We hebben niet veel tijd in Jekatarinburg; er staan zo’n 28 uur op onze timer. Niet veel tijd dus om de stad die precies op de grens van Europa en Azië ligt te verkennen. We komen rond 6 uur in de avond aan en de volgende dag vertrekt onze trein alweer om 10 uur. Gelukkig hoeven we niet zelf op avontuur uit; door de stad loopt en rode lijn. Volg je die, dan kom je langs de mooiste bezienswaardigheden van Jekaterinburg. In deze blog lees je wat je kunt doen in Jekaterinburg.
Aankomst in de stad en avondeten
Net zoals bij onze aankomst in Moskou (met het vliegtuig) staat er in Jekatarinburg ook iemand op ons te wachten zodra we het station uitlopen. Ideaal, want zo hoeven we na een lange treinreis niet zelf op zoek naar ons hostel. Nadat we bij het Dobedo Hostel aankomen checken we in en daarna gaan we er snel weer op uit. Na de treinreis van Moskou naar Jekaterinburg hebben we trek in een goede maaltijd voor wat goede energie.
Een rode lijn door de stad
Eén van de vele flyers die ik krijg bij het inchecken in het hostel blijkt een kaart te zien. Het is niet zomaar een kaart, het is een kaart met een wandelroute door het historische centrum van Jekaterinburg. De wandeling is zo’n 6 kilometer lang en leidt je langs 35 plekken die de moeite van het zien waard zijn.
We besluiten al snel dat dit is wat we gaan doen. We hebben vooraf weinig gepland voor ons bezoek aan Jekatarinburg en dit is de perfecte manier om op een makkelijke manier veel van de stad te kunnen zien. Ideaal!
Een prachtige dag voor een wandeling
De volgende ochtend, bij het opstaan, blijkt er een prachtige dag op ons te wachten. De lucht is strak blauw en de zon schijnt volop. Na een simpel ontbijt bij het hostel gaan we erop uit. Het is heerlijk om door de stad te lopen; de architectuur is prachtig en veel van de gebouwen hebben prachtige kleuren. Iets wat mij enorm aanspreekt, ik houd namelijk wel van gekleurde gebouwen.
Ik ben vooral onder de indruk van het Unions House met haar prachtige turquoise buitenkant en de locatie. Het Union House ligt namelijk direct aan de stadsvijver en dat zorgt voor een prachtig plaatje.
De rode lijn kwijt
De rode lijn is geen nieuw initiatief; de lijn werd in 2011 door de bewoners van de stad bedacht en ligt er dus al een tijdje. Tijdens mijn bezoek leek het er niet op dat de lijn goed onderhouden wordt; op sommige plekken was hij nauwelijks of helemaal niet zichtbaar. Dit zorgde er een paar keer voor dat we de lijn kwijtraakten en van de route afweken. Gelukkig kan ik nog altijd kaartlezen, dus met behulp van de kaart en logisch nadenken was het nooit moeilijk om de route terug te vinden.
Cathedral of all Saints
Het indrukwekkendste gebouw dat ik tijdens de wandeling door Jekatarinburg moet toch wel de kathedraal van alle heiligen zijn. De kathedraal staat op een kleine heuvel waardoor hij iets uitsteekt en nog meer de aandacht trekt. In de zomer, toen ik er was, vind je voor de kathedraal een prachtig bloembed waardoor het geheel er nog mooier uitziet.
Wandeling langs het water
Na een lang stuk door het oude stadscentrum gelopen te hebben komen we bij een deel uit dat nieuwer lijkt. We lopen langs het water, over een kade die er nieuw aangelegd uitziet. Er is weinig begroeiing en veel gebouwen staan in de steigers. De gebouwen hier zijn heel anders dan die in het oude centrum. De meeste huizen zijn van bakstenen gebouwd en hebben hun originele kleur. Dit geeft een heel andere sfeer!
Heel late lunch bij Pelmeni Club
Na de wandeling langs het water vinden we het tijd voor lunch. Dat blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan. We komen wel wat restaurantjes tegen, maar niets staat me aan. Ik ben enigszins kieskeurig, want ik wil perse iets ‘typisch Russisch’ eten. De buurt waar we doorheen lopen heeft een restaurant dat Italiaans serveert en een pub, maar ik zie niets Russisch.
Het zoeken naar een plek om te lunchen duurt bijna te lang (Miguel en ik worden beiden chagrijnig wanneer we te lang niets eten) en we beginnen al wat kribbig te worden.
Gelukkig komen we uiteindelijk een plek tegen waar Russisch eten wordt geserveerd. We komen de Pelmeni Club tegen en dat blijk een restaurant waar men, hoe kan het ook anders, Russische dumplings (pelmeni genoemd) serveert. Behalve pelmeni staan er ook soepen op de kaart en je kunt er ook de typische Russische worst eten.
Behalve eten kun je er ook een cursus pelmeni maken volgen, leuk wanneer je wat langer in Jekatarinburg bent!
Eindoordeel Jekatarinburg
Ondanks dat ik maar heel kort in de stad ben geweest vond ik het er heel leuk! Er hing een gemoedelijke sfeer en het centrum is niet heel groot waardoor je de stad gemakkelijk per voet kunt verkennen. De stad heeft een rauw randje, maar gaf mij de indruk dat ze in ontwikkeling is en heel trendy kan gaan worden.
Bekijk de vlog – 24 uur in Jekaterinenburg
Ik zou dan ook niet erg vinden om ooit nog een terug te gaan, want er is, met name in de omgeving, nog veel meer dat je kunt doen in Jekatarinburg!