chinese muur bezoeken

Onvoorstelbaar: ik woon al 5 jaar in China

Jongens, mijn eerste, echte jubileum is aangebroken! Gisteren precies 5 jaar geleden stapte ik op het vliegtuig en vloog ik naar Beijing. Naar een land waar ik niets van wist, een land dat nooit ook maar één seconde in mijn gedachten was opgekomen als reisbestemming. Laat staan als land om in te gaan wonen.

5 jaar in China

5 jaar in china
Tijdens één van mijn eerste dagen in China.

Chinaversary

Toch is dat gebeurd. Ik woon in de stad waar ik mijn eerste kennismaking had met China en heb al veel mogen reizen in dit bijzondere land. Want je kunt van alles zeggen over China, een bijzonder land is het.

Elk jaar op mijn ‘Chinaversary’ zoals ik het noem, ‘vier’ ik het op mijn blog. Vorig jaar maakte ik een aantal fotocollages waarmee ik liet zien wat ik de afgelopen 4 jaar zoal had gedaan en gezien, dat blogje lees je hier.
En na vandaag begint jaar 6, een zesde jaar in China. Een zesde jaar waarin ik, zoals ik het nu zie, in Beijing zal blijven wonen.

Een zwaar jaar

Het afgelopen jaar was niet makkelijk, en dat is het allermildste woord dat ik er voor heb. Ik krijg de woorden die ik nu type niet eens uit mijn vingers zonder dat de tranen over mijn wangen glijden. In december overleed mijn vader en dat maakte dit jaar in China en 2014 in het algemeen (maar ook 2015) een zwaar en moeilijk jaar. Ik bleef een tijd in Nederland, maar moest uiteindelijk toch weer terug naar China. Het was heel dubbel. Ik wilde bij mijn familie zijn en het verlies samen verwerken, maar wilde ook terug naar Miguel, naar huis, naar Beijing.
In maart ging ik terug en begon ik aan iets nieuws. Mijn Chinees moest nu écht beter gaan worden; ik besloot Chinees te gaan studeren.

Dat dubbele gevoel heb ik nog regelmatig. Het hier en daar. Het schommelen tussen verdriet hebben & rouwen en doorgaan met mijn leven. Soms twijfel ik of ik niet te snel dingen doe, doorga met dingen… Maar ik weet ook, dat mijn vader wilde dat ik (wij) doorgingen. Doorga met mijn leven, doorga met reizen. Want de reizen die ik maakte vond hij mooi. Hij vond ze nog bijna mooier dan dat ik ze vind.

5 jaar in china

5 jaar in China

En reizen heb ik heel wat gedaan. Niet alleen het afgelopen jaar, maar ook in de 4 jaar daarvoor. Het feit dat ik in China woon heeft me zoveel gebracht wat betreft reizen. Reizen die ik anders waarschijnlijk niet had gemaakt. Plekken die ik niet had gezien, mensen die ik niet had ontmoet. Fragmenten van al die reizen en ervaringen heb ik verzameld en tot een filmpje gemaakt.

Op naar de volgende 5 jaar?

Nee. Daar kan ik kort over zijn. Dat is niet het plan. Ha, ik zeg ‘het plan’, maar het was ook nooit ‘het plan’ om zo lag in China te blijven. Nog een jaar. Of twee. Maar geen 5 jaar meer. Steeds vaker denk ik na over wat de effecten van leven in Beijing / China zijn op mijn gezondheid. De luchtvervuiling, het eten. Daarnaast lijkt China niet meer zo belovend als het om werk gaat zoals het 5 jaar geleden was. Waarom hier blijven als er geen doorgroeimogelijkheden zijn? Dan zou ik liever een nieuw land opzoeken en daar hetzelfde werk doen en tegelijkertijd een nieuwe cultuur, een nieuwe taal en nieuwe mensen leren kennen.

Tot volgend jaar!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

15 thoughts on “Onvoorstelbaar: ik woon al 5 jaar in China”

 1. Fijne Chinaversary! Ik kan me zo voorstellen dat de afgelopen periode heel moeilijk is geweest. Iemand verliezen is vreselijk, maar iemand verliezen terwijl je duizenden kilometers verderop zit is helemaal niet te bevatten. Hopelijk brengt het komende jaar een heleboel meer positieve dingen!

 2. Wauw! 5 jaar alweer, kan me jouw blog nog herinneren dat je ging vertrekken… En ik kan me goed voorstellen dat het met een verlies van een lief iemand extra moeilijk is om in een ander land te wonen. Je wilt je dan misschien het liefst in tweeën delen.

  Hopelijk wordt dit een mooi jaar voor jou in China en ik ben benieuwd welk land(en) je hierna op het oog hebt 🙂

 3. Super! Gefeliciteerd! Ook heel moedig dat je zo door bent blijven gaan in deze moeilijke tijd. Ik kan me goed voorstellen hoe dat moet zijn geweest.

 4. Wow, wat een prachtig filmpje (al vond ik het wel héél erg om die panda zo te zien vallen :p). Wat moet het mooi zijn dat je gewoon elke dag wordt ondergedompeld in de Chinese cultuur! Echt heel bijzonder! Ik schrok wel van die link naar dat eten… wordt dat echt op grote schaal gedaan?

  1. Dank je Marijke, altijd leuk om te horen wanneer mensen waarderen wat je doet 🙂
   En elke dag de Chinese cultuur is soms ook wel vervelend hoor! Het zorgt soms voor behoorlijk wat frustraties.
   Food scams komen hier op best grote schaal voor, helaas. Er is geen keuringsdienst zoals we die in Nederland kennen bijvoorbeeld. Mensen vinden geld vaak belangrijker dan veiligheid & gezondheid.

  1. Ja… dat worden we inderdaad. 😉
   Die 5 jaar was overigens vorig jaar. We zijn inmiddels al bij jaar 6 (!) aanbeland. Ik ‘vrees’ dat het een decennium gaat worden.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares