Engelse les geven in China

Engelse les geven in China: leerkracht op een kleuterschool

De vakantie is over, een mooie reis gemaakt en nu is het tijd om aan mijn nieuwe baan te beginnen. Ik ga Engelse les geven in China, op een kleuterschool nog wel! In deze blogpost lees je alles over mijn nieuwe baan.

Engelse les geven in China: op een kleuterschool

Wie had dit ooit gedacht? Ik voor een groep kleuters! In Nederland deed ik alleen mijn allereerste stage bij de kleuters, daarna koos ik (waar mogelijk) het oudere kind. Ik had het in elk geval zelf nooit gedacht, maar omdat ik niet de college kids wilde lesgeven had ik geen keus. Eerder dit jaar was ik te gast op de kleuterschool en was ik best enthousiast, waardoor ik besloot om toch voor de kleuters te kiezen.
Ik werk nu zo’n 6 weken met de kleuters en ik vind het echt leuk. Althans, het grootste deel van de tijd. Ik werk elke dag van 8.40 tot 11.00 en in de middag van 15.00 tot 16.30. Ik geef drie verschillende groepen les en ik zie hen elke dag. De meeste kinderen zijn 5 of 6 jaar oud.

Verschillen tussen een Nederlandse en Chinese kleuterschool

De Chinese kleuterschool waar ik lesgeef ik heel anders dan de Nederlandse kleuterschool. De kinderen zijn op school van half 9 ‘s ochtends tot 4 uur ‘s middags. In de ochtend is er een Engels programma, in de middag een Chinees. Tussen de middag eten de kinderen op school en doen ze ook hun middagdutje.
De laatste weken stonden in het teken van de CCTV English Competition. In deze wedstrijd gaat het op de spreekvaardigheid van de kinderen. Alle kinderen doen mee en moeten zich voorstellen en een verhaaltje vertellen. Het zijn vooral de ouders die deze wedstrijd erg belangrijk vinden. Ze oefenen iedere dag en sturen hun kind naar extra trainingen.

In Nederland mogen kleuters veel ‘spelen’, hier in China zitten ze vooral veel op hun stoel. Ze kunnen al lezen en oefenen al met het schrijven van karakters. In de middag lezen ze vaak gezamenlijk een boek, hardop.

Pedagogisch verantwoord?

Een groot verschil zit ook in de omgang met de kinderen. Ik benader de kinderen positief en richt me op wat ze goed doen. Hier in China richten ze zich meer op het negatieve en krijgen kinderen regelmatig straf. Ze krijgen vaak een tik op de vingers, bijvoorbeeld wanneer ze met de vingers in de mond zitten. Een van de leerkrachten ‘sleept’ soms kinderen bij de kraag naar een andere plek wanneer ze ongehoorzaam zijn!
Het is lastig om hier mee om te gaan, met name omdat ik er weinig over kan zeggen. Althans, zonder hun af te vallen en / of te beledigen.

Duidelijk is dat het Engelse les geven in China heel anders is dan het lesgeven in Nederland en dat het behoorlijk wat aanpassingsvermogen van mij (en andere TEFL-leerkrachten) vraagt. Toch zou ik het zeker doen, mocht je er over denken een tijdje in het buitenland les te gaan geven.

lesgeven in china

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares