bezienswaardigheden Hangzhou

In de media: Backpackgek interviewde GoYvon over reizen

Onlangs werd ik door Freek & Claudia van backpackgek geïnterviewd over het werken en wonen in China. Ze stelden me een aantal vragen en ik beantwoordde ze met veel plezier.

Backpackgek interviewt Yvonne in China

Yvonne woont samen met haar Amerikaanse vriend in China, geeft Engelse les en leert de Chinese taal. Een prachtig verhaal in een fascinerend land. Wij interviewden Yvonne.

 

Wie ben jij en waar ben je nu?
“Ik ben Yvonne, afgestudeerd Pabo-studente en sinds januari van dit jaar woon ik met mijn vriend in Shenyang, Liaoning Province, China. Ik woon daar op 5 minuten van mijn werk; Shenyang Jianzhu University. Daar geef ik Engelse les aan de studenten en volg ik zelf Chinese lessen. Hier voor woonden we in Shaoxing, een stad een paar uur ten zuiden van Shanghai.”

Waar schrijf je over op jouw reisblog?
“Nog niet al te lang geleden ben ik ook in de digitale wereld gestapt. Voorheen plaatste ik mijn verhalen ergens anders, nu staan zijn de echt te lezen op ‘mijn’ plekkie op het web. Schreef ik eerst alleen over wat ik meemaakte in China, nu heb ik ook ruimte om te schrijven over hoe je werk kunt vinden in China en over het reizen dat ik tussendoor doe.”
Wat doe jij op dit moment in China?
“Op het moment heb ik een 16-urig contract om Engelse les te geven een van de universiteiten daar. Ik geef echter maar een uurtje of 8 les. Ik heb op het moment 3 verschillende groepen die ik 1 of 2 keer per week zie. De overige tijd ga ik naar de lessen Chinees die de universiteit aanbiedt voor de internationale studenten en waar ik als leerkracht gratis naar toe kan.”

backpackgek

Hoe ontstond het idee om voor lange tijd naar China te gaan?
“Dat was geen idee! Eind augustus 2010 vertrok ik voor 7 maanden naar het buitenland. Hier zou ik 5 maanden Engelse les geven in China om vervolgens nog 2 maanden door Zuidoost Azië te reizen. In de stad waar ik geplaatst werd, ontmoette ik al vrij snel mijn vriend, waardoor de plannen nog al drastisch gewijzigd werden. Ik besloot een half jaartje langer te blijven. Enerzijds omdat ik nog niet genoeg uit het lesgeven en China gehaald had voor mij gevoel, maar ook omdat ik mijn relatie een kans wilden geven. Mijn vriend is Amerikaans, samen terug naar NL was dus geen optie. Inmiddels woon ik dus al weer ruim anderhalf jaar in China.”

Wat is jouw tofste reiservaring tot nu toe?
“De jungletrekking in de Taman Negara die ik 7 jaar geleden met mijn ouders & broertje maakte was super om als kersverse reiziger te maken. Verder de 3-weekse reis die mijn vriend en ik maakten vorig jaar tijdens het Chinees Nieuwjaar. Op dit moment waren we nog maar pas bij elkaar maar, we besloten toch samen te reizen en dit tijdens de meest idiote tijd van het jaar. De treinreizen die we toen maakten waren al een avontuur op zich. De kers op de taart was het bezoek aan de panda’s in Chengdu.”

Hoe word je lerares in China?
“Als je, zoals wij Nederlanders, Engels niet als moedertaal hebt is het erg nuttig om een TEFL-course te doen. Tijdens deze cursus leer je veel over het lesgeven van Engels als vreemde taal en wordt je beheersing van het Engels getest. Hiermee vergroot je je kansen.
Vervolgens kun je je aanmelden voor een programma met baangarantie, maar je kunt ook zelf op zoek. Er zijn veel sites waar recruiters op zoek zijn naar leerkrachten. Dit kan een prima manier zijn, maar kijk wel uit. Er zitten soms dubieuze gevallen tussen.

Zelf heb ik mijn huidige baan gevonden door heel veel e-mails te versturen met daarin als bijlagen mijn paspoort, cv, TEFL certificaat en letters of recommendation.”

Heb je nog tips voor andere mensen die hetzelfde overwegen?
“Laat je niet weerhouden door eventuele slechte ervaringen van andere mensen! Voordat ik vertrok heb ik heel wat reviews gelezen en veel mensen waren best wel negatief. Ik besloot gewoon te gaan en me niet te laten beïnvloeden daar de negatieve verhalen. Je bent zelf degene die er wat van moet zien te maken, dat kun alleen jij doen!

Gewoon doen dus! Jaag je dromen na!”

Het interview op de site van Backpackgek lezen kan hier.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

2 thoughts on “In de media: Backpackgek interviewde GoYvon over reizen”

  1. Leuk stukje om te lezen en erg mooi voor jullie dat jullie daar nu samen wonen en het goed gaat.
    Maar voor ons is het wat minder dat je zo ver weg bent. Maar we tellen nu de dagen en dan kunnen we lekker even weer knuffelen
    DIKKE KUS

  2. Wat een leuk stuk!! Lekker in vogelvlucht ;)! Het enthousiasme is goed te lezen in ieder geval……Leuk!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares