Boeken, films & TV

Boeken over China ~ on my to read list

chinese muur

Lezen, ik ben er dol op. Als kind kon ik urenlang weggezonken op de bank liggen lezen en ‘s avonds hield ik stiekem mijn leeslampje langer aan dan afgesproken om nog maar meer van dat spannende boek te kunnen lezen. Ook nu lees ik nog altijd graag, onder andere boeken over China.

Boeken over China

Er zijn zoveel boeken over China geschreven, misschien wel duizenden. Ik heb al best een aantal gelezen, maar er zijn er nog zoveel die op mijn ‘to read’ lijstje staan! Er staan een hoop bij me in de boekenkast en er staan nog meer in mijn virtuele boekenkast op Goodreads. Het leek me wel leuk om een aantal boeken te laten zien die ik in de toekomst (ver en nabij) wil lezen.

boeken over china

Lisa See – Shanghai Girls

Momenteel ben ik Shanghai Girls aan het lezen. Een boek over twee zusjes die aan het begin van de Tweede WereldOorlog naar de Verenigde Staten moeten reizen om daar met hun nieuwe mannen een nieuw lezen te moeten opbouwen. Ik heb het boek voor een derde gelezen en de meisjes hebben nu al zo veel verschrikkelijks meegemaakt dat ik vrees voor wat er nog gaat komen.

Lizette Dalebout – Mijn straat is geel

Als ik het me goed herinner las ik ooit een recensie over dit boek bij Freek & Claudia van Backpackgek (even gecheckt, en ja hoor, hier staat het!) Toen liet ik in een reactie al weten het graag te willen lezen. Helaas is het er nog altijd niet van gekomen.
Het boek is geschreven door de Nederlandse Lizette die met haar gezin naar Shanghai verhuist en daar een nieuw leven begint. Het is met de nodige humor en zelfspot geschreven en daar houd ik wel van. De volledige beschrijving lees je hier.

boeken over china

Jung Chang – Wilde Zwanen: drie dochters van China

Aan dit boek ben ik al een hele tijd geleden begonnen, maar ik heb het op een gegeven moment weer aan de kant gelegd. Het boek is behoorlijk dik en redelijk zware kost. Het boek neemt je onder andere mee naar de tijd van de concubines en de Culturele Revolutie. Na het lezen van dit boek ken je de hele Chinese geschiedenis! Meer lezen over het boek kan hier.

Adriaan van Dis – Een barbaar in China

Toen ik in Nederland was ontving ik een pakje. Daar zat onder andere het boek ‘Een barbaar in China‘ in. Het is een boekje van net iets meer dan 100 bladzijden en bevat een hoop mooie foto’s. Ik ben erg benieuwd naar; in 1986 moet China nog zo’n ander land geweest zijn!

In 1986 reisde Adriaan van Dis af naar China en aangrenzende landen. Hij volgt de eeuwenoude zijderoute en maakt kennis met een land vol bureaucratische maatregelen en een volk dat vreemdelingen het liefs mijdt of misleidt.

boeken over china

Leslie Chang – Fabrieksmeisjes

Dit boek zag ik een paar weken geleden liggen in The Bookworm. De Engelse variant dan. Leslie Chang volgt twee meisjes die het platteland verlaten voor de stad om daar in een fabriek te gaan werken in de hoop op een beter bestaan. Het fabrieksleven is een kant van China die ik niet ken, waar ik weinig over hoor, maar wel meer over zou willen weten. Fabrieksmeisjes ga ik waarschijnlijk wel in het Engels lezen overigens.

Carolijn Visser – Tibetaanse perziken

Dit lijkt me een indrukwekkend boek. Carolijn Visser gaat naar Tibet waar ze op zoek gaat naar plaatsen en overblijfselen van een reis die een Nederlander aan het begin van de 18e eeuw maakte. Ze ontmoet verschillende Tibetanen, raakt daar mee in gesprek en vertelt ons hun verhalen. Ze reist onder andere naar Zuid-India en Peking om daar meer te weten te komen over Van der Putte, de Nederlander die ooit eens in Tibet was.

Dit zijn 6 van de vele boeken die ik graag zou willen lezen. Zitten er boeken tussen die jij hebt gelezen of zou willen lezen? Of heb je misschien tips voor me?

Alle foto’s via bol.com

Deze blogpost bevat affiliatelinks.
Lees voor meer info mijn disclaimer.

You Might Also Like

6 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Manouk voor Bunch of Backpackers
  9 April, 2014 at 5:26 PM

  Ik wil ‘Fabrieksmeisjes’ ook nog graag lezen :)! Benieuwd naar je ‘boek reviews’ straks!

 • Yvonne
  Reply
  JudithinChina
  10 April, 2014 at 3:48 PM

  Dit zijn wel allemaal must-reads! Op ‘mijn straat is geel’ na dan. Als je eenmaal ‘in’ Wilde Zwanen zit is het heel mooi hoor! Maar inderdaad, Jung Chang leest niet zo makkelijk weg als Lisa See.

 • Yvonne
  Reply
  Monique
  10 April, 2014 at 5:54 PM

  Nog een echte must-read is voor mij ‘the good earth’ van Pearl Buck. Het leven van een boerenfamilie begin twintigste eeuw. Ze heeft er de nobel-prijs voor de literatuur mee gewonnen. Pearl Buck was van Chinees-Amerikaanse afkomst.

 • Yvonne
  Reply
  Wanda
  15 April, 2014 at 9:08 PM

  Met name het boek over de Shanghai girls lijkt me wel wat… de overige titels spreken me wat minder aan…

 • Yvonne
  Reply
  Rosalijne
  28 January, 2016 at 3:33 PM

  Oh, alle boeken van Carolijn Visser, erg leuk en interessant om te lezen. Misschien niet allemaal gelijk na elkaar, maar zij heeft zoveel mooie dingen meegemaakt in Azië

 • Yvonne
  Reply
  Koen
  27 January, 2019 at 6:24 PM

  Mooie lijst

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares