leven in china

Leven in China – #115 & #116 – Beijing wordt weer normaal

3 maanden lang lag bijna alles hier in Beijing, en in China, stil. De situatie was zoals de situatie in Nederland nu is. Niemand ging naar buiten, restaurants en winkels waren dicht en iedereen werkte vanuit huis. Doordat ik weinig kon doen maakte ik weinig foto’s, vandaar dat er vorige maand geen Leven in China online verscheen. Inmiddels is de situatie hier veel beter en komt het leven weer op gang. Dat betekent dat ik vaker naar buiten ga, hoogste tijd voor een update dus!

Persoonlijk – Het wordt weer normaal in Beijing, een soort van

mondkapje dragen

In twee maanden tijd kan er best veel veranderen zoals je aan de twee middelste foto’s kunt zien. De afgelopen maanden is het normale leven weer op gang gekomen en dat is fijn. Elke dag gaan het hier weer meer de goede kant op. Je wordt nog wel geacht afstand te houden en het is sociaal gewenst om een mondkapje te dragen, maar er zijn weer winkels open, je kunt naar de kapper of de manicure en uit eten. Dat alles beter gaat is ook te merken aan de hoeveelheid mensen op straat. In de populaire buurt Sanlitun is het drukker dan het in maanden is geweest. Goed om te zien, maar toch ook wel een beetje beangstigend om zo veel mensen bij elkaar te zien.

Werk

De afgelopen weken ging het werken gewoon door. Het online lesgeven is inmiddels écht gewoon geworden. Helaas is het niet zo gevarieerd en afwisselend als het écht voor de klas staan. Daardoor was ik er een paar weken geleden ook echt wel klaar mee. Ik trouwens niet alleen, ook bij mijn leerlingen was het enthousiasme ver te zoeken.
Gelukkig mocht ik vanaf april een paar keer per week op school werken en dat was echt leuk! Samen, maar op afstand, met andere mensen werken, met anderen eten, dat was een positieve afwisseling na bijna 3 maanden thuis en zonder collega’s gewerkt te hebben. Twee weken geleden was er meer positief nieuws; we zouden vanaf gisteren allemaal weer op school gaan werken! Dat was een heel fijn vooruitzicht en ik keek er dan ook echt naar uit. Helaas hoorden we afgelopen maandag dat het niet door zou gaan. Echt zo balen! We mogen nu überhaupt niet meer op het schoolterrein komen… Ik vind het heel jammer, maar helaas is er niets dat ik kan doen.

online lesgeven

Elke dag ligt Ethel wel een tijdje bij me op mijn bureau. Heel gezellig, maar niet praktisch wanneer ik aan het werk ben. Gelukkig doet ze dit meestal alleen wanneer ik lessen aan het voorbereiden ben of online werk aan het nakijken. Ze is over het algemeen erg stil wanneer ik lesgeef!
Sinds een tijdje ben ik Seesaw Ambassador. Dit houdt in dat ik een online workshop heb gevolgd over dit programma en net iets meer van Seesaw af weet dan andere leerkrachten. Begin maart werd ik gevraagd om deel te nemen aan een webinar voor leerkrachten die toen net begonnen met online lesgeven. Superleuk, vooral omdat er behoorlijk wat mensen waren die de webinar volgden (ruim 600 op het hoogtepunt).
Afgelopen maand organiseerde ik een online schoolreisje voor alle groepen in mijn jaar. Samen gingen we op reis naar onder andere de Amazone, en we bezochten dierentuinen waar we over bepaalde dieren leerden. Het leukste van dit schoolreisje was toch wel het enthousiasme van de leerlingen; de meesten hadden hun uniform aangedaan en snacks meegebracht voor naderhand. We gebruikten hiervoor het YouTube kanaal Exploring by the Seat of Your Pants, een enorm leerzaam kanaal!

online lesgeven

Mijn paspoort met daarin een nieuwe verblijfsvergunning! Ik mag tot volgend jaar mei blijven. Daarnaast zie je hoe het samen eten eruit zag, niet op anderhalve meter zoals jullie dat in Nederland doen, wel met je mondkapje onder je kin. Onze leerkracht kunsten gaf onze leerlingen de opdracht om zichzelf te verkleden als een kunstwerk, uiteraard geïnspireerd op Tussen Kunst en Quarantaine, en één van mijn leerlingen maakte deze toffe foto.

Eten & Drinken

De afgelopen maanden hebben Miguel en ik wat meer tijd besteed aan het koken en bakken van eten, wat ik natuurlijk moest vastleggen. Daarnaast zijn de afgelopen weken meer en meer restaurants open gegaan, waar ik, samen met vrienden, van genoten heb. De afgelopen maanden heb ik oude vertrouwde restaurants bezocht, maar ik ben ook op een paar nieuwe plekken geweest.

fijne ontbijtjes

Miguel bakte een brood, iets wat hij niet vaak doet. Desalniettemin lukte het brood goed en hadden we het in 2 dagen op. Eén van de restaurants waar ik naar toe ging was een restaurant dat eten uit de provincie Xinjiang serveert. Rechtsboven zie je een gerecht van gebakken brood (een soort naan), uien, lamsvlees en veel komijn. Super lekker en favoriet van de avond.
Het maken van ontbijt was de afgelopen iets wat Miguel veel deed, wat resulteerde in lekkere en vullende ontbijtjes. De wentelteefjes met aardbeien waren mijn favoriet.

eten drinken in Beijing

De zomer is de afgelopen maand echt begonnen hier en daarmee het saladeseizoen, als er zoiets bestaat. Ik maakte een pastasalade met sla, rucola, tomaat, komkommer, olijven, feta, paprika en kikkererwten. Simpel, maar erg lekker!
Eén van de nieuwe restaurants die ik bezocht was Little Yunnan. Little Yunnan vind je dichtbij de Verboden Stad en er staan gerechten uit de zuidelijke provincie Yunnan op de kaart. Ik moet bekennen dat het drankje dat ik had (in het Vedett glass) beter was dan het eten. Het eten was lekker, maar ik heb in Beijing beter Yunnanese eten gehad.
Het andere drankje dronk ik in de bar van het chique Opposite House Hotel. Na bij Little Yunnan gegeten te hebben vroegen een paar collega’s of ik en de collega waar ik mee aan het eten was een drankje wilden komen drinken. Wél met hun, liever niet bij de Opposite House, maar omdat zij er al zaten gingen we toch maar… Het drankje was heerlijk, maar kostte me een klein fortuin.

cafeetjes in Beijing

Afgelopen week had ik vakantie, maar moest Miguel werken. Ik was al een paar dagen alleen thuis geweest en moest er afgelopen donderdag dan ook écht even uit. Ik fietste naar Café Zarah waar ik buiten, in de zon, aan wat taken voor school werkte. Lekker met een iced latte er bij.
Een kleine week geleden zag ik op TaoBao (de originele AliExpress) witte asperges voorbij komen. Vrij uniek, want die heb ik hier in al die jaren dat ik in Beijing woon nog nooit gezien. Het duurde dan ook niet lang voordat ze in mijn winkelmandje zaten. De foto maakte ik voordat alles op het bord lag; het werd een heerlijk AGV’tje. Het was een flinke bestelling asperges en met de overige maakte ik (een variatie op) deze aspergelasagne.

Balkon- en schooltuin

De zomer loopt op haar einde en de zomer staat voor de deur. Tijd om zaadjes te planten, mijn compost te gebruiken én in de schooltuin te werken! Dat mocht gelukkig ook en samen met een collega werkte ik de afgelopen 4 weken elke vrijdagmiddag een paar uur in de schooltuin. Ik genoot er van om buiten te kunnen zijn, geen mondkapje op te hoeven en dingen te doen zonder erbij na te hoeven denken.

schooltuin

We plantten tomatenplantjes in één van de afgeschermde tuinbedden. Ze kunnen nu dus geen kant op; afgelopen zomer stonden overal tomatenplanten… Ze doen het goed, hopelijk door de compost die we zelf maken op school. Je moet goed kijken op de foto rechtsboven, maar dan zie je wat groens. In deze bakken plantten we allerlei zaden; tijm, rucola, sla en basilicum. Linksonder een wat wilder stuk met wat, voor mij onbekende, planten en verdwaalde pepers. De zwarte bak is de compostbak die vol met wormen zit.
De aardbeien doen het heel goed! Afgelopen week begonnen veel van de bloemen te veranderen in aardbeien. Jammer dat ik er niet zelf een paar kan plukken, maar ik weet dat ze goed terecht gaan komen.

balktontuin

Voor thuis bestelde ik ook wat zaden. Afgelopen jaar hadden Miguel en ik een minituin op ons ‘balkon’ en dat vonden we zo leuk om te doen dat we het dit jaar weer een kans willen geven. Helaas heb ik nog geen succes gehad met de zaden die ik had geplant. Er kwam wel wat omhoog, maar niets van de kruiden die ik heb geplant heeft het overleefd.
De bonen van Miguel daarentegen doen het erg goed! Wat het ook erg goed doet (en wat je op de foto linksonder goed kunt zien) zijn de pompoenen of komkommers. In de compost zaten nog heel veel zaden van de één of de ander en nu ze in de grond zaten en water kregen begonnen ze te ontkiemen. Het waren er een stuk of 20 (!) en de meeste hebben we in een aparte bak overgeplant.

stadstuin

Ons ‘balkon’ hebben we volgezet met allerlei bakken met verschillende planten. Van oud hout maakte Miguel een plank zodat we 2 lagen en dus meer ruimte hebben. De 2e foto is hoe het eerst was, op de 3e foto zie je hoe het later was. Inmiddels is het al weer veranderd want we kochten er laatst nog een aardbeiplantje en een aubergineplant bij. Gelukkig hebben we altijd hulp van de poezen als we ‘tuinieren’! Sporty houdt er ook van om me te helpen wanneer ik mijn wormen ‘voer’. Dat doe ik één keer in de week en ze komt er dan altijd bij zitten. Ja, het houden van wormen is een vreemde hobby, maar het is vrij simpel, goed voor mijn planten, en ik vind het fascinerend om te zien (dit gaat me zéker lezers kosten, haha).

Boeken

Met het lezen wilde het niet echt lukken, zoals eigenlijk met zo veel dingen niet, haha. Ik kon er de rust niet voor vinden en ook denk ik dat geen enkele van de boeken die ik las me écht pakte. Momenteel lees ik weer zo’n boek dat me niet écht kan boeien. Mocht je dus nog goede tips voor me hebben, dan houd ik me zéker aanbevolen. Ik lees zowel Nederlands- als Engelstalige boeken.

boeken maart april

Chateau de Provenec ‘las’ ik als luisterboek via de Luisterbieb. Het was het eerste luisterboek dat ik luisterde en hoewel het verhaal best aardig was kon ik niet aan het luisteren wennen. Ik moest me toch echt wel op concentreren op het luisteren wilde ik het verhaal goed kunnen volgen. Wat ik wel prettig vond is dat ik door naar dit boek te luisteren nóg sneller in slaap viel dan dat ik normaal gesproken al doe.
Het boek Front Deskheb ik al sinds Chinees Nieuwjaar in huis en las ik in maart eindelijk uit. Ik nam het mee omdat Jennifer Serravallo, een leesonderwijs coach, het in één van haar webinars had aangeraden. Op zich een leuk boek met interessante thema’s, maar ik vond het niet heel boeiend.
Het boek dat me het meest aansprak was The Thing about Jellyfish. Het gaat over een meisje dat haar beste vriendin verliest en zich terugtrekt in een wereld waarin ze met niemand spreekt en het avontuur wil opzoeken om er zo achter te komen wat er met haar beste vriendin is gebeurd. Dit is een kinderroman, maar met heftige thema’s die veel indruk kunnen maken.

Instagram

Op mijn blog en op Facebook was ik de afgelopen maanden niet zo actief, op Instagram des te meer. Het is een stuk makkelijker en sneller om een foto of story te delen en dat doe ik dan ook geregeld.
De populairste foto van de afgelopen maanden was deze uit Taipei.

Hij werd trouwens op de voet gevolgd door deze foto waarop ik verlekkerd naar een puntzak patat kijk. Ik had me er zo op verheugd om dat deze zomer in Nederland te kunnen eten, maar helaas gaat dat niet door. Er is zo veel onzeker en omdat ik bij het verlaten van China vooralsnog niet terug zou kunnen komen is het risico te groot.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yvonne (@goyvon) on

Zelf vond ik deze foto van Miguel en mij van afgelopen zomer een mooie toevoeging aan mijn feed. Ik (en hij ook) heb heel goede herinneringen aan de reis die we vorige zomer maakten. Het was een behoorlijk spontaan besluit om die reis te maken, maar we zijn nog altijd blij dat we dat hebben gedaan.

Mei

Mei is al een paar dagen oud, vandaag wordt de vrijheid gevierd in Nederland. Ik hoop dat je, ondanks de situatie, toch een fijne Bevrijdingsdag hebt!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

3 thoughts on “Leven in China – #115 & #116 – Beijing wordt weer normaal”

  1. Wat is er gebeurd dat de scholen nu toch niet open zijn gegaan en je zelfs niet op het schoolterrein mag komen? Hier in Nederland is het trouwens nu niet zoals in China een paar maanden terug hoor. Je kunt er hier gewoon op uit, zolang je afstand houdt. Als ik je post zo lees is het hier momenteel (op de mondkapjes na en dat hier de kappers bv gesloten zijn) niet zo heel veel anders als in China. Hopelijk wordt de situatie op beide plekken de komende tijd nog wat relaxter weer!

    1. Helaas geldt het alleen voor onze school. De reden is dat iemand had geklaagd…
      Op veel plekken kon je hier ook gewoon nog naar buiten, alleen in Wuhan kon dat niet. De mensen hier deden het voornamelijk uit zichzelf, dat binnenblijven. Zijn in Nederland de restaurants al weer open? Hier zijn die al een paar wegen open, op veel plekken mocht je tot 2 weken terug met maximaal 3 mensen bij elkaar zitten. Hier hebben we natuurlijk ook de Health Kit app waarmee je je op veel plekken moet registreren voor je naar binnen kunt. En overal wordt je temperatuur gecontroleerd.

      Hoop voor jullie dat NL ook snel gaat versoepelen!

  2. Heel interessant om dit vanuit de ogen van een Nederlander in China te lezen. Bedankt voor de updates 😉

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares