Beijing

Alles wat je moet weten over het openbaar vervoer in Beijing

Je bent aangekomen op je plaats van bestemming; Beijing. Dit na een lange vlucht of treinreis. Je stapt uit op het vliegveld of station en slaat bijna steil achterover van de drukte, de chaos en het feit dat je nauwelijks wijs kunt worden uit de borden die je ziet hangen. De meeste zijn immers in het Chinees. Toch wil je naar je hostel toe, maar hoe doe je dat het makkelijkst? Hier wat tips over het gebruik van het openbaar vervoer in Beijing.

Tips voor het openbaar vervoer in Beijing

Neem je de metro, een bus of toch liever een taxi? In dit artikel vertel ik je hoe deze vervoersmiddelen werken in Beijing en geef ik je praktische tips. Zelf woon ik sinds 2013 in Beijing en ik reis geregeld van en naar het vliegveld. Daarnaast gebruik ik de metro ook regelmatig.

Van de luchthaven naar het centrum

Wanneer je aankomt op het vliegveld van Beijing zijn er verschillende manieren om naar het centrum te gaan. Ten eerste is er de metro. Vanaf het vliegveld gaat er een speciale metro (Airport Express) richting het centrum. De kaartjes voor deze metro kosten 25rmb per stuk en de metro brengt je dan in een half uur naar SanYuanQiao (lijn 10) of Dongzhimen (lijn 2/13). Hier stap je over en moet je een nieuw kaartje kopen. Losse kaartjes kosten tussen de 3 en 8 RMB, het hangt af van de afstand en het aantal haltes.
Vanaf Terminal 2 gaat de Airport Express van 6.35 tot 23.00, vanaf Terminal 3 van 6.20 tot 22.50. Vanaf Dongzhimen vertrekt de metro van 6.00 tot 22.00.

openbaar vervoer in Beijing

Uiteraard is de taxi ook een mogelijkheid. Je stapt in, laat het adres zien en hoeft je alleen maar te laten rijden. De kosten van een taxirit in Beijing liggen sinds kort een stukje hoger; zowel het starttarief als het kilometertarief zijn verhoogd. Het starttarief is nu 13rmb en de kilometerprijs 1,4 rmb. Ik betaalde laatst rond de 115 rmb voor een rit richting het centrum. Houd er rekening mee dat de kans groot is dat je stil komt te staan in het verkeer wanneer je de taxi neemt. Verder is het niet gebruikelijk de taxichauffeur een fooi te geven.
Besluit je een taxi te nemen, loop dan naar de officiële taxistandplaats en ga in de rij staan. Tussen de aankomsthal en de taxistandplaats zul je door verschillende mannen aangesproken worden met ‘taxi?’. Deze personen rijden in een zwarte taxi en zullen een hogere prijs vragen. Echt taxi-chauffeurs komen niet de aankomsthal in omdat zij gewoon in hun taxi blijven zitten terwijl ze wachten om mensen op te pikken bij de standplaats.
Onderweg naar de taxi’s heb je kans dat je ook wordt aangesproken door dames met een blauw uitziend uniform. Zij bieden je ook een taxi aan, maar deze wil je ook niet hebben. Let dus goed op!

Tenslotte zijn er nog de shuttlebussen. Met de metro en taxi heb ik ervaring, niet met deze bussen. Een shuttlebus is de goedkoopste optie (tussen de 20 en 30 rmb). maar tegelijkertijd ook de meest langzame. De bus zal vast komen te staan in het verkeer en stopt op meerdere plaatsen. Er zijn verschillende bussen met diverse bestemmingen, ze vertrekken allemaal om het half uur. Welke lijnen er zijn en welke haltes ze aandoen vind je hier,

Vanaf een station

Beijing heeft meerdere stations, om precies te zijn 4. Elk station ligt aan een metrolijn en vanaf daar kun je gemakkelijk naar je bestemming reizen.In de stad zelf

Wellicht ben je wat huiverig om het openbaar vervoer in deze immense stad te gebruiken wanneer je er net bent. Ik was dat in elk geval toen ik er in augustus 2010 net aangekomen was. Zo groot, zo veel, ik wist me niet goed raad met de metro. Achteraf bleek de metro heel simpel en perfect om de stad te verkennen.
Naast de metro kun je bussen nemen, een fiets huren, in de taxi stappen of je laten rijden in een riksja.

In dit artikel vind je een handige app voor de metro in Beijing.

Beijing Transportation Smart Card

Het is aan te raden om op een van de vele metrostations een metrokaart te kopen, de zogenaamde Beijing Transportation Smart Card. Het aanvragen van de kaart kan zowel met als zonder paspoort, maar wanneer je het zonder paspoort aanvraagt zal je de 20rmb die je als borg betaalt niet terug krijgen. De kaart kost 20 rmb.
Je kunt de kaart gebruiken in de metro, de bus, de Airport Express en in sommige taxi’s (ongebruikelijk).

Met de metro

De metro in Beijing is een ideaal vervoersmiddel om je door de stad te verplaatsen. Elke rit kost slechts 2rmb, ongeacht de afstand. Ja, het kan behoorlijk druk zijn en soms is het proppen geblazen, maar wanneer je de spit probeert te vermijden is het goed te doen.

Update: sinds december 2015 zijn de prijzen van de metro veranderd. De prijs van een ritje hangt nu af van de afstand. Het goedkoopste ritje kost 3rmb, de duurste 9rmb.

Met de bus

De bus is een stuk lastiger. Bushaltes hebben geen Engelse namen en het is dus altijd maar gokken waar je terecht komt en hoeveel haltes het duurt voor je bij je bestemming bent. Zelf maak ik amper gebruik van de bus. Een ritje met de bus kost 2rmb, gebruik je de Beijing Transportation Smart Card, dan kost het minimaal 0,4rmb.

openbaar vervoer in Beijing

Met de taxi

Een taxi brengt je tot aan de deur en je hoeft dus niet te slepen met je zware koffer of backpack. Het is echter niet de meest budgetvriendelijke optie die je hebt. Zoals ik aan het begin al schreef; een rit start met 13rmb en gaat per kilometer met 1,5rmb omhoog. Kom je vanaf het vliegveld, dan kan het aardig oplopen. Let wel; voor Chinese begrippen. Een taxirit van een half uur tot 3 kwartier voor omgerekend zo’n €15,- is voor Nederlandse begrippen niet veel.

Let bij het nemen van een taxiritje wel enigszins op, want je kan bedonderd worden (kleine kans).

Mijn voorkeur

openbaar vervoer in Beijing

Als Nederlandse gaat mijn voorkeur natuurlijk uit naar de fiets. Inmiddels ben ik aan mijn tweede fiets toe en ik hoop dat die iets langer bij me blijft dan nummer 1. Op de fiets heb ik geen last van verkeersopstoppingen, voel ik me niet als een sardientje in een blik, stap ik voor de deur op en ook weer af en krijg nog lichaamsbeweging op de koop toe ook! Het enige nadeel is de lucht die ik inadem… Verder kan het fietsen met gevaar voor eigen leven zijn, ik raad het onervaren fietsers dan ook sterk af. 😉

openbaar vervoer in Beijing

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

23 thoughts on “Alles wat je moet weten over het openbaar vervoer in Beijing”

 1. Hi Yvon, wij gaan in juli naar Beijing (1e keer) en ik ben me aan het verdiepen in de stad én in de manier van reizen met de subway. Nu lees ik heel toevallig op jouw blog voor het eerst dat het systeem van de 2 Yuan kaartjes per enkele reis ongeacht afstand veranderd is per december 2014! Kun je misschien uitleggen hoe het dan nu in de praktijk werkt? Ik kan het nergens vinden. Want hoe weet ik hoeveel km. ik ga reizen (incl. overstappen) en dus welk kaartje ik dan moet kopen? Het lijkt me van eenvoudig helaas ineens erg ingewikkeld om met de metro door de stad te reizen…
  Dank je wel voor je reactie!

  1. Hallo Judith,
   Wat leuk dat je naar Beijing komt!
   Het reizen met de metro is nog altijd heel makkelijk; bij het loket waar je je kaartje koopt geef je aan naar welk station je wilt reizen. De tickerverkoper weet dan precies de prijs en zal je vertellen hoeveel het kost. In de metro vind je bij de plek waar tickets verkocht worden ook overzichten met daarbij de prijs van hoeveel een kaartje kost. Je kunt het daar makkelijk op opzoeken.
   Hopelijk is je vraag zo een beetje beantwoord.

 2. Hoi Yvonne, Ik ga met mijn gezin in augustus naar Peking op doorreis naar Bangkok. We willen gebruik maken van het 72u visum en ik ben me aan het verdiepen in wat we willen bekijken. Mijn man wil graag naar het plein van de hemelse vrede en ik wil graag naar de muur. Wat is het handigst voor ons? In de metro naar het plein en dan een tours boeken naar de muur (we hebben 19u overstap) Of kunnen we de chinese muur ook zelf zonder tours en met het ov/taxi bezoeken. Wat raad je ons aan?

  1. Hoi Jannien,
   Leuk, een tussenstop in Beijing! 19 uur is ook behoorlijk lang. Tijd genoeg om zowel de muur als het Plein van de Hemelse Vrede te bezoeken. Afhankelijk van je aankomst- en vertrektijd zou ik je aanraden om eerst naar de muur te gaan en dan naar de stad. Je kunt de muur zelfstandig bezoeken, maar ik denk dat het makkelijker is om het met een tour te doen. Ik ken jullie budget niet, maar Bike Beijing (lees mijn ervaring met hen) heeft toffe tours en Beijing Hikers ook. Met de laatste heb ik al meerdere hikes gemaakt en ze zijn altijd goed. Dit is een filmpje van één van de hikes die ik ooit maakte.

 3. Hallo Quinten,
  Leuk dat je naar Beijing komt! Welke aanslagen bedoel je precies? In Beijing gebeurt er eigenlijk nooit iets. Om de veiligheid in Beijing hoef je je geen zorgen te maken.

 4. Hee Yvonne, mijn zoon gaat naar Jinan om te studeren, komt in Beijing aan, nu is het hem niet duidelijk hoe hij het beste naar het treinstation Zuid kan komen. Wij denken met een bus maar het is lastig te vinden welke bus hij dan moet nemen, weet jij raad?

  1. Halllo Sanddra,

   Wanneer je zoon het aandurft kan hij heel gemakkelijk de metro nemen naar het station of een taxi. Er zijn diverse apps met daarop de lijnen van de metro in Beijing waarop je makkelijk kunt zien hoe je moet reizen.
   De metro zal niet meer kosten dan €1,50. Een taxi misschien €15,00. Wat ook niet veel is voor zo’n lange rit. Misschien wel zo gemakkelijk wanneer hij veel bagage bij zich heeft.
   Succes!

 5. Hoi Yvonne,

  Wij gaan in december een maand naar Vietnam en maken 2x een overstap in Beijing, van ongeveer 16 uur. Op de heenweg zouden we graag naar het plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad willen gaan. Op de terugweg zouden we heel graag een kort dagtripje naar de Chinese Muur willen maken. Heb je soms tips hoe we het makkelijkst daar kunnen komen? Met name het korte dagtripje naar de Chinese Muur is nogal puzzelen voor ons.. Ik hoor dat een privé taxi voor een dag de beste optie is?

  Alvast heel erg bedankt!

  Groetjes Danique en Roger

 6. Hey Yvonne,
  Ik zie dat je blog een tijdje stil ligt, hopelijk wel nog actief!
  Ik wou graag eens vragen of het aangeraden is om toch wat geld om te wisselen in Yuan vooraleer dat je daar toekomt en of the great wall ver verwijderd is van het hotel: N.E Hotel Beijing? (of het hotel Baifuyi)

  Ik heb mij alles uitgezocht van het visum en ik ben nu aan de laatste etappe bezig (bewijs van werk/werkgever krijgen en dan naar de Chinese ambassade gaan voor de aanvraag)

  Mijn plannen zijn om midden/einde maart te komen voor een 7tal dagen.

  Greetz (een belg) – Kristof

  1. Hallo Kristof,

   Ja hoor, nog wel actief, maar ik werk momenteel erg veel dus is het hier (helaas! :() wat stiller.

   Vooraf geld wisselen is persoonlijk. Er zijn wisselkantoren op het vliegveld en in de vertrekhal is een Bank of China waar je geld kunt wisselen (betere koers!). Ik weet niet hoe het zit met Belgisch bankpassen, maar sommige Nederlandse bankpassen werken niet altijd bij alle banken. In dat geval zou het handig zijn om vooraf wat te wisselen.

   Hoe ver de muur van je hotel is is afhankelijk van welk deel van de Chinese Muur je wilt gaan bezoeken. Je hebt namelijk meerdere plekken. Reken zeker op anderhalf uur (minstens).

   Veel plezier!

 7. Hey Yvonne,

  In mei willen wij naar Vietnam en hebben wij 20 uur tussenstop in Beijing. Nu willen wij in die tussentijd de Chinese Muur bezoeken echter vroeg ik me hoe we vanaf het vliegveld dit het beste konden doen qua vervoer en tickets.

  alle tips zijn welkom 😀

  1. Ik denk dat je daarvoor het beste een privé-chauffeur kunt regelen. Dan kun je naar de Chinese Muur, maar ook naar een paar andere plekken. Tickets voor de muur kun je ter plekke kopen.

 8. Goed om te weten dat het openbaar vervoer je overal naartoe kan brengen. In het buitenland weet je het natuurlijk maar nooit. Ik ga ook zeker kijken of een metrokaart wat voor mij is. Natuurlijk zal ik ook wel wat taxiritjes maken, omdat je dan veel meer kan zien van de omgeving.

 9. Hoi Yvonne. Wij gaan in april naar Hongkong Macau Shanghai en Beijing. Ik las ergens op internet dat 1 visum niet voldoende is en er 2 visa nodig zijn om dat je meerdere steden bezoekt. Deze steden behoren toch tot China. Of ik begrijp de tekst niet goed of ik lees het verkeerd

  1. Hoi Joyce,

   Hong Kong en Macau zijn paspoort-technisch gezien geen onderdeel van China. Wanneer je het vaste land van China verlaat krijg je een exit-stempel bij de douane en bij het volgende land een entry-stempel. Als je eerste Beijing en Shanghai bezoekt en daarna Macau en Hong Kong en vanaf daar terugvliegt heb je aan een enkele entry voor China genoeg.

 10. Hoi Yvon, wat een leuk blog heb je. Met plezier gelezen en veel tips uit gehaald.
  We zijn ook een week in Beijing waar we een openbaar vervoer kaart willen kopen.
  Wat is de beste optie: een Beijing Yikatong Tourist Short-Term Pass Package of die
  Beijing Transportation Smart Card?
  Die laatste is een soort OV-chipkaart die je telkens op moet waarderen?
  En de eerste is een beperkt aantal ritten?
  Wat is wijsheid?

  Alvast bedankt voor je antwoord.
  Yvonne

  1. Hoi Yvonne,
   Ik ken de Beijing Yikatong Tourist Short-term Pass Package niet; tijd om me daar in te verdiepen!
   De chipkaart is best handig! Kost 20RMB en moet je opwaarderen.
   Laat je weten wat je besloten hebt? Is handig voor anderen die hetzelfde overwegen!

 11. Bedankt voor deze handige tips over het openbaar vervoer in Beijing. Goed om te weten dat taxi’s aangeraden kunnen worden. Wel hoop ik dat er ook bustaxi’s beschikbaar zijn. We zijn namelijk met een grote groep en niet iedereen is goed ter been dus er moeten ook rolstoelen in passen.

  1. Hoi Marie,

   Dat wordt lastig denk ik! Ik heb in al de jaren dat ik in Beijing woon nog geen bustaxi’s gezien. Wanneer er ook rolstoelen mee moeten is het misschien een betere optie om jullie eigen vervoer te regelen.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares