren en veel reizen in de toekomst.
Ik jaagde mijn dromen na en zo stapte ik in 2007 voor het eerst alleen in een vliegtuig naar Thailand. In het plaatsje Pai deed ik een maand lang vrijwilligerswerk op een high school.

In 2008 besloot ik voor een half jaar stage te gaan lopen in Jyvaskyla, Finland. Tijdens die periode ging ik helemaal ‘los’ en greep ik elke kans om te reizen aan. In zo’n 5 maanden tijd bezocht ik onder andere Zweden, Estland, Fins Lapland en Rusland. Je kunt wel nagaan dat ik een geweldige tijd heb gehad daar!

China

In 2010 besloot ik om weer op reis te gaan. Het plan was om een half jaar les te gaan geven in China en daarna te gaan reizen voor een paar maanden. Dát liep wat anders! Het halve jaar zijn er inmiddels bijna 10 geworden en ik geef nog altijd les, momenteel in Beijing. Voor ik naar Beijing verhuisde woonde ik in Shenyang en Shaoxing.
In de afgelopen 10 jaar heb ik de kans gehad veel van China te zien, maar ook van andere Aziatische landen zoals de Filipijnen, Japan en Zuid-Korea. Mijn persoonlijke hoogtepunten als het om China gaat waren mijn road trip langs de Zijderoute, mijn bezoek aan het Harbin ijsfestival, het beklimmen van de Chinese muur en genieten van de mooie stranden van Hainan.

GoYvon

Bloggen doe ik al jaren; ik herinner me dat ik mijn eerste blog op een gratis platform in 2007 aanmaakte. Het vertellen van verhalen hoort inmiddels dan ook écht bij me. GoYvon ging in april 2012 online en bestaat dit jaar 8 jaar.
Op GoYvon lees je over mijn dagelijkse leven in Beijing in de rubriek ‘Leven in China‘, daarnaast schrijf ik geregeld over leuke restaurants in Beijing, of ik vertel je welke films of boeken over China in mijn ogen een echter aanrader zijn.
Je vindt op GoYvon praktische informatie over het wonen in China, maar als je er over denkt om Engelse les te gaan geven in China dan ben je hier ook aan het goede adres.

Meer weten?

Mocht je meer over mij willen weten, vragen hebben over wonen en werken in China, of reizen in China of wil je iets anders delen, dan kun je een reactie achterlaten of me een e-mail sturen. Je kunt hier contact met me opnemen.

Ik zou het leuk vinden van je te horen!

Groetjes Yvonne

Shares