Leven in China

Onvoorstelbaar: ik woon al 5 jaar in China

chinese muur bezoeken

Jongens, mijn eerste, echte jubileum is aangebroken! Gisteren precies 5 jaar geleden stapte ik op het vliegtuig en vloog ik naar Beijing. Naar een land waar ik niets van wist, een land dat nooit ook maar één seconde in mijn gedachten was opgekomen als reisbestemming. Laat staan als land om in te gaan wonen.

5 jaar in China

5 jaar in china

Tijdens één van mijn eerste dagen in China.

Chinaversary

Toch is dat gebeurd. Ik woon in de stad waar ik mijn eerste kennismaking had met China en heb al veel mogen reizen in dit bijzondere land. Want je kunt van alles zeggen over China, een bijzonder land is het.

Elk jaar op mijn ‘Chinaversary’ zoals ik het noem, ‘vier’ ik het op mijn blog. Vorig jaar maakte ik een aantal fotocollages waarmee ik liet zien wat ik de afgelopen 4 jaar zoal had gedaan en gezien, dat blogje lees je hier.
En na vandaag begint jaar 6, een zesde jaar in China. Een zesde jaar waarin ik, zoals ik het nu zie, in Beijing zal blijven wonen.

Een zwaar jaar

Het afgelopen jaar was niet makkelijk, en dat is het allermildste woord dat ik er voor heb. Ik krijg de woorden die ik nu type niet eens uit mijn vingers zonder dat de tranen over mijn wangen glijden. In december overleed mijn vader en dat maakte dit jaar in China en 2014 in het algemeen (maar ook 2015) een zwaar en moeilijk jaar. Ik bleef een tijd in Nederland, maar moest uiteindelijk toch weer terug naar China. Het was heel dubbel. Ik wilde bij mijn familie zijn en het verlies samen verwerken, maar wilde ook terug naar Miguel, naar huis, naar Beijing.
In maart ging ik terug en begon ik aan iets nieuws. Mijn Chinees moest nu écht beter gaan worden; ik besloot Chinees te gaan studeren.

Dat dubbele gevoel heb ik nog regelmatig. Het hier en daar. Het schommelen tussen verdriet hebben & rouwen en doorgaan met mijn leven. Soms twijfel ik of ik niet te snel dingen doe, doorga met dingen… Maar ik weet ook, dat mijn vader wilde dat ik (wij) doorgingen. Doorga met mijn leven, doorga met reizen. Want de reizen die ik maakte vond hij mooi. Hij vond ze nog bijna mooier dan dat ik ze vind.

5 jaar in china

5 jaar in China

En reizen heb ik heel wat gedaan. Niet alleen het afgelopen jaar, maar ook in de 4 jaar daarvoor. Het feit dat ik in China woon heeft me zoveel gebracht wat betreft reizen. Reizen die ik anders waarschijnlijk niet had gemaakt. Plekken die ik niet had gezien, mensen die ik niet had ontmoet. Fragmenten van al die reizen en ervaringen heb ik verzameld en tot een filmpje gemaakt.

Op naar de volgende 5 jaar?

Nee. Daar kan ik kort over zijn. Dat is niet het plan. Ha, ik zeg ‘het plan’, maar het was ook nooit ‘het plan’ om zo lag in China te blijven. Nog een jaar. Of twee. Maar geen 5 jaar meer. Steeds vaker denk ik na over wat de effecten van leven in Beijing / China zijn op mijn gezondheid. De luchtvervuiling, het eten. Daarnaast lijkt China niet meer zo belovend als het om werk gaat zoals het 5 jaar geleden was. Waarom hier blijven als er geen doorgroeimogelijkheden zijn? Dan zou ik liever een nieuw land opzoeken en daar hetzelfde werk doen en tegelijkertijd een nieuwe cultuur, een nieuwe taal en nieuwe mensen leren kennen.

Tot volgend jaar!

You Might Also Like

15 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Mammalien
  20 August, 2015 at 8:04 AM

  Happy Chinaversary! Ben heel benieuwd wat je over vijf jaar blogt, waar je dan zit en wat je daar doet!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   24 August, 2015 at 3:12 AM

   Thanks! Ik ook, heb echt nog helemaal géén idee.

 • Yvonne
  Reply
  Sandra
  20 August, 2015 at 9:15 AM

  Fijne Chinaversary! Ik kan me zo voorstellen dat de afgelopen periode heel moeilijk is geweest. Iemand verliezen is vreselijk, maar iemand verliezen terwijl je duizenden kilometers verderop zit is helemaal niet te bevatten. Hopelijk brengt het komende jaar een heleboel meer positieve dingen!

 • Yvonne
  Reply
  Insoon
  20 August, 2015 at 2:48 PM

  Wauw! 5 jaar alweer, kan me jouw blog nog herinneren dat je ging vertrekken… En ik kan me goed voorstellen dat het met een verlies van een lief iemand extra moeilijk is om in een ander land te wonen. Je wilt je dan misschien het liefst in tweeën delen.

  Hopelijk wordt dit een mooi jaar voor jou in China en ik ben benieuwd welk land(en) je hierna op het oog hebt 🙂

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   24 August, 2015 at 3:13 AM

   Haha, dat je je dat nog kan herinneren, leuk!
   Klopt wat je zegt, het liefst had ik me in tweeën gedeeld, maar helaas…

 • Yvonne
  Reply
  Mirjam
  20 August, 2015 at 3:50 PM

  Wow time flies…..inderdaad ben benieuwd waar je over 5 jaar bent en hopelijk nog daar vandaan blogt.

 • Yvonne
  Reply
  Minie
  20 August, 2015 at 8:44 PM

  Gefeliciteerd Yvonne met je eerste lustrum in China. Mooi dat het je zo goed bevalt.

 • Yvonne
  Reply
  Sabine
  20 August, 2015 at 9:46 PM

  Super! Gefeliciteerd! Ook heel moedig dat je zo door bent blijven gaan in deze moeilijke tijd. Ik kan me goed voorstellen hoe dat moet zijn geweest.

 • Yvonne
  Reply
  Peter
  21 August, 2015 at 9:24 AM

  Van het gefeliciteerd met deze mooie mijlpaal!

 • Yvonne
  Reply
  Jenn
  21 August, 2015 at 3:01 PM

  Mooi geschreven, gefeliciteerd met deze mijlpaal 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Marijke
  21 August, 2015 at 7:51 PM

  Wow, wat een prachtig filmpje (al vond ik het wel héél erg om die panda zo te zien vallen :p). Wat moet het mooi zijn dat je gewoon elke dag wordt ondergedompeld in de Chinese cultuur! Echt heel bijzonder! Ik schrok wel van die link naar dat eten… wordt dat echt op grote schaal gedaan?

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   24 August, 2015 at 3:16 AM

   Dank je Marijke, altijd leuk om te horen wanneer mensen waarderen wat je doet 🙂
   En elke dag de Chinese cultuur is soms ook wel vervelend hoor! Het zorgt soms voor behoorlijk wat frustraties.
   Food scams komen hier op best grote schaal voor, helaas. Er is geen keuringsdienst zoals we die in Nederland kennen bijvoorbeeld. Mensen vinden geld vaak belangrijker dan veiligheid & gezondheid.

 • Yvonne
  Reply
  Angela
  10 September, 2015 at 8:48 AM

  Knap hoor, dat je het al 5 jaar daar uithoudt, ik zou daar niet kunnen wonen als ik zo jouw artikels lees…

 • Yvonne
  Reply
  kliefje
  19 August, 2016 at 5:23 PM

  Ik ben ook in shock dat het zo snel gaat. Ik zie je nog weggaan, als Limoentje. Nu alweer 5 (!) jaar voorbij. We worden oud Yvon 😉

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   20 August, 2016 at 2:35 PM

   Ja… dat worden we inderdaad. 😉
   Die 5 jaar was overigens vorig jaar. We zijn inmiddels al bij jaar 6 (!) aanbeland. Ik ‘vrees’ dat het een decennium gaat worden.

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares