chinese acupunctuur

Chinese acupunctuur; naalden in mijn buik, benen & voeten

Vrijwillig naalden in je lijf laten prikken. Er zijn vast en zeker maar weinig mensen die dat doen. Begrijpelijk, want naalden in je lijf laten prikken is in de eerste plaats vaak gevoelig / pijnlijk en daarnaast betekenen naalden vaak dat er iets niet in orde is met je lichaam. Nou ben ik ook geen fan van naalden, maar voor de Chinese acupunctuur maak ik zo nu en dan een uitzondering.

Chinese acupunctuur

De Chinese acupunctuur (针灸, zhēn jiǔ) bestaat meer dan 2000 jaar, zo wordt gezegd. Vroeger maakte men gebruik van botsplinters en zelfs steen bij acupunctuur, maar tegenwoordig gebruikt met gelukkig metalen naalden.
Bij acupunctuur worden naalden in de huid aangebracht, op zogenaamde acupunctuurpunten die langs de meridianen liggen. Door deze meridianen stroomt je levensenergie, je qi / chi. De meridianen hebben vertakkingen naar je organen en lichaamsfuncties. Soms kan je levensenergie (de Yin en Yang zijn hier onderdeel van) verstoord zijn door ziekte of door sterke emoties zoals boosheid, manie, of verdriet. In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) gelooft men dat acupunctuur helpt bij het herstellen van de levensenergie. De stroming van de meridianen zou beter worden.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat acupunctuur werkt en klachten verhelpt.

chinese acupunctuur
Ik lach wat ongemakkelijk…

Mijn ervaring met acupunctuur

Door de jaren heen ben ik een aantal keer een acupunctuurbehandeling ondergaan. Minstens twee keer voor mijn maag en ik geloof nog 2 keer voor iets anders. Tijdens de behandelingen kreeg ik op verschillende plekken naalden in mijn lijf. Ik heb ze in mijn oren gehad, mijn buik, op mijn schenen en op mijn tenen. Vooral naalden in je tenen voelen héél gek aan kan ik je vertellen!

chinese acupunctuur
8 naalden in mijn buik.

Bij het aanbrengen van de naalden voelde ik steeds een klein prikje. Het was gevoelig, maar deed absoluut geen pijn. Dat betekent overigens niet dat de hele behandeling pijnvrij was.
Tijdens de behandeling waarbij ik naalden in mijn buik kreeg voelde ik namelijk echt wel wat. In het begin ging het prima, maar naar een minuut of 5 begon het gevoelig te worden. Het is lastig te omschrijven, maar ik voelde bij elke kleine beweging wat pijn, net zoals bij het diep in- en uitademen. Wanneer die pijn te erg werd draaide de arts even aan de naalden. Op dat moment voelde ik een klein schokje, maar was de pijn wel meteen minder.
Terwijl ik de naalden in mijn buik had kreeg ik overigens een soort warmtelamp over mijn buik heen. Dit leek de vermeende werking van de naalden te versterken, want zodra het wat warmer werd begon er van alles in mijn buik te borrelen. Ik zag de naalden zelfs heen en weer dansen!

Hoewel het aanbrengen van de naalden geen tot weinig pijn deed was het verwijderen van de naalden een stuk gevoeliger. De spanning die zich opgebouwd leek te hebben ging er af en dat voelde ik toch écht wel.

Chinese acupunctuur gefilmd

Tijdens één van mijn behandelingen bracht ik Miguel mee en hij filmde de behandeling én mijn reactie.

Heb jij wel eens een acupunctuurbehandeling gehad? Hoe was dat? Laat het weten in een reactie!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

One thought on “Chinese acupunctuur; naalden in mijn buik, benen & voeten”

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares