China is een relatief goedkoop land om door te backpacken. Je kunt hier dan ook met een redelijk laag dagbudget een lange tijd reizen. China is bij lange na nog niet zo populair als bijvoorbeeld Thailand, Laos of Cambodja en daardoor zijn er veel minder toeristen. Het budget voor China ligt wat hoger dan voor landen in zuid-oost Azië, maar het is alsnog goed betaalbaar.
Met de langere en kortere reizen die ik in de afgelopen twee jaar in China heb gemaakt heb ik een goed beeld van wat een geschikt budget voor China is. In dit artikel geef ik wat handvatten zodat je een indruk krijgt van de kosten van backpacken in China.
Valuta: De RenMinBi
In China gebruikt met de RenMinBi (RMB of CNY). In China zelf gebruikt men deze naam niet, men spreekt van de yuan. Er zijn briefjes van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 yuan in omloop en briefjes van 5 en 1 mao (1 yuan is 10 mao). Opvallend is dat de briefjes van 1 yuan vooral in de noordelijke gebieden voorkomen en dat men verder in het zuiden vooral gebruik maakt van muntjes.
Naast de muntjes van 1 yuan zijn er ook munten van 5 mao (een halve yuan) en 1 mao in omloop.
Vliegtickets kopen
Voor je in China bent dien je natuurlijk je vliegticket en je visum aan te schaffen. Afhankelijk van wanneer je naar China reis kun je best goedkope tickets vinden. Soms vlieg je al voor €500,- naar Beijing of voor €600,- naar Shanghai. Niet duur, zelf betaal ik meestal zo’n twee tot driehonderd euro meer als ik mijn tickets boek.
Geld wisselen / je bankpas gebruiken
Het gebruiken van je bankpas om geld op te nemen is in China geen probleem. De bankpasjes van de meeste Nederlandse banken kunnen hier gewoon gebruikt worden. Het betalen met je bankpas is bijna niet te doen. Ook de creditcard is hier nog niet zo populair in gebruik als bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Houd hier rekening mee wanneer je naar China gaat en zorg er voor dat je altijd contant geld op zak hebt.
Wanneer je contant geld meeneemt kun je dit vaak prima wisselen. Ik zou hiervoor naar de Bank of China gaan. In sommige steden vind je zelfs mensen op straat (voor de bank), die je euro’s om kunnen wisselen voor RMB. De wisselkoers die je op straat krijgt is over het algemeen iets beter dan de wisselkoers die men in de banken gebruikt. Check wel of het geld dat je krijgt echt is.
Slapen in China
Wanneer je aan het backpacken bent en je erg op je budget moet/wilt letten zal je waarschijnlijk veel in hostels slapen. Reken voor een bed in een dorm zo’n 50-70 RMB per nacht. De prijs ligt aan de lage kant in kleinere, minder toeristische plaatsen. In steden als Beijing en Shanghai zal je gauw richting de 70 RMB gaan per persoon, per nacht. Reis je met z’n tweeën en slaap je liever in een double room, houd dan rekening met een prijs van tussen de 120-150 RMB per nacht.
Slaap je veel in hostels, dan kan het lonen om lid te worden van ‘Hostelling International’. Met de kaart die je bij het lidmaatschap krijgt krijg je korting op je kamer wanneer je besluit in hostels aangesloten bij deze organisatie te overnachten. Ik betaalde in 2010 50 RMB voor de kaart. De korting die je krijgt varieert van 5 tot 20 RMB en het bespaart je dus al vrij snel redelijk wat geld.
Eten in China
China heeft duizenden restaurants. Je vindt er wel een op elke hoek van de straat. En wanneer het geen restaurant is, is het wel een klein kraampje waar men iets te eten verkoopt. Chinezen houden van eten en eten dan ook altijd en overal.
In de ochtend haal je je ontbijt om de hoek van je hostel. Betaal je in je hostel waarschijnlijk zo’n 40 RMB voor een Westers ontbijt, om de hoek sta je met de lokale bevolking in de rij te wachten voor een (soort) pannenkoek met ei, een brood-achtig iets, koriander en wat chili. Neem er een beker sojamelk bij en je kunt de dag goed beginnen. Wat dat kost? Tussen de 4 en 10 RMB. Vriendelijk voor je budget dus!
Wat betreft je lunch en avondeten; daar kan erg veel verschil in zitten. Je kunt voor 10 RMB eten, maar ook voor 100. In een grotere stad zullen je maaltijden wat duurder zijn dan in een kleinere plaats. Ook de grootte van de schaal waarop het gerecht dat je besteld kan nogal eens verschillen. Ik heb gemerkt dat de porties in het noorden een stuk groter zijn dan in het zuiden. In het noorden betaal je dan ook meer voor een dish. Gemiddeld zul je tussen de 10 en 30 RMB betalen voor een gerecht. De manier waarop er gegeten wordt in China is niet te vergelijken met onze Nederlandse westerse gewoonten. Heb je geen idee wat de gebruiken in China zijn, lees dan dit artikel over tafelmanieren en je weet wat je kunt verwachten.
Een avond geen zin in Chinees eten? Geen probleem! Er zijn voldoende Westerse keten waar je terecht kunt voor iets van ‘thuis’. Fastfood-ketens zijn er in overvloed. Niet alleen het eten is Westers, ook de prijzen zijn Westers. Een menu van de Mac is hier relatief gezien erg duur. Niet al te best voor je budget dus 😉
Vervoer
De kosten van je vervoer / transport nemen altijd een redelijk groot deel van je totale reisbudget in beslag. Althans, dat is mijn ervaring. Zeker wanneer je langere afstanden aflegt. Wil je kosten sparen, dan is langzaam reizen dé manier om je uitgaven omlaag te brengen.
De prijs van je trein- of buskaartje is afhankelijk van de afstand van de reis en van de klas (1e of 2e). Een eerste klas treinkaartje kost een stuk meer dan een kaartje voor de hard seat die men in de Chinese treinen heeft. Zelf gebruik ik altijd de website cnvol.com om de prijs en duur van de reis die ik wil gaan maken op te zoeken. De site is gemakkelijk in gebruik en alles is in het Engels.
Er zijn kaartjes voor 50 RMB beschikbaar, maar de reis van Shanghai naar Beijing met de bullet kost zo’n 500 RMB.
Een ritje met de stadsbus kost je 1 of 2 RMB, it verschilt per stad. Soms kost het wat meer, bijvoorbeeld wanneer je de stad verlaat met de bus.
Taxi’s zijn altijd en overal beschikbaar. Je houdt er eentje aan door met je hand te wapperen. Het starttarief ligt tussen de 7 en 12 RMB, afhankelijk van de stad. Aan het einde van de rit betaal je soms tot 3 RMB extra voor de benzine (zogenaamde surcharge). Kijk dus niet raar op als de meter 25 RMB aangeeft, maar de taxichauffeur je om 28 RMB vraagt.
Dit is algemene informatie over de kosten van reizen in China. Wil je meer weten over wat voor budget geschikt is wanneer je gaat backpacken in China? Lees dan de berichten in de categorie ‘budget’. Daar vind je meer artikelen over China, maar ook andere budget-gerelateerde artikelen.
Edit; momenteel is het erg moeilijk om met een ING-pas geld op te nemen in China. Neem contact op met je bank voor informatie over jouw bankpas en het gebruik hiervan buiten Europa om zeker te weten dat je deze kunt gebruiken in China.
Handige tips!