China Cultuur

Het spetterende Drakenbootfestival China

reuzenpanda

Afgelopen zaterdag werd er door de Chinezen weer een nationale feestdag gevierd. Het drakenbootfestival. Het drakenbootfestival China is één van de bijzondere feestdagen die men hier in China viert.

Elk jaar, op de vijfde dag van de vijfde maand van de lunar kalender wordt in China het drakenbootfestival gevierd. Dit jaar vindt het festival vrij laat in de maand mei plaats.

Oorsprong DrakenBootFestival China

Het drakenbootfestival vind zijn oorsprong nadat zich een ongeluk voordeed, in het jaar 227 voor Christus. In dat jaar, op de 5e dag pleegde de poëet Chu Yuan zelfmoord door in een rivier te springen. Elk jaar staat men stil bij zijn overlijden.
Het verhaal gaat dat de mensen die hem bewonderden rijst en bamboe in het water begonnen te gooien nadat hij in het water was gesprongen. Door dit te doen hoopten ze dat de vissen de rijst zouden eten en niet het lichaam van Chu Yuan. Anderen sprongen in hun boten om zo de vissen te verjagen en Chu Yuan zijn lichaam terug te vinden.

drakenbootfestival

Rijstdumplings

Mensen kijken niet alleen naar de drakenbootraces tijdens het DrakenbootFestival China, maar eten er ook bij. Uiteraard zou ik bijna willen zeggen, want het eten neem in China een heel belangrijke plaats in het leven in.
Men eet voornamelijk rijstdumplings. De buitenkant is gemaakt van bamboe of bananenbladeren. Deze omhullen de sticky rice met in het midden van de rijst iets zoets of een stukje vlees.

Bescherm je huis en familie

Naast de bootrace en het eten van rijst dumplings geeft het festival ook de start van een periode aan waarin je je huis en familie kan beschermen tegen het kwaad en ziekte voor de rest van het jaar. Er zijn diverse manieren waarop je dit kunt doen, een daarvan is door kruiden bij je voordeur te hangen.

Fijn drakenbootfestival & eet smakelijk!

You Might Also Like

4 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Julièt
  23 June, 2012 at 1:17 PM

  Wat hebben die Chinezen toch bijzondere feesten!! Fijne vrije dag(en)!!

  Liefs!

 • Yvonne
  Reply
  Paco
  24 June, 2012 at 1:07 PM

  Did they give you “zongzi” there?

 • Yvonne
  Reply
  77235
  9 July, 2012 at 4:57 PM

  dit lijkt me zo leuk om een keer mee te maken!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   10 July, 2012 at 6:03 AM

   Bedankt voor je reacties. Altijd leuk om te krijgen en te horen wat anderen van mijn verhalen vinden.
   Heb zelf nog nooit een drakenbootrace gezien, hoop daar ooit nog eens de kans voor te krijgen.

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares