Je wilt gaan werken in China en hebt je c.v. op een aantal bekende sites gezet. Een paar dagen later stroomt je inbox vol met aanbiedingen van mensen die je een baan aan kunnen bieden. Grote kans dat deze mensen recruiters zijn.
Werken in China met een recruiter als werkgever
In China bevinden zich honderden, zo niet duizenden zogenaamde recruitment companies. Bedrijven die als middenman fungeren tussen de (over het algemeen) school en de werkzoekende. In dit artikel laat ik je zien hoe deze bedrijven werken en waar je op moet letten wil je voor een recruiter gaan werken in China.
Waar vind je de recruiters?
De meeste recruiters zul je hier in China in het onderwijs en de IT-sector tegenkomen. Ze hebben vaak meerdere vacatures beschikbaar en zoeken veel mensen voor vergelijkbare banen. Men zoekt met name leerkrachten Engels en de zogenaamde Localization Testers. Dit vaak omdat de bedrijven en scholen niet altijd permissie hebben om zelf buitenlanders aan te nemen.
Om er achter te komen of je met een recruiter te maken hebt kun je het beste vragen of je het kantoor / de school waar je zult gaan werken mag bezichtigen en met de baas kunt praten. Vaak wil een recruiter niet dat je direct met de werkgever gaat praten; de kans bestaat dat de werkzoekende de recruiter vanaf dan negeert en direct met het bedrijf / de school in gesprek gaat. Ook wanneer je nog contact onderhoudt met de recruiter kan dit negatief voor hem uitpakken. Jij hebt waarschijnlijk meer informatie gekregen (bijvoorbeeld de hoogte van de maandelijkse vergoeding voor de recruiter) en zo een sterkere onderhandelingspositie weten te creëren.
Hoe gaat een recruitment company te werk?
Veel werkgevers betalen een maandelijks een vast bedrag een de recruiter voor de vacature die ze gevuld willen zien. Dit kan soms wel oplopen tot 5000RMB per maand!
Stel; je ziet een vacature waarin men op zoek is naar een leerkracht Engels en er wordt een salaris van 10.000RMB per maand geboden. Op zich prima, toch? Het is zeker een redelijk salaris, maar niet wanneer je je bedenkt dat de school vaak 15.0000RMB per maand aan de recruiter betaalt. Deze verdient dus 5000RMB per maand aan jou als werknemer en hoeft hier helemaal niets voor te doen.
Op zich een prima constructie, maar het geval wil dat deze recruiters zich, nadat het contract is getekend, nog maar weinig om je bekommeren en je als kersverse ESL leerkracht gerust laten spartelen. En dat niet alleen, ik ken genoeg verhalen van mensen waarvan de recruiter weigerde sommige kosten te betalen (visum, health check, etc).
Daarnaast is het contract vaak zo opgesteld dat je aan het eind van je contract niet direct voor je werkgever mag gaan werken (de recruiter verliest dan immers inkomen).
Waarom zijn recruitment companies een probleem?
Recruiters zijn vaak problematisch omdat velen alleen op het geld uit zijn. Ze maken zich niet druk om hun werkgevers en doen erg weinig voor hen. Ze zijn vaak een doorn in het oog, ook voor de werkgever. Als ze willen kunnen ze je het leven echt zuur maken. Deze bedrijven nemen vaak ook iedereen aan, waardoor de kwaliteit van de werknemers niet altijd even goed is en daar kan een bedrijf (met name scholen) last van hebben.
Hoe omzeil je een recruiter wanneer je wilt gaan werken in China?
Een aantal tips om ze te omzeilen of te filteren.
- Stel veel (gedetailleerde) vragen over het bedrijf en de positie. Veel recruiters weten maar weinig over de baan en zullen je dan ook maar weinig specifieke informatie kunnen geven. Ze weten zo weinig omdat ze zoveel vacatures online hebben staan dat ze onmogelijk van elke baan de details kunnen weten. Grote kans dat je met een recruiter te maken hebt wanneer men in een gesprek aangeeft het ‘na te moeten vragen’ of ‘uit moeten zoeken’.
- Vraag of je het kantoor / de school waar je komt te werken mag zien. Vaak willen recruiters in een koffiebar of gelijksoortige plaats afspreken. Waarom? Een recruiter weet tijdens het interview vaak nog niet op welke school je zult komen te werken en kan je dus niets laten zien. Je solliciteert op een algemene functie en niet op een specifieke.
- Vraag of je met je toekomstige baas kunt spreken. Je wilt vooraf weten voor wie je gaat werken, of niet? Wordt dit met alle macht geprobeerd te voorkomen? Aannemelijk dat je met een recruiter te maken hebt.
- Visitekaartjes zijn hier in China heel belangrijk. Bestudeer het visitekaartje goed wanneer je het krijgt en check de website die er op vermeldt staat. Bel naar het nummer dat er op staat. Op deze manier kun je meer informatie vergaren en krijg je een beter beeld van de persoon met wie je te maken hebt.
- Zoals ik zei; een recruiter biedt vaak een algemeen pakket aan en niet een specifieke baan. Vraag tijdens het gesprek of men ook vacatures in andere Chinese steden heeft. Is het antwoord positief? Dan kan het haast niet missen of je bent met een recruiter in gesprek.
Heb jij ooit voor en recruiter gewerkt? Wat zijn jouw ervaringen?
Zelf heb ik geen ervaringen met recruiters. Dit artikel schreef ik n.a.v. verhalen die ik van Miguel en van collega’s heb gehoord.
Lijkt me heel vet, maar heb het nog niet kunnen doen.Wellicht een idee, gezien ik bijna klaar ben met de studie!