Thailand

Over mijn eerste ervaringen met lesgeven in Thailand

De eerste lessen zitten erop. Mijn vuurdoop voor een groep tieners heb ik gehad. Kortom: ik ben begonnen met lesgeven in Thailand!
Afgelopen maandag bracht ik een eerste bezoek aan de high school waar ik ga lesgeven. Ik was verrast. Het is zo anders dan ik had verwacht en zo anders dan ik gewend ben.

Lesgeven in Thailand

lesgeven in thailand
Een klaslokaal in een school in Pai, Thailand.

Inrichting van het lokaal

Zoals je op de foto hier boven kunt zien, zien de lokalen er in Thailand totaal anders uit dan bij ons in Nederland. Een stuk simpeler en uiteraard minder modern. De meubels die in dit klaslokaal staan vond je in Nederland zo’n 50 jaar geleden in onze klaslokalen. Het deed me realiseren hoe goed wij het in Nederland hebben en hoe rijk we zijn.

Lesgeven in Thailand
Voor de klas, samen met Morgan.

De manier van lesgeven

Het lesgeven gebeurt frontaal. Dit betekent dat de leerkracht voor de klas staat en de leerlingen luisteren naar wat er verteld wordt. Ondanks de enorm grote verschillen tussen de studenten wordt er niet gedifferentieerd, iets wat in Nederland echt not done is. Wanneer de leerkracht het lokaal binnen komt staan de leerlingen op en begroeten ze de leraar. Hetzelfde gebeurt wanneer de les over is en de leerkracht het lokaal verlaat.
Wanneer ik dit voor de eerste keer zie denk ik dat de studenten veel respect hebben voor hun leraar. Tijdens de les zie ik daar weinig van terug; er is veel lawaai, er zijn altijd leerlingen aan het praten. Ook op de momenten waarop de leerkracht iets uitlegt. De laatste lijkt zich er echter niet aan te storen, hij spreekt de leerlingen niet aan op hun gedrag.

De kinderen zijn ontzettend nieuwsgierig, willen van alles weten en enorm enthousiast. Dit maakt het lesgeven enorm leuk!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

8 thoughts on “Over mijn eerste ervaringen met lesgeven in Thailand”

 1. Helaas, die zomer is intussen alweer voorbij… Wanneer jij langere tijd op een school bent, is er dan voor jou ook de ruimte om er een eigen draai aan te geven met differentiatie of is dat niet mogelijk?

 2. Fijne koninginnedag!
  Enne,tip: activiteiten zoals ‘cliff jumpen’ altijd achteraf vermelden!!

  Liefs van je nichie

 3. Hoi Yvonne,
  De zomer is hier helaas alweer (tijdelijk) vertrokken en het hemelwater komt weer met bakken tegelijk naar beneden.. Intussen loop ik wel met roodverbrande schoudertjes van een fietstochtje over de Waaldijken…
  Ik ben heel benieuwd naar de verhalen en avonturen van komend weekend. Heel veel plezier in ieder geval en doe voorzichtig!
  Veel succes komende week op school!
  XXX Astrid

 4. ja we hebben hier in NL 3 dagen zomer gehad
  leuk dat je het naar je zin hebt!!!
  ik ben benieuwd naar alle verhalen! houdt ons op de hoogte!
  liefs, Diena

 5. hey leuk man om te horen dat het zo goed gaat, bart een jongen die in centaal thailand begonnen is afgelopen week stond voor niets op het vliegveld te wachten die werd niet opgehaald! das ook balen, zo te horen is het bij jou beter geregeld!

  Ik heb trouwens de lijst met deelnemers gehad en we zitten met zn 10en, best veel! met hoeveel vrijwilligers zit jij?

 6. Moi Yvonne,

  Leuk af en toe iets van je te lezen. Ik hoop dat je erg van je reis geniet en dat je leuke ervaringen op doet.

  groetjes Johan

 7. Hoi,
  Inderdaad zoals linda schreef kun je dat beter achteraf vertellen.
  Zitten we dus lekker met de zenuwen (HAHA) hoe dat weer afloopt.
  Geniet er van en zo te lezen heb je het goed naar de zin.

  groetjes
  H en Jho

 8. Hallo yvonnne vanmiddag van je vader je emailadres gekregen. Hij vertelde dat je op een olifant had gezeten zat je wel hoog en droog zeker. Nu die zomer die jij denkt dat wij hier hebben begint pas 11 aug. en duurt maar 3 dagen. Wij wensen jou een hele prettige tijd daar in thailand. Moet je er lange dagen maken of gaan ze daar maar halve dagen naar school vanwege het klimaat.
  groetjes oom albert en tante aaf

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares