Jiangsu Reizen in China

Een heftige ontmoeting met de geschiedenis: Nanjing Massacre Memorial Hall

Nanjing Massacre Memorial Hall

Het is ruim 25 graden buiten en toch lopen de rillingen over mijn lijf. De aanblik van talloze skeletten en de verhalen over de vrouwen, kinderen en baby’s die het moesten ontgelden ten tijde van de Japanse invasie doen me gruwelen. Ik ben in de Nanjing Massacre Memorial Hall in Nanjing en ga terug in de tijd.

Een heftige ontmoeting met de geschiedenis: Nanjing Massacre Memorial Hall

Van december 1939 tot januari 1938, een periode van slechts 6 weken, maakten de Japanners meer dan 300.000 slachtoffers. Het was een waar bloedbad en de Japanners schuwden nergens voor terug. Er wordt zelfs gezegd dat ze onderling wedstrijden hielden om te zien we de meeste slachtoffers kon maken.

Bij binnenkomst loop ik langs een soort grindpad met daar op allerlei beelden met teksten daarbij. Beelden die de gebeurtenissen symboliseren of moeders met kind laten zien, opgetekend naar aanleiding van verhalen van de overlevenden. Ik was nog niet eens binnen en de aanblik maakte al indruk op me.

Nanjing Massacre Memorial Hall

Eenmaal binnen is het stil. Stil en koud. De opengelegde graven maken een diepe indruk. Skeletten van veelal vrouwen, maar ook kinderen en baby’s. De verhalen over deze mensen die op de bordjes te lezen zijn bezorgen me kippenvel. De Japanners gebruikten zwaarden om mensen te onthoofden en deden dit voor het oog van de Chinezen, om ze ‘te laten zien wat hen te wachten stond’.

Nanjing Massacre Memorial Hall

Buiten is het wat luchtiger. Figuurlijk dan. Want ook buiten voel je de drukkende sfeer van wat er ruim 75 jaar geleden op deze plek gebeurd is.

Nanjing Massacre Memorial Hall

Buiten is een lange muur neergezet met daarop de name van de slachtoffers. Een muur met onvoorstelbaar veel namen. Een getal wordt dan ineens veel visueler, echter.

Inmiddels ben ik twee keer op deze plek geweest en beide keren maakte het diepe indruk op me. Hoewel het geen vrolijke / blije plek is, vind ik het wel een ‘aanrader’ om naar te gaan wanneer je naar Nanjing gaat. Het is een belangrijke gebeurtenis in de Chinese geschiedenis geweest en het verklaart gedeeltelijk waarom zoveel Chinezen een hekel hebben aan Japanners.

You Might Also Like

1 Comment

 • Yvonne
  Reply
  Anne
  18 January, 2014 at 9:49 PM

  Bah, indrukwekkend he. Ik ben ook in Nanjing geweest en vond eigenlijk dat je door grote delen van de stad die sfeer nog voelt hangen? Heel heftig. Zeker een stad om te bezoeken als je in China bent, ook wat mij betreft.

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares