Mocht je zelf al eens in China geweest zijn dan is de kans groot dat je het ervaren hebt; boodschappen doen in een Chinese supermarkt of op een markt. Uiteraard is het idee van een supermarkt overal ter wereld hetzelfde, maar het zijn toch een aantal verschillen die het noemen waard zijn. Dus mocht je binnenkort naar China verhuizen om er te gaan wonen of ga je er reizen, dan komen deze tips en ervaringen wellicht van pas.
1. Groenten & fruit
Hoewel ik ze toch echt liever op de markt koop, ontkom ik er soms niet aan om toch ook wat groenten en fruit in de winkel te kopen.
Het feit dat ik de helft van de groenten die hier in de supermarkt te koop zijn niet ken even buiten beschouwing gelaten, is het een uitdaging om mijn groenten te krijgen. Heb ik besloten wat ik wil, moet ik (als tegenstander van plastic zakjes) eerst een plastic zakje zien te bemachtigen. Groenten weer neerleggen, naar het weegschaal-mevrouwtje, zakje vragen, terug naar mijn groenten, ze in het zakje stoppen en af laten wegen. Het is wel opletten dat ik naar het juiste ‘station’ ga, anders kan het niet afgewogen worden. Hier in China zit de weegschaal nog niet in de kassa verwerkt. Ach, gelukkig maar, want met zo’n ingebouwde weegschaal zouden er heel wat meer werkelozen zijn.
2. Vlees
In China moet je niet bang zijn voor vlees wanneer je naar de supermarkt gaat. Ligt het in Nederland allemaal netjes voorverpakt en -gesneden in de schappen, in China liggen grote hompen vlees in de schappen en hangen halve varkens achter de toonbank. Je wijst aan wat je wilt en hoeveel en vervolgens hakt de slager het juiste stuk voor je af. Eendennek, kippenpootjes en -vleugels mag je zelf uit een hele grote bak scheppen en in een zakjedoen. Gelukkig (voor de vleeseters) zijn er steeds meer winkels die ook voorverpakt vlees kopen.
3. De kassa
Verwacht lange rijen, geen beurtbalkje en op een kassaband hoef je al helemaal niet te rekenen (uitzonderingen daargelaten). Als je je boodschappen gedaan hebt, sluit je aan in de lange rij (want Kerstmis-gevoel) en leg je al je producten langzaam op de niet bestaande band. Help de, uiterst langzame, caissière een handje door je spullen naar voren te schuiven en het zal stukken sneller gaan.
Je wordt waarschijnlijk ook ‘belaagd’ door iemand die graag haar spaarkaart wil gebruiken. Die persoon betaalt dan met de kaart voor jouw boodschappen en geeft contact geld aan jou. Prima voor een keer, maar als dit je elke keer dat je boodschappen doet gevraagd wordt….
4. Help!
Geen paniek! Mocht je onverhoopt verdwalen, een product niet kunnen vinden of om een andere reden personeel nodig hebben? Dat vind je om de 2 meter. Elke supermarkt heeft een heel leger aan personeel. Vakkenvullers, slagers, caissières, weegschaalvrouwtjes, stempel-zetters, bakkers en promo-meisjes (in de meest hilarisch outfits). Werkverschaffing is een alom bekend begrip in China. Er zijn zoveel mensen en die moeten ook allemaal werken, daarom worden er allerlei, in onze ogen, nutteloze baantjes gecreëerd.
5. Vermijd het weekend
Ga niet in het weekend naar de supermarkt. Het is dan druk. Niet gewoon ‘zaterdagmiddag’ druk, maar het-is-overmorgen-Kerstmis-en-ik-moet-alles-nog-in-huis-halen druk. Iedereen doet hier op zaterdag de boodschappen. Echt waar!
Wil je meer foto’s zien? Ik ben ook op Instagram te vinden onder de naam Go_Yvon
Hahaha jeeezus! Ik zou ‘m echt flippen als iemand een stuk varken voor mij af zou moeten hakken :’)
Dit klinkt ook heel braziliaans, naar de supermarkt ga je niet voor je plezier en voorzie genoeg tijd om aan te schuiven aan de kassa…