Je kent ze ongetwijfeld; de verhalen over Chinezen en communiceren. Wellicht heb je ze hier op mijn site gelezen of heb je zelf ervaringen met het communiceren met Chinezen. Want Chinezen draaien om de kern heen, zeggen niet waar het op staat en ‘vechten’ om wie er de rekening mag betalen na een etentje. Het zijn slechts enkele onderwerpen die in het boek ‘Cirkels en Rechte Lijnen’ van Ardi Bouwers besproken worden.
Review: Cirkels en Rechte Lijnen – Ardi Bouwers
Een paar dagen voor de publicatie ontving ik ‘Cirkels en Rechte Lijnen‘van Ardi Bouwers; een boek dat je, wanneer je op de titel afgaat, niet direct aan mij of aan de inhoud van mijn blog zou koppelen. Wanneer je de ondertitel echter leest is het meteen duidelijk dat dit een boek is dat hier past. De ondertitel luidt: ‘communicatie tussen Chinezen en Nederlanders’.
‘Cirkels en rechte lijnen’ brengt China dichterbij en helpt obstakels in communicatie tussen Chinezen en Nederlanders uit de weg te ruimen. Het biedt lessen in cross-culturele communicatie voor Nederlanders die privé, door werk of studie contact hebben met Chinezen. De communicatiestijlen van Chinezen en Nederlanders verschillen enorm: van indirect en cirkelend tot recht-toe-recht-aan, in rechte lijnen. Cross-cultureel communiceren vereist voorzichtiger manoeuvreren dan je in je eigen cultuur gewend bent. Achtergrondkennis van de Chinese cultuur helpt om effectiever te communiceren en misverstanden te voorkomen.
Het boek bestaat uit 12 hoofdstukken met elk hun eigen sub-hoofdstukje. Elk hoofdstuk beslaat een belangrijk onderdeel van de Chinese cultuur en / of maatschappij en gaat over onderwerpen waar je als reiziger of zakenman of -vrouw ongetwijfeld mee in aanraking zal komen tijdens je bezoek aan China. Zo is er een hoofdstuk over eten, een hoofdstuk over zaken doen met Chinezen, over Sociale Media en over taboes. Elke hoofdstuk is onderbouwd met literatuur waardoor het een boek is geworden dat niet zomaar zaken ‘beweert’, maar uitspraken ondersteunt en ‘bewijst’ met behulp van literatuur.
Het boek leest gemakkelijk weg doordat het uit allerlei ‘mini’ hoofdstukken bestaat. Hoofdstukken gaan niet eindelijk door en onderwerpen worden kort, maar duidelijk besproken. Eigenlijk precies zoals wij Nederlanders communiceren in ons dagelijkse leven. Helder en direct. Onze directe communicatie is iets dat wij logisch en normaal vinden, maar in veel (lees: bijna alle andere) landen is dit niet zo normaal. In China bijvoorbeeld zou men nooit direct op een leidinggevende afstappen bij een probleem. Voor ons Nederlanders is dat heel gebruikelijk en is de hiërarchie veel minder aanwezig. Het was goed voor me om me weer even bewust te worden van dit soort zaken in de communicatie. Hoewel al lange tijd in China woon blijft dat direct toch in mijn bloed zitten; een opfrisser was dan ook goed.
Een hoofdstuk dat me ook tot nadenken aanzette waren de hoofdstukken over propaganda en sociale media.
Gewenning doet gekke dingen met de mens. Dat bleek op het moment dat ik het hoofdstuk over propaganda (inclusief censuur) las. Vooral omdat ik op het moment dat ik dit hoofdstuk las net terug was uit Noord-Korea waar ik niets anders dan censuur ervoer en propaganda zag. Hier in China is het ook aanwezig, maar vooral de propaganda valt me nauwelijks op. De censuur, ja, die ervaar ik wel, maar alsnog op een heel ander niveau dan de Chinezen deze ervaren.
Dit hoofdstuk zette me aan het nadenken over de dingen die China doet en hoe enorm gesloten het land nog altijd is. Te veel kan en wil ik er niet over zeggen. Ten eerste vanwege die censuur en ten tweede niet omdat ik dan te veel van het boek verklap.
Praktische Tips
Voor mij was ‘cirkels en rechte lijnen’ een boek van veel herkenning, even weer wakker geschud worden als het gaat om de gevoelige onderwerpen en van nieuwe inzichten. Door de persoonlijke verhalen én de praktische tips is het boek ideaal voor de reiziger die naar China komt, maar ook voor de zakenman die in China voet aan de grond wil krijgen. Het zal je écht helpen tijdens je bezoek aan China wanneer je dit boek leest, simpelweg omdat je een kijkje krijgt in de Chinese cultuur en verhalen uit eerste hand leest.
Benieuwd naar het boek? ‘Cirkels en rechte lijnen’ is voor €24,00 onder andere te koop bij Bol.com.