Een tijd lang wist ik niet goed hoe en wat te schrijven over mijn reis met China Daily naar Shanxi; het was zo’n andere reis dan hoe ik zelf reis. Vooraf had ik wel bedacht waar ik over zou gaan schrijven, maar die invalshoeken bleken tijdens en na de reis toch niet zo geschikt. Daarom heb ik besloten vooral fotoblogs te gaan maken van deze trip.
De Courtyard van de Familie Qiao
Wie was de familie Qiao?
De indrukwekkende courtyard behoorde toe aan familie Qiao gedurende de Qing dynastie (1644-1911). In 1756 begon men met de bouw van dit enorme complex en jaren later (maar nog wel in dezelfde eeuw) was het huis af. Het huis behoorde officieel toe aan Qiao Zhiyong, die een belangrijk man was in de financiële wereld.
Misschien vind je Shanxi een gek gebied als het gaat om ‘de financiële wereld’, maar dat is niet zo, want in Pingyao (op zo’n 30 kilometer afstand) vestigde zich ooit de eerste bank van China.
Screen Walls
Hier zie je een spirit wall (of: screen wall, spirit screen) die nog helemaal intact is (waarschijnlijk niet origineel). Deze muren vind je naar deuren en poorten bij de ingang van een huis; ze moesten er voor zorgen dat het kwaad buiten de deur bleef. In China gelooft men namelijk dat geesten geen bochten kunnen maken en dus zo niet binnen konden komen. De eerste spirit walls dateren uit de westerse Zhou dynastie en zijn daarmee meer dan 3000 jaar oud.
Je kunt je zo voorstellen dat deze courtyard een enorm complex is met meer dan 300 kamers. Dat is ook meteen duidelijk wanneer je binnenkomt. Eerst loop ik een lang gang in en eerlijk gezegd heb ik geen idee waar ik moet beginnen. Voor me en aan beide zijden zie ik niets dan kamers, halletjes en nisjes waar ik naar toe kan. Eén van mijn reisgenoten wist me gelukkig te wijzen op een bordje met ‘kamer 1’ plus een pijl.
Door de hele courtyard heen hangen rode lantaarns. Logisch, denk je misschien, want we zijn in China, maar deze rode lantaarns hebben een reden. In de courtyard van de Qiao familie werd in 1990 de film “Raise the Red Lantern” van Zhang Yimou (bekijk de film op YouTube met NL ondertiteling) opgenomen. Na afloop van de opnames lieten ze honderden rode lantaarns hangen en sindsdien zijn de lantaarns kenmerkend voor de courtyard.
Details
Mooi aan de courtyard vind ik de details die er ooit zijn aangebracht. Helaas zijn niet alle details nog in even goede staat, maar het lukte me tijdens mijn bezoek nog best goed om me in te denken hoe het geweest moet zijn hier te leven.
Alles met de hand geschilderd. Zó jammer dat het niet beter onderhouden wordt en veel van het courtyard vervalt. Zo’n plek zou zo veel mooier kunnen zijn als het goed onderhouden werd.
Toeristisch maar de moeite waard
Hoewel de courtyard een populaire bezienswaardigheid is onder de Chinezen en het er daardoor druk kan zijn moet je je daardoor niet laten weerhouden van een bezoek aan dit enorme huis. Door de enorme hoeveelheid kamers is er genoeg ruimte en zul je er altijd plekken kunnen vinden waar niemand is. Zelf raakte ik bijvoorbeeld de groep waar ik mee was kwijt en al slenterend door de verschillende delen had ik echt het idee dat ik soms alleen was. Het is écht een bijzondere plek, zeker als je je bedenkt dat dit ooit ‘gewoon’ een woonhuis was.
Foto credits: Zhang Wei
Vlog
Zoals je misschien weet heb ik tijdens deze reis ook gevlogd. Iets wat ik super leuk vind om te doen, zowel het vloggen zelf als het editen. Misschien heb je hem al gezien, maar voor de de vlog nog niet gezien heeft, dit is hem.
300 kamers, zo bizar als je er over nadenkt… Wat moet je er mee? En wie houdt het schoon ?!?
Irritant is dat he als je van te voren een hele invalshoek en verhaal hebt bedacht en die werkt dan toch niet. Nou ben ik wel nieuwsgierig naar je eerste idee. Wat Jenny zegt zo’n enorm huis bijzonder hoor maar wat groot. Wel leuk om te zien!
In eerste instantie wilde ik het verhaal van Qiao koppelen aan Pingyao en het handelscentrum dat die stad ooit was, maar dat lukt dus niet helemaal. Jammer, want ik had het zo leuk bedacht (al zeg ik het zelf ;))