typisch nederlandse dingen

10 typisch Nederlandse dingen die je gegeten moet hebben

Voor mij is het eten in Nederland niet zo bijzonder meer. Althans, dat was het nooit echt. Nu ik echter al heel wat jaren niet meer in Nederland woon zijn er toch echt wel dingen die ik soms mis en die typisch Nederlandse dingen zijn. In dit artikel vind je 10 typisch Nederlandse dingen waarvan ik denk dat je ze gegeten of gedronken moet hebben als je naar Nederland gaat.

Afgelopen zomer was de uitgelezen kans om Miguel kennis te laten maken met wat wij zoal in Nederland eten. Hij kende al het een en ander door dat mijn ouders spullen meegenomen hadden tijdens hun bezoek aan mij in maart 2010, maar het is toch anders wanneer je daadwerkelijk in het land waar je al zoveel over gehoord hebt bent. Hij at onder andere de volgende typisch Nederlandse dingen.

1. Hollandse Nieuwe / Zoute haring

typisch nederlandse dingen

Veel mensen zullen vreemd opkijken als je ze vertelt dat wij rauwe vis eten. Want dat doe men toch alleen in Japan? Toch is zoute haring (of Hollandse Nieuwe) een typisch Nederlandse lekkernij. Elk jaar, rond juni begint het ‘haringseizoen’ en komt de Nieuwe Haring op de markt. Men eet de haring met uitjes, op een broodje of met zuur. Wil je het helemaal goed doen, dan pak je de haring bij z’n staart en laat je hem zo je mond in glijden. Haringen werden vroeger gepekeld en meegenomen op de vaart. Op die manier bleef de vis langer goed en hadden de mensen aan boord langer te eten.

2. Patat met mayonaise

Het eten van patat doet iedereen wel eens. Dat op zich is niets bijzonders. Wat het bijzonder maakt is het feit dat wij mayonaise (of fritessaus) op de patat doen. In veel andere landen eet men patat met ketchup. Ik kan je vertellen dat Miguel me erg vreemd aankeek, de eerste keer dat hij mij frietjes met mayo zag eten. Gelukkig burgert hij langzaam in; hij eet nu zelf ook alleen maar patat met mayonaise. Overigens zie ik steeds vaker mensen hun patat in de mayonaise dippen wanneer ik met hen eet.




typisch nederlandse dingen

3. Stroopwafels

De typisch Nederlandse stroopwafel werd voor het eerst in de negentiende eeuw, in Gouda, gemaakt. Oorspronkelijk gingen stroopwafels als armenkoeken door het leven; ze werden namelijk gemaakt van restjes koek, koeksnippers en deegresten. Eet een warme, verse stroopwafel of koop een zakje stroopwafelkruimels en laat hier wat stroop over gieten. Nomnomnom! Steeds wanneer ik in Nederland ben neem ik een zakje voor mezelf en voor Miguel mee. Ik neem tegenwoordig ook altijd een paar zakjes mini-stroopwafels mee voor mijn collega’s want die zijn er allemaal dol op!

typisch nederlandse dingen

4. Drop

Zoute drop, laurierdrop, zoete drop, dubbel zoute drop, boerderijdrop, enzovoorts. Als je in Nederland op reis bent moet je zeker drop proberen. Het is een beetje ‘you haven’t been to the Netherlands if you didn’t eat drop‘. In Nederland zijn we verzot op drop, we groeien er mee op. Mensen die nog nooit drop hebben gegeten weten dan ook vaak niet wat ze proeven als ze dit snoepje in hun mond stoppen. Drop heb ik ook wel eens aan mijn Chinese collega’s gegeven en verrassend genoeg waren er een aantal die het erg lekker vonden.
Waarschijnlijk vind je het niks, maar probeer drop zeker wanneer je in Nederland bent! Natuurlijk moet dit Typisch Nederlandse eten ook geproefd worden! Alleen eten is niet leuk en daarom at ik samen met mijn Amerikaanse man!

5. Frikandellen / eierbal / bitterballen

Toegegeven, het zijn niet de meeste gezonde snacks die je kunt eten, maar het zijn wel lekkere en typisch Nederlandse dingen! De frikandel wordt gegeten bij de patat, al dan niet speciaal (met mayonaise, ketchup en ui) of totaal (voor de helft speciaal, voor de helft met satésaus).
De eierbal is vooral populair in het noorden van het land. Het is een hard gekookt ei, met daar omheen een vulling, een soort ragout. De buitenkant is knapperig en krokant. Zelf vind ik ze erg lekker! Mocht je in Nederland zijn en Groningen zijn, bezoek dan Cafe De Koning in Groningen, daar hebben ze de lekkerste!




 

6. Kaas

Kaas is zo kenmerkend voor Nederland (we worden ook niet zonder reden ‘kaaskoppen’ genoemd), als je als toerist naar Nederland komt moet je dan ook zeker kaas eten. Boerenkaas, Old Amsterdam, geitenkaas, komijnekaas en alle andere soorten kaas die er in de winkels liggen.
Wil je helemaal onze kaascultuur ‘opzuigen’, dan moet je zeker naar de kaasmarkt in Alkmaar gaan. Daar kun je zien hoe het er vroeger aan toe ging op de kaasmarkten in Nederland.
Op onze bruiloft hadden we een kaasplank voor de gasten en er ligt bij ons standaard altijd kaas in de koelkast.

typisch nederlandse dingen

7. Stamppot

Hutspot, stamppot boerenkool, stamppot zuurkool, met zoute bonen of welke stamppot je ook maar wilt. Typisch Nederlandse kost en daarnaast enorm lekker (mits door mijn moeder gemaakt) en budgetvriendelijk. Hier in huis is de hutspot al ingeburgerd; Miguel vindt het lekker en we eten het dan ook regelmatig.
Boerenkoolstamppot was altijd mijn favoriet, maar inmiddels vind ik het niet zo lekker meer. Door de jaren heen is mijn smaak denk ik veranderd want boerenkoolstamppot is bij lange na niet meer zo lekker als vroeger.

8. Poffertjes

Hoewel we allemaal denken dat poffertjes uit Nederland komen, komen ze oorspronkelijk uit Frankrijk. Het zijn zoete, dikke, ronde, kleine pannenkoekjes en ze worden in een speciale poffertjespan gemaakt. Erg lekker met boter, poedersuiker en een beetje stroop.

9. Oliebollen

Oliebollen zijn een lekkernij die we in Nederland voornamelijk op Oudejaarsavond eten. Maar niet alleen dan; op de kermis of fairs zie je vaak ook een oliebollenkraam staan.
De oliebol is al honderden jaren oud; er waren al recepten voor oliebollen in de 17e eeuw!
Zelf eet ik ze het liefste naturel; voor mij geen krenten of rozijnen in de oliebollen.
Grappig feitje? Ik maakte zelf voor het eerst oliebollen in China, voor oudejaarsavond in 2011. Ze vielen toen erg goed in de smaak bij mijn groep internationale vrienden. In ‘Het Nederlands Bakboek‘ vind je er een recept voor, net als voor de typische oudewijvenkoek.

10. Snert / erwtensoep

Iedereen zal deze soep ongetwijfeld kennen. Een soep gemaakt van spliterwten, knolselderij en prei. Er gaat een rookworst in en ernaast eet je roggebrood met spek. Ik krijg al trek als ik er aan denk!

Welke van deze 10 typisch Nederlandse dingen is jouw favoriet? Of staat jouw favoriet niet op de lijst? Laat het weten in een reactie.

typisch nederlands eten

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

32 thoughts on “10 typisch Nederlandse dingen die je gegeten moet hebben”

    1. Leuk he? Ik vind het vooral grappig dat dit mijn meest populaire artikel. Elke dag zijn mensen op zoek naar typisch Nederlandse dingen… En binnenkort komt de Amerikaanse versie online 😉

  1. Ik woon in Frankrijk en mis af en toe eertwensoep en worst van de Hema, stroopwafels en een lekker saté met pindasaus!en niet te vergeten appeltaart met slagroom!!!!

  2. Ik denk dat die eierballen afgeleid zijn van de Limburgse frieteieren! zeker een aanrader, mocht je in Venlo zijn, probeer dan een frietei bij de Picardie in het centrum van venlo! zeker weten de beste!

  3. Eigenlijk nog nooit haring gegeten.. Mn ma eet het continu. Vraag wel of ze er nog een extra voor me mee kan nemen!

  4. De stroopwafel, van oorsprong siroopwafel genoemd, is een van oorsprong Nederlandse wafel, die anno 2019 niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd gegeten wordt. Het product bestaat uit twee ronde deegwafelhelften, met ruitpatroon, waartussen zoete siroop is aangebracht.

  5. hallo ik moest voor school typisch Nederlands eten vinden dat was de beste site ooit thanks voor deze site ik waardeer het enorm

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares