TEFL cursus

CCTV Competition :: Star of Outlook

April en mei stonden in het teken van de ‘CCTV English competition’. De CCTV competition is een wedstrijd waaraan iedereen in China mee kan doen. Kinderen van slechts 5 jaar doen er aan mee, maar ook universiteitsstudenten van 25 jaar. Ik deed niet mee als kandidaat, maar ik mocht plaatsnemen in de jury!

CCTV Competition :: Star of Outlook

star of outlook

Star of Outlook

Hoe ik zomaar in de jury belandde? De directrice van de school waar ik werkte vroeg me of ik wilde helpen. Een vriend van haar (en eigenaar van een school) organiseerde deze wedstrijd in Shaoxing en had nog juryleden nodig. Het klonk me leuk in de oren en ik zegde toe om te helpen. Gelukkig maar, want ik vond het hartstikke leuk! Daarnaast was het ook een bijzondere ervaring.

De wedstrijd heet ‘Star of Outlook’ en kinderen van alle leeftijden deden mee aan de wedstrijd. Ik jureerde vooral de basisschoolleerlingen, de grootste groep in hun categorie, met de minste variatie in hun presentaties.
In de ‘Star of Outlook’ competitie zag ik heel duidelijk hoe China lesgeeft, hoe men een taal aanleert. De kinderen moesten onder andere een simpele vraag beantwoorden na hun presentatie. De meeste kinderen konden dit niet; ze begrepen simpelweg de vraag niet. Waarom? Omdat er gefocust wordt op het herinneren.
star of outlook

De finale

Naast de voorrondes mocht ik ook tijdens de finales jureren. Zo leuk! Het was een serieuze aangelegenheid, want er werd een opnamestudio gehuurd en het werd uitgezonden op de lokale zender! Alle deelnemers zagen er fantastisch uit, helemaal opgedoft.

Ik mocht jureren voor alle niveaus, behalve voor de kleuters (daar geef ik namelijk ook les aan en mijn leerlingen deden ook mee). Ook nu waren niet alle deelnemers in staat om de vragen te beantwoorden. Dit lag echter niet altijd aan de kinderen, sommige juryleden stelden wel erg moeilijke vragen! Van sommige vragen denk ik dat ze het antwoord zelfs in het Chinees niet zouden hebben geweten.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares