Bestemmingen Europa Nederland

10 typisch Nederlandse dingen die je gegeten moet hebben

typisch nederlandse dingen

Voor mij is het eten in Nederland niet zo bijzonder meer. Althans, dat was het nooit echt. Nu ik echter al heel wat jaren niet meer in Nederland woon zijn er toch echt wel dingen die ik soms mis en die typisch Nederlandse dingen zijn. In dit artikel vind je 10 typisch Nederlandse dingen waarvan ik denk dat je ze gegeten of gedronken moet hebben als je naar Nederland gaat.

Afgelopen zomer was de uitgelezen kans om Miguel kennis te laten maken met wat wij zoal in Nederland eten. Hij kende al het een en ander door dat mijn ouders spullen meegenomen hadden tijdens hun bezoek aan mij in maart 2010, maar het is toch anders wanneer je daadwerkelijk in het land waar je al zoveel over gehoord hebt bent. Hij at onder andere de volgende typisch Nederlandse dingen.

1. Hollandse Nieuwe / Zoute haring

typisch nederlandse dingen

Veel mensen zullen vreemd opkijken als je ze vertelt dat wij rauwe vis eten. Want dat doe men toch alleen in Japan? Toch is zoute haring (of Hollandse Nieuwe) een typisch Nederlandse lekkernij. Elk jaar, rond juni begint het ‘haringseizoen’ en komt de Nieuwe Haring op de markt. Men eet de haring met uitjes, op een broodje of met zuur. Wil je het helemaal goed doen, dan pak je de haring bij z’n staart en laat je hem zo je mond in glijden. Haringen werden vroeger gepekeld en meegenomen op de vaart. Op die manier bleef de vis langer goed en hadden de mensen aan boord langer te eten.

2. Patat met mayonaise

Het eten van patat doet iedereen wel eens. Dat op zich is niets bijzonders. Wat het bijzonder maakt is het feit dat wij mayonaise (of fritessaus) op de patat doen. In veel andere landen eet men patat met ketchup. Ik kan je vertellen dat Miguel me erg vreemd aankeek, de eerste keer dat hij mij frietjes met mayo zag eten. Gelukkig burgert hij langzaam in; hij eet nu zelf ook alleen maar patat met mayonaise. Overigens zie ik steeds vaker mensen hun patat in de mayonaise dippen wanneer ik met hen eet.
typisch nederlandse dingen

3. Stroopwafels

De typisch Nederlandse stroopwafel werd voor het eerst in de negentiende eeuw, in Gouda, gemaakt. Oorspronkelijk gingen stroopwafels als armenkoeken door het leven; ze werden namelijk gemaakt van restjes koek, koeksnippers en deegresten. Eet een warme, verse stroopwafel of koop een zakje stroopwafelkruimels en laat hier wat stroop over gieten. Nomnomnom! Steeds wanneer ik in Nederland ben neem ik een zakje voor mezelf en voor Miguel mee. Ik neem tegenwoordig ook altijd een paar zakjes mini-stroopwafels mee voor mijn collega’s want die zijn er allemaal dol op!

typisch nederlandse dingen

4. Drop

Zoute drop, laurierdrop, zoete drop, dubbel zoute drop, boerderijdrop, enzovoorts. Als je in Nederland op reis bent moet je zeker drop proberen. Het is een beetje ‘you haven’t been to the Netherlands if you didn’t eat drop‘. In Nederland zijn we verzot op drop, we groeien er mee op. Mensen die nog nooit drop hebben gegeten weten dan ook vaak niet wat ze proeven als ze dit snoepje in hun mond stoppen. Drop heb ik ook wel eens aan mijn Chinese collega’s gegeven en verrassend genoeg waren er een aantal die het erg lekker vonden.
Waarschijnlijk vind je het niks, maar probeer drop zeker wanneer je in Nederland bent! Natuurlijk moet dit Typisch Nederlandse eten ook geproefd worden! Alleen eten is niet leuk en daarom at ik samen met mijn Amerikaanse man!

5. Frikandellen / eierbal / bitterballen

Toegegeven, het zijn niet de meeste gezonde snacks die je kunt eten, maar het zijn wel lekkere en typisch Nederlandse dingen! De frikandel wordt gegeten bij de patat, al dan niet speciaal (met mayonaise, ketchup en ui) of totaal (voor de helft speciaal, voor de helft met satésaus).
De eierbal is vooral populair in het noorden van het land. Het is een hard gekookt ei, met daar omheen een vulling, een soort ragout. De buitenkant is knapperig en krokant. Zelf vind ik ze erg lekker! Mocht je in Nederland zijn en Groningen zijn, bezoek dan Cafe De Koning in Groningen, daar hebben ze de lekkerste!
 

6. Kaas

Kaas is zo kenmerkend voor Nederland (we worden ook niet zonder reden ‘kaaskoppen’ genoemd), als je als toerist naar Nederland komt moet je dan ook zeker kaas eten. Boerenkaas, Old Amsterdam, geitenkaas, komijnekaas en alle andere soorten kaas die er in de winkels liggen.
Wil je helemaal onze kaascultuur ‘opzuigen’, dan moet je zeker naar de kaasmarkt in Alkmaar gaan. Daar kun je zien hoe het er vroeger aan toe ging op de kaasmarkten in Nederland.
Op onze bruiloft hadden we een kaasplank voor de gasten en er ligt bij ons standaard altijd kaas in de koelkast.

typisch nederlandse dingen

7. Stamppot

Hutspot, stamppot boerenkool, stamppot zuurkool, met zoute bonen of welke stamppot je ook maar wilt. Typisch Nederlandse kost en daarnaast enorm lekker (mits door mijn moeder gemaakt) en budgetvriendelijk. Hier in huis is de hutspot al ingeburgerd; Miguel vindt het lekker en we eten het dan ook regelmatig.
Boerenkoolstamppot was altijd mijn favoriet, maar inmiddels vind ik het niet zo lekker meer. Door de jaren heen is mijn smaak denk ik veranderd want boerenkoolstamppot is bij lange na niet meer zo lekker als vroeger.

8. Poffertjes

Hoewel we allemaal denken dat poffertjes uit Nederland komen, komen ze oorspronkelijk uit Frankrijk. Het zijn zoete, dikke, ronde, kleine pannenkoekjes en ze worden in een speciale poffertjespan gemaakt. Erg lekker met boter, poedersuiker en een beetje stroop.

9. Oliebollen

Oliebollen zijn een lekkernij die we in Nederland voornamelijk op Oudejaarsavond eten. Maar niet alleen dan; op de kermis of fairs zie je vaak ook een oliebollenkraam staan.
De oliebol is al honderden jaren oud; er waren al recepten voor oliebollen in de 17e eeuw!
Zelf eet ik ze het liefste naturel; voor mij geen krenten of rozijnen in de oliebollen.
Grappig feitje? Ik maakte zelf voor het eerst oliebollen in China, voor oudejaarsavond in 2011. Ze vielen toen erg goed in de smaak bij mijn groep internationale vrienden. In ‘Het Nederlands Bakboek‘ vind je er een recept voor, net als voor de typische oudewijvenkoek.

10. Snert / erwtensoep

Iedereen zal deze soep ongetwijfeld kennen. Een soep gemaakt van spliterwten, knolselderij en prei. Er gaat een rookworst in en ernaast eet je roggebrood met spek. Ik krijg al trek als ik er aan denk!

Welke van deze 10 typisch Nederlandse dingen is jouw favoriet? Of staat jouw favoriet niet op de lijst? Laat het weten in een reactie.

typisch nederlands eten

You Might Also Like

31 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Michelle @ The World is a Book
  18 July, 2013 at 12:39 PM

  Haha, ik had deze nog niet gezien. Super leuk!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   18 July, 2013 at 3:51 PM

   Leuk he? Ik vind het vooral grappig dat dit mijn meest populaire artikel. Elke dag zijn mensen op zoek naar typisch Nederlandse dingen… En binnenkort komt de Amerikaanse versie online 😉

 • Yvonne
  Reply
  Insoon
  28 March, 2014 at 3:02 PM

  Grappig om al die typische Hollandse lekkernijen op een rijtje te zien. Al sla ik zelf de zoute haring over, brrrr 😉

  liefs Insoon

 • Yvonne
  Reply
  Agness
  13 August, 2014 at 6:57 PM

  Oliebollen – love them! I feel like I’m gonna gain a lot of weight in Amsterdam!! 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Rob Alberts
  30 September, 2014 at 5:55 PM

  Een leuk rijtje.

  Ga je nu voor elk land waar jij ooit geweest bent ook zo’n rijtje maken?

  Smakelijke groet,

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   6 October, 2014 at 5:44 PM

   Hallo Rob, en welkom hier!
   Bedankt voor je reacties, leuk. 🙂
   Misschien doe ik dat wel, ben al een eind op weg 😉

 • Yvonne
  Reply
  Babeth van Spronsen
  28 January, 2015 at 10:50 PM

  Ik woon in Frankrijk en mis af en toe eertwensoep en worst van de Hema, stroopwafels en een lekker saté met pindasaus!en niet te vergeten appeltaart met slagroom!!!!

 • Yvonne
  Reply
  Veerlez
  15 February, 2015 at 10:20 AM

  Super leuk lijstje! Op de haring en de oliebollen na, ben ik een echte hollander!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   16 February, 2015 at 2:51 PM

   Thanks Veerlez! Leuk dat je langs kwam en een reactie achterliet. Dat waardeer ik 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Angela
  31 March, 2015 at 9:45 PM

  Al overwogen om zelf stroopwafels te maken? 😛
  http://www.amsterdaily.nl/food/make-stroopwafel/

 • Yvonne
  Reply
  Mieke, Janssen
  12 April, 2016 at 9:24 PM

  Ik denk dat die eierballen afgeleid zijn van de Limburgse frieteieren! zeker een aanrader, mocht je in Venlo zijn, probeer dan een frietei bij de Picardie in het centrum van venlo! zeker weten de beste!

 • Yvonne
  Reply
  Anna
  15 May, 2017 at 5:56 PM

  Eigenlijk nog nooit haring gegeten.. Mn ma eet het continu. Vraag wel of ze er nog een extra voor me mee kan nemen!

 • Yvonne
  Reply
  Darius
  25 May, 2018 at 1:25 PM

  Stroopwafels is van origine niet eens nedetlands

 • Yvonne
  Reply
  Rob Alberts
  25 May, 2018 at 1:43 PM

  Ik begrijp dat poffertjes wel een typisch Nederlands product is.

  Vrolijke groet,

 • Yvonne
  Reply
  Nootje
  25 October, 2018 at 6:46 PM

  Geniaal. Ik vind dit heel handig

 • Yvonne
  Reply
  Mrs. T.
  19 January, 2019 at 8:39 PM

  Wat een leuk filmpje.
  Hoe jouw man Reuzen mergpijpen uitspreekt. 😉
  Bijzonder dat de reclame tussen dit logje een link naar BMI uitrekenen is.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   3 February, 2019 at 4:08 AM

   Haha, dat is grappig. De advertenties zijn persoonlijk, dus wellicht heb je daar zelf net naar gezocht?

 • Yvonne
  Reply
  Jams
  7 February, 2019 at 3:09 PM

  De stroopwafel, van oorsprong siroopwafel genoemd, is een van oorsprong Nederlandse wafel, die anno 2019 niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd gegeten wordt. Het product bestaat uit twee ronde deegwafelhelften, met ruitpatroon, waartussen zoete siroop is aangebracht.

 • Yvonne
  Reply
  Loïc Ouango
  5 June, 2019 at 11:33 AM

  hallo ik moest voor school typisch Nederlands eten vinden dat was de beste site ooit thanks voor deze site ik waardeer het enorm

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   29 July, 2019 at 5:31 AM

   Wat leuk om te horen Loïc! Goed dat je er wat aan hebt gehad!

 • Yvonne
  Reply
  Malo
  9 December, 2019 at 10:06 AM

  alles maar niet nummer een – ik hou niet van deze vissen

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   30 December, 2019 at 4:30 AM

   Gelukkig zijn er genoeg andere dingen die je kunt eten 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Anoniem
  6 January, 2020 at 2:16 PM

  moest voor school iets opzoeken

 • Yvonne
  Reply
  mariah
  17 April, 2020 at 8:35 AM

  ik kom zelf uit LA, en ik vindt de stroopwafels denk ik het lekkerst!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   6 May, 2020 at 4:19 PM

   Die zijn zéker lekker. Zelf kies ik voor drop!

 • Yvonne
  Reply
  teun
  18 May, 2020 at 11:17 AM

  fijn voor mijn presentatie dit

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   30 May, 2020 at 9:02 AM

   Goed dat je er wat aan hebt. Succes met je presentatie!

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares