boeken voor de zomer

Gelezen in mei en juni – leuke boeken voor de zomer

Wellicht ben je net zo verbaasd als ik om deze boekenblog te lezen, want normaal gesproken plaats ik bijna nooit blogs alleen over boeken. Meestal verwerk ik de boeken die ik lees namelijk in mijn maandoverzichten. Niks is normaal dit jaar en omdat ik de afgelopen maanden voor mijn doen veel gelezen heb en ik jullie, mijn lezers, graag enthousiast wil maken om meer te lezen, besloot ik om dit blog met leuke en goede boeken voor de zomer, te schrijven.

Mocht een boek uit deze lijst je nou aanspreken en je wilt hem kopen, doe dat dan via één van de linkjes in deze blog.
Ik krijg daar een kleine commissie voor (kan ik weer boeken van kopen) en jij betaalt niets extra.

Meer lezen

Als kind las ik altijd ontzettend veel. Ik kon uren op de bank of op mijn bed zitten lezen, opgezogen door een andere wereld. Ik las talloze Suske & Wiske’s en was dol op zowel Floortje Bellefleur en Romana en Ragebol. Jarenlang las ik veel, tot ik een paar jaar geleden zomaar met lezen leek te stoppen. Ik heb even op mijn Goodreads gekeken en in 2017 en 2018 las ik respectievelijk slechts 8 en 4 boeken. Een absoluut dieptepunt als je het mij vraagt.

In 2019 las ik heel wat meer boeken (16), de meeste las ik tijdens mijn vakantie in de zomer, terwijl ik de Trans Mongolië Express ‘deed’. Dit jaar belooft een goed lees-jaar te worden; inmiddels heb ik al 16 boeken gelezen en ik hoop er dit jaar nog minstens 10 meer te lezen. De boeken in deze lijst las ik in mei en juli.

Ga lekker zelf in je kracht staan – Japke-d. Bouma

Ga lekker zelf in je kracht staanFlexwerken, punten op de horizon, brainstormen en centraal stellen. De innovatieve kwaliteitsslagen vliegen ons om de oren op kantoor, maar worden we daar nou beter van, vraagt Japke-d. Bouma zich af. Is het nou wel zo goed om te durven dromen? Werken zelfsturende teams? Moeten de neuzen eigenlijk wel dezelfde kant op? En is succes écht een keuze?

Kantoorexpert Japke-d. Bouma spreekt heldere taal: stop met al die vage managementmodes! Ze rekent af met de ergste en hardnekkigste trends en laat zien hoe het ook kan op kantoor.

Dit boek zag ik in de ‘ThuisBieb’- app van de Nederlandse bibliotheek en de titel sprak me aan. Tijdens het lezen van de columns heb ik een paar keer op het punt gestaan om het boek van mijn digitale boekenplank te verwijderen. De korte, losstaande teksten spraken me niet erg aan en ik vond het lastig om door te lezen. Toen ik mijn mening op Twitter deelde kreeg ik reacties van mensen die het boek wel erg leuk vonden en me uitlegden waarom ik het waarschijnlijk minder leuk vond. Ik woon en werk al jaren niet meer in Nederland! Waarom had ik deze reden niet zelf bedacht? Ik sta zo ver af van de Nederlandse werkvloer, ik snapte amper waar Bouma het over had!

Voor mij persoonlijk was het dus geen hit, maar als jij op een kantoor werkt waar allerlei Engelse termen gebruikt worden en je op je knieën in het gras moet vergaderen, dan is dit boek waarschijnlijk wel leuk voor jou.

Klik hier voor het fysieke boek, hier voor de digitale versie.

Het best verkochte boek ooit (met deze titel) – Sanne Blauw

het best verkochte boek ooitVan rapportcijfers tot je pensioenleeftijd, van het weerbericht tot verkiezingsuitslagen: overal bepalen cijfers hoe ons leven eruitziet. Met dit boek wil Sanne Blauw cijfers weer op hun plek zetten.

Van gezondheidsnieuws tot je pensioenleeftijd, van het weerbericht tot de verkiezingsuitslagen: overal bepalen cijfers hoe ons leven eruitziet. Maar meten is mensenwerk, dus cijfers zijn niet waardenvrij. Dat lijken politici, bedrijven, media maar al te vaak te vergeten – of juist in te zetten voor eigen gewin. En wij, cijferconsumenten, zijn ook niet onschuldig. We laten ons maar al te graag verleiden als de cijfers zeggen wat we willen geloven.
Daarom schreef journalist en econometrist Sanne Blauw Het bestverkochte boek ooit (met deze titel).
Met dit boek wil ze cijfers weer op hun plek zetten. Niet op een voetstuk, niet bij het vuilnis, maar waar ze horen: naast de woorden.

Dit boek las ik ook via de ThuisBieb van de bibliotheek en gaf ik 2 sterren. Het was een interessant boek, maar ik merk dat ik meer van fictie houd dan non-fictie, wat dit boek is. Het was interessant om te lezen omdat het je als lezer doet nadenken over hoe je getallen zelf interpreteert en vaak voor waar aanneemt. Onderzoekers en media echter kiezen er vaak voor om cijfers op een zo schokkende manier weer te geven. Een manier die jouw opinie beïnvloedt en jouw kijk op bepaalde zaken.
Een boek voor iedereen die gevoelig is voor cijfers en kritisch wil kijken naar hoe hij / zij cijfers interpreteert.

Klik hier voor het fysieke boek, hier voor de digitale versie.

De kleine moeder van Bergen-Belsen – Hetty E. Verolme

kleine moeder van Bergen-BelsenHetty Werkendam is nog maar een meisje als ze samen met haar ouders en haar broertjes naar Bergen-Belsen wordt gedeporteerd. Daar brengt ze veertien lange maanden door in de kinderbarak. Als een van de oudste kinderen wordt Hetty ‘de kleine moeder’ van zo’n veertig kinderen. Met haar veertien jaren een onmogelijke taak. De iets oudere Margot en Anne Frank worden van de kinderbarak overgebracht naar de volwassenenbarak en overlijden. Hetty, haar broertjes en hun ouders blijven in leven en worden na de oorlog herenigd.

Het derde boek dat ik (deels) via de ThuisBieb las. Ik begon via de app maar kocht het vervolgens alsnog zelf omdat de lay-out in de app zo slecht was dat ik het boek niet fatsoenlijk kon lezen.
De kleine moeder van Bergen-Belsen is een aangrijpend boek over het meisje Hetty en over de gruwelijkheden die ze tijdens de Tweede Wereldoorlog moet doorstaan. De taak die ze op zich neemt is onmogelijk, maar geeft haar ook de kans om te zorgen, relaties met de vrouwen die haar barak overzien op te bouwen en zo voor haar broertjes en zichzelf te kunnen ‘zorgen’. Het is verschrikkelijk om te lezen wat Hetty en alle andere kinderen, maar ook volwassenen moeten doorstaan in de barakken. Ik gaf het boek 5 sterren, ondanks de verschrikkingen kon ik niet stoppen met lezen. Goed geschreven en een aanrader omdat het goed is te blijven herinneren en te blijven leren over deze zwarte periode.

Klik hier voor de digitale versie, hier om het fysieke boek te bestellen.

White Fragility (why it’s so hard for white people to talk about racism) – Robin DiAngelo

boeken voor de zomerThe International Bestseller Anger. Fear. Guilt. Denial. Silence. These are the ways in which ordinary white people react when it is pointed out to them that they have done or said something that has – unintentionally – caused racial offence or hurt. But these reactions only serve to silence people of colour, who cannot give honest feedback to ‘liberal’ white people lest they provoke a dangerous emotional reaction. Robin DiAngelo coined the term ‘White Fragility’ in 2011 to describe this process and is here to show us how it serves to uphold the system of white supremacy. Using knowledge and insight gained over decades of running racial awareness workshops and working on this idea as a Professor of Whiteness Studies, she shows us how we can start having more honest conversations, listen to each other better and react to feedback with grace and humility. It is not enough to simply hold abstract progressive views and condemn the obvious racists on social media – change starts with us all at a practical, granular level, and it is time for all white people to take responsibility for relinquishing their own racial supremacy.

Via Instagram las ik veel over anti-racisme en hoe je jezelf als wit persoon kunt onderwijzen. Naast dat ik op Instagram mensen ben gaan volgen die veel over dit onderwerp delen heb ik ook een aantal boeken op mijn ‘te lezen’ lijst gezet om zo meer over anti-racisme te leren. Ik begon met White Fragility wat achteraf niet de beste keus is geweest, denk ik. Ik las het boek in het Engels, zoals ik met zo veel boeken doe. In dit geval was het echter behoorlijk uitdagend om te lezen. DiAngelo schreef het boek op een erg academische manier waardoor het lastig lezen was. Ik durf te zeggen dat mijn Engels minstens zo goed is als mij Nederlands en ik moest toch echt geregeld zinnen herlezen. Uiteraard heb ik het even met Miguel gecheckt; ook hij vond de alinea’s die hij las niet gemakkelijk om te lezen. Wees daarop voorbereid als je besluit het boek te lezen (er is geen Nederlandse vertaling).
Ondanks dat het lastig was om te lezen vond ik het wel een goed boek. Er worden veel situaties besproken waarin witte mensen zich aangevallen voelen omdat iemand hen op hun racisme aanspreekt. Vooral deze voorbeelden zetten me aan het denken; hoe zou ik reageren? Ik werd me ook er ook akelig bewust van dat ik zelf ook nog altijd racistische dingen doe of zeg, onbewust, waarvan ik zelf niet direct in de gaten heb dat ze racistisch zijn.

Klik hier voor het fysieke boek, hier voor de digitale versie.

Where the Crawdads Sing – Delia Owens

waar de rivierkreeften zingenIn Barkley Cove, een rustig stadje aan de kust van North Carolina, gaan al jarenlang geruchten over het moerasmeisje. Kya is in haar eentje opgegroeid in het moeras. Hier voelt ze zich thuis. De natuur is haar leerschool. Dan komt de tijd dat ze ernaar verlangt aangeraakt te worden en lief te hebben. Twee jonge mannen uit de stad raken geïntrigeerd door haar fascinerende schoonheid. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.

Het moerasmeisje: een bedwelmende debuutroman over een geïsoleerde jonge vrouw, die in de wildernis van het diepe zuiden van Noord-Amerika weet te overleven. Het is wel duidelijk dat de auteur hier zelf vandaan komt. Haar prachtige, dampende proza is onvergetelijk.

De Nederlandse titel voor dit prachtige boek is ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ en het is een absolute aanrader! Een collega raadde me dit boek aan, en voor ik het wist stond het op mijn digitale boekenplank. Het is een boek dat ik zelf niet uitgekozen zou hebben op basis van de achterflap, maar jongens, wat ben ik blij dat ik dit boek heb gelezen! De schrijfster beschrijft het moeras, de dieren, planten en bloemen tot in detail, iets waar ik echt aan moest wennen tijdens het lezen. Gelukkig duurde dat niet heel lang en al vrij snel kon ik nog maar moeilijk stoppen met lezen. Kya groeit op in een compleet andere wereld, afgezonderd van de bewoonde wereld en hoewel dat maar lastig voor te stellen is, laat haar leven en verhaal mijn geen moment los. Het gebeurt me niet vaak dat een boek me zo aangrijpt, maar Where the Crawdads Sing was een boek dat me wist te grijpen. Tot tranen toe. Een absolute aanrader dus (en voor €4,99 val je je geen buil)!

Klik hier voor de Engelstalige versie, of koop de Nederlandse vertaling.

De Bananengeneratie – Pete Wu

bananengeneratiePETE WU IS EEN BANAAN. ALTHANS, ZO NOEMT ZIJN MOEDER HEM LIEFKOZEND: “GEEL’ VANBUITEN EN “WIT’ VANBINNEN.
Hij staat midden in de Nederlandse samenleving, maar toch wordt journalist Pete Wu als Chinese Nederlander
ongewild herinnerd aan zijn anders-zijn. Door mensen die hem vragen waar hij nou écht vandaan komt. Of anders wel door de gemiddelde carnavalshit, Meneer Cheung uit Ik hou van Holland, of de grappen van Gordon: “Wat ga je zingen? Nummer 39 met rijst?’
In dit boek gaat Pete in gesprek met “mede-bananen’ die net als hij worstelen met hun Chinese Nederlanderschap. Hij praat met hen over generatieclashes, daten, discriminatie en eenzaamheid. En over het gevecht om jezelf te mogen zijn – bevrijd van clichés.
De bananengeneratie is een liefdevolle en verhelderende inkijk in het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu.

Het laatste boek dat ik in juni las was De Bananengeneratie van Pete Wu. Door de documentaire Pete en de bananen hoorde ik (weer) over dit boek en omdat de documentaire me aansprak besloot ik het boek te kopen. Het boek leest makkelijk weg en geeft een inkijkje in het leven van Pete; een Chinese Nederlander die worstelt met allerlei zaken. Het is interessant om te lezen hoe verschillend Pete en zijn ouders in het leven staan, maar ook om te lezen over de stereotypen die nog altijd in stand gehouden worden. Het racisme dat Chinese Nederlanders ervaren komt ook aan bod en ook dit gaf me nieuwe inzichten en deed me nadenken over mijn eigen stereotype beelden van groepen mensen.

Klik hier voor het fysieke boek, hier voor de digitale versie.

Wat ik momenteel lees & wat lees jij?

Momenteel lees ik Shadow of the Hunter, een boek dat ik van uitgeverij The Sinoist ontving. Wat ik daarna ga lezen weet ik nog niet; misschien iets uit de zomerbibliotheek (gratis!), een boek van mijn super lange ‘nog te lezen boeken, of wellicht een goede aanrader van jou!

Laat me weten welk boek jij nu leest of wat jou aanrader voor een boek voor de zomer is!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares