Azië Laos

Almen geven aan de monniken in Luang Prabang

monniken in luang prabang

Het is miezert. Ja, ik probeer positief te blijven, want eigenlijk regent het gewoon op deze zaterdagochtend. In mijn reisgids heb ik gelezen over de processie die de monniken in Luang Prabang elke ochtend lopen (ze halen hun almen op, hun eten voor de dag, Tak Bat genoemd) en ook van andere reizigers hoor hier over. Het lijkt me bijzonder om mee te maken en dus sta vroeg op en ga ik de monniken almen geven.

Monniken in Luang Prabang

Wanneer ik van mijn guesthouse naar het centrum van Luang Prabang loop zie ik dat ik niet de enige ben die vroeg op is gestaan. Hoewel het regent staan er nog best wel wat andere mensen langs de weg, te wachten op de monniken. Ik zie zowel andere reizigers als de lokale bevolking met bananen, rijst, crackers en ander eten staan.

monniken in Luang Prabang

Ik heb me laten vertellen dat de beste plek om fruit te kopen de markt in een van de kleine steegjes is. Niet zozeer omdat het goedkoper is, maar omdat daarmee de lokale economie beter gestimuleerd wordt dan wanneer ik, bijvoorbeeld, bananen zou komen van een van de vele vrouwen die langs de route lopen.

Bij het geven van de almen zat ik lager dan de monniken; dit deed ik om respect te tonen. Daarnaast is het ook niet netjes om ze aan te kijken. De monniken openen hun ‘kommen’ wanneer ze willen dat je er wat in stopt; ze bedekken hem met hun hand of deksel wanneer ze iets niet willen.

monniken in Luang Prabang

Inmiddels is het 3 jaar later en schijnt het dat er heel veel toeristen op dit religieuze ritueel afkomen die absoluut geen weet hebben van wat dit inhoudt. Er zijn tourgroepen die het in hun programma opnemen en wanneer je zoekt op het Internet zul je zien dat het helaas noodzakelijk is geworden voor hotels om posters met richtlijnen op te hangen. Wat veel mensen niet weten is dat het halen van het eten in trance gebeurd, al mediterend. Opdringerige toeristen zijn dus heel storend.

Mocht je Luang Prabang gaan bezoeken en de processie graag willen zien, houd dan met een aantal dingen rekening:

  • Geef alleen als je dit oprecht en met respect kunt en wilt doen. Zie het niet als een foto-moment.
  • Wil je toch foto’s maken, doen dat dan vanaf gepaste afstand en zonder flits zodat je foto’s zoals in dit artikel krijgt.
  • Kleed je respectvol. Dat wil zeggen; schouders en knieen bedekt. Bied je eten aan, doe dan je schoenen uit.
  • Maak geen oogcontact en raak de monniken niet aan.
  • Kniel op je knieën zodat je een lagere positie hebt dan de monnik.

Geniet van je reis door Laos!

You Might Also Like

No Comments

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares