fotoboeken

Een beetje verliefd op mijn fotoboeken

Spullen zijn maar spullen denk ik vaak. Makkelijk te vervangen als het moet en over het algemeen hebben ze geen, of weinig emotionele waarde. Bij fotoboeken ligt dat voor mijn gevoel toch een beetje anders. Een fotoboek is zo’n persoonlijk document van een (deel van een ) leven dat ik oprecht heel erg verdrietig zou zijn wanneer ik mijn albums niet meer zou hebben.

Verliefd op mijn fotoboeken

fotoboeken
Een pagina uit mijn Thailand ’07 album.

Old School Fotoboeken

Jaren geleden (voor het tijdperk van de boeken die je online kon maken) maakte ik mijn albums nog zelf door flink te knippen en plakken om zo mijn herinneringen vast te leggen. Wanneer ik die albums tegenwoordig doorblader liggen de foto’s er nagenoeg allemaal los in. Best wel jammer!

fotoboeken
Fotoboeken waarbij ik de foto’s nog in het boek plakte.

Zoals je misschien wel meegekregen hebt ben ik de afgelopen druk aan het opruimen en uitzoeken geweest. De talloze dozen die ik heb bewaard moesten gereorganiseerd en verminderd worden.
Bij het opruimen kwam ik een aantal fotoboeken tegen en dat had ik niet verwacht. Ik dacht namelijk dat al mijn albums in de boekenkast stonden, maar dat bleek niet waar te zijn. Albums van Thailand, Lapland én Rusland lagen op de bodem van een Chiquita bananendoos. Het opruimen werd opgeschort en met de boeken kroop ik op mijn bed om ze één voor één weer eens te bekijken. Heerlijk om zo weer weg te dromen.

fotoboeken
Digitaal gemaakte fotoboeken. Met een verdwaalde reisgids.

Digitaal gemaakte albums

De albums die ik heb zijn echt een bij elkaar geraapt zooitje omdat ze allemaal verschillend zijn in formaat & kleur. Ze terugkijken is grappig, want zoals ik sommige albums jaren geleden maakte, zo zou ik ze nu echt niet meer maken. Foto’s met allerlei frames, stickers er in geplakt en nog meer tierelantijntjes.

Nieuwste aanwinst: Filipijnen

fotoboeken

Eind vorig jaar maakte ik sinds tijden weer een nieuw album. Bij Pixum maakte ik een fotoboek van onze reis naar de Filipijnen. Waar ik, zoals gezegd, vroeger nogal eens los ging, hield ik het dit keer allemaal vrij simpel. Ik koos voor Fotoboek Groot (liggend) met een hardcover en 26 pagina’s. Dat waren er voor mij precies genoeg. Bijna te veel zelfs! Mocht je nou meer bladzijden nodig hebben dan kun je heel gemakkelijk pagina’s toevoegen, hier betaal je €4,- per 8 bladzijden voor.

Het maken van het album was vrij snel gedaan. De software is zo geïnstalleerd en ik vond het super makkelijk om er doorheen te navigeren.

fotoboeken

Hier boven zie je een screenshot van het programma. Er zijn talloze mogelijkheden om je album helemaal naar eigen wensen vorm te geven. Je kunt makkelijk navigeren door de pagina’s (zie onderaan de pagina) en zo snel terug en vooruit bladeren. Wat ook handig is, is het raster dat je op de pagina kunt laten zien waardoor je foto’s makkelijk in het verlengde van elkaar kunt plaatsen. Niets zo lelijk als foto’s die net niet op dezelfde hoogte staan.

fotoboeken

Hier zie je dat dus goed. De twee foto’s rechts vallen net over de andere foto. Ik heb echt flink gestoeid, maar kreeg het niet mooi naast elkaar zonder de witte lijn weg te hoeven halen. En dát wilde ik nou net niet doen. Dus dan maar zo.

fotoboeken

Bij dit album heb ik voor het eerste bladzijden per thema gemaakt. Normaal gesproken maakte ik albums altijd op chronologische volgorde, maar het leek me leuk om het nu eens per thema te doen. Een goede keus, want de bladzijden ogen veel rustiger op deze manier.
De afdrukkwaliteit is echt goed, alle foto’s zijn scherp en goed op het papier gedrukt en er zijn geen pixels te zien. Ik zou het vorkje zò willen oppakken om een hapje van het taartje te nemen.

fotoboeken

Voor mij is het echt een mooie toevoeging aan de albums die ik al heb en ik weet dan ook zeker dat ik regelmatig door het album zal bladeren.

Deze blogpost bevat producten die mij door een bedrijf / persoon zijn toegestuurd.
Meningen zijn zoals altijd van mijzelf.
Lees voor meer info mijn disclaimer.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

15 thoughts on “Een beetje verliefd op mijn fotoboeken”

 1. Het boek ziet er prachtig uit! De foto met de taart en de koffie lijkt wel een schilderij 🙂 Ik vind fotoboeken ook heel belangrijk en ik heb een enorme rij in de kast staan. Al heb ik ook nog steeds een enorme achterstand, ik heb niet eens alle boeken van onze wereldreis in 2010 allemaal klaar…Schande!

  1. Dank je Karlijn voor je lieve complimentje 🙂
   Ohoh… En je gaat binnenkort weer op reis, dat wordt nog wat als je van die reis terugkomt en albums wilt gaan maken.

 2. Dat is nog iets wat op mijn lijstje staat: fotoboeken maken! Ben daar zo slecht in! Ik maak erg veel foto’s, en daar zitten ook echt wel mooie foto’s tussen, maar ik doe er niks mee! Begrijpen doe ik het zelf ook niet, want als ik bij anderen (zoals bij jou) fotoboeken zie wil ik dat ook….maar ik gun mezelf geen tijd om het te doen! Geen idee waar ik de tijd vandaan moet halen…maar het ziet er onwijs gaaf uit, en dat varken op z’n kop: leefde die nog??
  Fijne dag!

  1. Wat leuk om je hier weer wat vaker te zien Inge! Zonde wel dat je jezelf niet de tijd gunt om iets met de foto’s te doen. Misschien binnenkort op en regenachtige zondagmiddag?
   En ja, dat varken leefde nog! Ik hoorde het schreeuwen….

 3. Mooi zeg. Ik plak nog steeds de foto’s in voor de meiden. Van mezelf heb ik eigenlijk geen fotoboeken meer na mijn 18de ongeveer. Wel een heleboel losse foto’s.

 4. Ja ik heb ook heel wat albums met zelf ingeplakte foto’s, waarvan er ook veel los in liggen nu helaas.
  Digitale tijdperk kwam een beetje toen Fréderique klein was.
  Ik heb al eens een album laten afdrukken bij Albelli. Erg mooi maar wel duur vond ik.
  Tegenwoordig doe ik het vaak bij Hema. Ook niet goedkoop natuurlijk, maar ik vind het wel een uitkomst zulke albums.
  Lekker op je gemakje thuis alles in mekaar frutselen en je krijgt er wat moois voor terug 🙂

  1. Ja, ze zijn niet goedkoop zulke fotoboeken. Alhoewel, ik denk nu even terug aan de kosten van het laten afdrukken van foto’s en de prijs van een leeg album. Misschien was dat wel net zo duur? Ik vind wel de kwaliteit mooier en het is ook een stuk duurzamer naar mijn idee.

 5. Fotoboeken zijn zó leuk! Ik maak nu ieder jaar ook een boek van alle foto’s op mijn telefoon… gewoon omdat het zo jammer is dat je die anders nooit meer terug ziet. Ik ben fan van printstud.io! Herinneringen zijn gewoon mooier in een boek dan op een scherm…

  1. Dat is ook tof! Wel een goed idee om dat elk jaar te doen van de foto’s van je telefoon. Mijn foto’s organiseer ik heel mooi in mapjes mer maand / jaar, maar vervolgens blijven ze op m’n harde schijf staan. Bij mij is de voornaamste reden dat we nog niet ergens voor vast wonen en ik eigenlijk zo weinige mogelijk spullen wil verzamelen nu.

 6. Zó fijn, die fotoboeken vol herinneringen! Wij hebben er van elke reis nu ook eentje en ik blader er graag even doorheen. Ben je even weer een beetje terug op die te gekke reis!

 7. Ik maak nog steeds plakboeken met afgedrukte foto’s, bonnetjes en boekjes 🙂 Mijn plan is om ze binnenkort eens in te scannen. Zo hoop ik ze langer te kunnen bewaren. Dit jaar heb ik trouwens ook foto’s van Instagram laten afdrukken. Dat staat ook leuk tussen de standaardfoto’s!

  1. Dat scannen is een goed idee, dat deed ik eerder ook nog wel eens. Bonnetjes kun je na verloop van tijd niet meer lezen wanneer je ze inplakt en dat is toch een beetje jammer.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares